Kardeşim güzelce açıklamışlar arkadaşlar ama bizzat yaşayan biri olarak açıklıyorum sana. Şimdi gelen her mal takılmıyor evet bu nokta doğru. Ama telefon ve iletişim ürünleriyle gıda kozmetik ve kimyasal ürünler takılıyor(75 euro ve üzeri olunca bu ürünlerden olmasa da takılıyor). Neden dersen bu adam bunu kargolarken zaten kargo şirketine içinde ne olduğunu söylüyor ve hatta bazıları bunu gösteriyor biz de ki gibi yani. Karşı tarafta sisteme girerken telefon dediğinde (ki satıcı telefon der zaten ki başına bir şey gelirse kargo şirketinden parasını alsın diye.) seçeneklerde tr ye gönderemezsin bunu satamazsın diyorlar satıcıya. Satıcı ben hediye ediyorum deyip gift bile yazdırsa üzerine ve kargoya kabul ettirip gönderse bile özellikle telefonlar için her gümrükte olan x-ray benzeri cihazlar telefonu tespit ediyor kargo kutusunu açmadan bile. Adamlar o kargoyu köşeye ayırıp iletişim kısmında senin telefon varsa ulaşıp sana kargo burda gelip alman için pasaport kaydı yapman lazım falan diyolar. Gidip bizzat gümrükten o telefonu alıp varsa geçerli bir pasaportun üzerine telefonu kayıt ettiriyosun tabi bunun için bir ücret veriyorsun + buna bir de vergi ödüyorsun iletişim vergisi mi ne ve orada telefona trt bandorü basıp sana veriyorlar. Daha sonra bunu tr de kullanmak için bir de imei attırıyorsn bu da bir para yapıyor. Sonra pasaportunda ürün gözüktüğünden pasaporta süre yenileme vs. için bir ufak ekstra ücret de veriyorsun. Bu anlattıklarım sadece 1 ürün için geçerli yasa gereği zaten bir pasaporta 2 tel işletebiliyorsun. Daha fazlası içinse ithalatçı olman lazım bildiğin maliyede kayıtlı bir itahalat firması olman lazım ve tabi bunun için de yine vergilerini vs. veriyorsun. Senin anlayacağın o telefonu ister kişisel al getir ister firma ol hem o zahmete hem de neredeyse aynı paraya gelecek bir ücrete değmiyor. Kaldi ki gelen ürünün yazılımına çakma imei atınca garanti falan da kalmıyor ürün garantisiz oluyor. Bence hiç uğraşma derim. Eğer uğraşacaksan git bas parayı kur şirketini o zaman tedarik işi zaten kolay ama bireysel şekilde yurt dışından telefon almak çok sakat iş. Diğer ürünleri alabilirsin. 75 euro geçmeyecek şekilde ne alırsan al.