Çoğu ülke çöpleri için atacak yer bulamazken, İsveç bu konuya farklı şekilde yaklaşıyor. Halihazırda geri dönüşüm, güneş enerjisi ve pek çok sürdürülebilir enerji konusunda başı çeken İsveç, şu an garip bir sıkıntıyla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyacının büyük bir bölümünü çöplerden sağlayan ülkede çöp bitti!



Linköping kentinin Türk asıllı Çevre ve Enerjiden Sorumlu Belediye Başkanı Muharrem Demirok, İsveç’te evlerden çıkan çöplerin yüzde 99’unun elektrik üretimi için, kalan yüzde 1’lik kısmın ise tarımsal gübre amaçlı değerlendirildiğini söyledi. İsveç’in geçen yıl ürettiği enerjinin yüzde 65’ini rüzgar, su ve bioyakıt gibi yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğini belirten Demirok, İsveç’in bir devlet politikası olarak hükümetlerin uyguladığı “Petrolsüz Ülke” programı kapsamında, 2030 yılında ülke genelinde fosil yakıtların kullanılmasına son verileceği beklentisi olduğunu söyledi.



Son yıllarda enerji üretiminde çöp kullanımının artmasıyla birlikte, ülkedeki çöpler ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor. Bu nedenle İsveç; Norveç, İngiltere, İtalya gibi ülkelerden çöp ithal ediyor. Yeni yaptığı anlaşmaya göre Norveç’ten başlangıç olarak yılda 80.000 ton çöp alacak. Ayrıca aldığı çöpler için ülkeler, İsveç’e para da ödüyor. 2015 yılında yurtdışından ithal edilen çöp miktarı 2 milyon tonu bulmuş durumda.



Bize de, geri dönüşümün önemini anlamış ve bunu benimsemiş bir ülkeyi tebrik etmek düşer…

Kaynak