21 Haziran günü en uzun gündüz yaşanacak ve ardından gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlıyor. “Gündönümü”, tarih boyunca bir çok topluluk tarafından çeşitli şekillerde kutlandı. Ancak Çin’deki kutlamalar ise insanlık dışı.


Çin’in yaklaşık 7 milyon nüfuslu Yulin şehri, bu gündönümünü “köpek eti festivali” ile kutluyor. Çin’de köpek eti yeme geleneği binlerce yıllık geçmişe dayandırılmakta. Farklı kaynaklar da bu geleneğin bazı kentlerde festivale dönüşmesinin de yaklaşık 600 yıllık geçmişi olduğundan bahsediyor.


Yulin halkı festivali gayet kabullenmiş durumda. Tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam etse de onlara göre köpek eti yemek gayet normal bir gelenek. Çin ise festivale destek verenler ve yasaklanması gerektiğini söyleyenler arasında ikiye bölünmüş durumda.


Festival süresince dört bir yandan getirilen on binlerce köpek yakılarak, haşlanarak, elektrik verilerek ya da kesilerek katlediliyor ve etleri de satışa sunuluyor. Katledilenler arasında sokak köpekleri de var, çiftliklerden getirilen köpekler de.


Bu gelenek öylesine kabullenilmiş ve öyle bir ekonomi oluşturmuş ki evcil hayvan hırsızlıkları da festival dönemlerinde artıyor.


Festivali durdurmak için Çin’de yoğun çaba harcayan aktivistlerin yanı sıra sosyal medyada da büyük kampanyalar başlatıldı. Dünya basınından da pek çok gazete ve medya kuruluşu festivalin iptal edilmesi için çağrılar yaptı. Twitter’da ise #StopYulin2015 hashtag’i ile tepkiler çığ gibi büyüdü.


Çin Ulusal Halk Kongresi’ne 2009 yılında hayvan haklarını korumak için yasa tasarısı sunuldu. Ancak Kongre’nin ilgisini bile çekmeyen tasarı kabul görmedi. Dolayısıyla caydırıcı cezalar da mevcut değil. Hayvan hakları konusu Çin’in sınıfta kaldığı alanlardan birisi.



Kaynak