lostyazilim
tr.link

Finlandiya Devletinin Dağıttığı “Bebek Kutuları”

26 Mesajlar 4.646 Okunma
acebozum
tr.link

political political ... Kullanıcı
  • Üyelik 26.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad İ** A**
  • Mesajlar 428
  • Beğeniler 9 / 105
  • Ticaret 38, (%100)
Orda bebek için kutu verilirken biz de para için bebek yapanlar da yok değil hani. Ayrıca onlar çocuklar eşit olsun diye daha doğduklarında aynı kutuya koyarken biz bir çocuğun sırf 'fakir' diye hor görüldüğünü, sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını, sıcak bir kutu(ev,barınak) bulamadığını ve nihayetinde tahtadan bir kutu içinde mezara gömüldüğünü görüyoruz.

Bu uygulamadan önce çocuklara eşitlik verilmeli bizim ülkemizde. Çocuklar eşit olmalı ki ilerde devleti yönetecek hale gelirse eşit davranabilsin.
Rekomedya

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

27207 27207 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 02.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 1852
  • Beğeniler 346 / 707
  • Ticaret 5, (%100)
Bizde de para veriliyor. İlk doğan için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrası için 600 lira.
Eğer çocuğun anne veya babasının sigortası yoksa çocuk 18 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmeti alıyor. Ücretsiz sağlık hizmeti aldığı dönem içinde de senede bir defa okul paketi (6 tane defter, 12li kalem, boya seti vs...), senede bir defa da giyim paketi (mont,kazak,bot,spor ayakkabı vs...) veriliyor. Bu paketlerin içinde de hiçbir reklam yok ve bu paketler ilgili veli ayrıca okula çağrılarak veriliyor utandırmamak için. Ben sınıf öğretmeni olduğum için bizzat kendim veriyorum yani. 23 kişi var sınıfta, 8 tanesi alıyor. Ama herkese değil tabii bunlar, sadece ihtiyacı olanlara.
Rekomedya kendoka

kişi bu mesajı beğendi.

Rekomedya Rekomedya Sms Onayı Gerekli Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad C** Ş**
  • Mesajlar 1930
  • Beğeniler 1527 / 1150
  • Ticaret 25, (%100)

PHPacemisi adlı üyeden alıntı

Bizde de para veriliyor. İlk doğan için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrası için 600 lira.
Eğer çocuğun anne veya babasının sigortası yoksa çocuk 18 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmeti alıyor. Ücretsiz sağlık hizmeti aldığı dönem içinde de senede bir defa okul paketi (6 tane defter, 12li kalem, boya seti vs...), senede bir defa da giyim paketi (mont,kazak,bot,spor ayakkabı vs...) veriliyor. Bu paketlerin içinde de hiçbir reklam yok ve bu paketler ilgili veli ayrıca okula çağrılarak veriliyor utandırmamak için. Ben sınıf öğretmeni olduğum için bizzat kendim veriyorum yani. 23 kişi var sınıfta, 8 tanesi alıyor. Ama herkese değil tabii bunlar, sadece ihtiyacı olanlara.

Öğretmenseniz daha iyi kavramış olmalısınız durumu. Finlandiya devleti de ihtiyaç sahiplerine özel olarak bu sosyal yardımı yapmayı biliyor fakat bunun herkese yapılması bunun muhtaçlıktan doğan bir şey olduğu algısını kırıyor.

Bizimkiler o 300 400 600 lirayı çoğalabilmek için teşvik amaçlı veriyor ki açıklamalarda bağıra bağıra bunu söylediler , Finlandiya devleti ise daha kaliteli bir toplum için çok daha manevi düşüncelerle bunu yapıyor. Maddi çocuk yardımı falan gibi şeylerden bahsetmiyorum bile işin maddi kısmı zaten buradakinden çok daha kapsamlı ve karşılayacak şekilde yapılıyor.

Giyim paketini duymamıştım şimdiye kadar, 98-99 gibi ortaokuldan mezun oldum ve o zamanlar yakın akrabalardan durumu iyi olanlardan, belediyeden, geçmişte kapatılan bir partinin kadın kollarının yine aynı şekilde durumu iyi olan akrabalarından falan filan gibi şekilde üreticilere yada yardımseverlere ulaşarak bu tarz paketler bilmem neler hazırlanırdı ama kim ne derse desin bunların dağıtımı bile onur kırıcı. Çünkü herkese değil de ihtiyacı olanlara veriliyordu. Genelde de herkesin görebileceği şekilde...

Spor salonunda herkesin önünde bayramda krampon dağıtıldığını hatırlıyorum daha ötesi var mı ? Doğru düzgün bi destek bulunamamıştı da Lig Spor dan bir kaç koli krampon göndermişlerdi onlarda yanlış anlamışlar hani okul isteyince spor için takım içindir falan diye düşünmüşler kışın ortasında bayram arefesi millete spor salonunda beyaz krampon dağıtmışlardı. O dönem ekmeğe muhtaç haldeydik ayakkabı almak falan hayal gibiydi o derece zor durumdaydık o halde bile giymemiştim o ayakkabıyı :D hatta düşünürdüm hep böyle acayip şeyler mi yaşayacağım hayat boyu diye. Fakirlik bunları düşündürtüyor insana.
Çocuklar bu konuda çok hassastır ne kadar fakirse o kadar hassastır çekingendir sınıftan utanırlar. Daha o yaşta öz güvenini söküp almak olmuyor mu sizce ? Bu yeni bir yanlış değil kendimi bildim bileli yapılan şey buydu ve kökten yanlış bana göre. İnsanın çocukluğu böyle geçince vizyonu da gelişemiyor hep o günlerin korkusunu yaşayarak maceraya atılmadan işimi elime alayım da maaşımı bileyim sigortam yatsın gibi sığ düşüncelere kapılıyor. İşinden memnun değil çıkacak oluyor o günler aklına geliyor çocuklarımda bunları yaşamasın aman idare edeyim diye mutsuz bir hayatı sürdürüp duruyor. Çoğumuz böyle değil mi ?

Reklamlı belediye başkanı yada başbakan imzalı paketlere sayısız kez şahit oldum bir çok kez dağıtımına katıldım. Belediye adına da katıldım parti adına da katıldım ve hepsi reklamlıydı reklam dediğim bir firma falan değil direk belediye başkanlarının partilerin reklamları olurdu. Mümkün oldukça geceleri dağıtıma çıkardık ki mahçup olmasın insanlar . Çocukluktan beri yaptığım bir şey bu herhalde 14-15 yaşından 23-24 yaşına kadar hemen her sene bu dağıtımlara katılmışımdır. Biz de bu yardımlardan alıyorduk o belediye logolu koliyi çöpe atacakken yırtıp parçalayarak poşete koyar öyle götürürdüm. Birisi görecek rezil olcam diye düşünürdüm halbu ki fakiriz işte daha rezilliği mi kalmış ama çocukken böyle düşünemiyorsunuz.

Yardım konusunda eksik olduğumuzu falan da düşünmüyorum. Kimse diyemez ki benim ihtiyacım vardı da falanca kuruma gittim eli boş döndüm. Orada yapılacak hiç bir şey olmasa memurlar arasında toplayıp veriyor , bölgeden bir işletme sahibinden rica ediyor bişey yapıp bulup buluşturuyorlar buna da kefilim. En uç örnek mesela aylardır elektirik ödemeyen kalabalık bir aile vardı babaları ölmüştü sanırım , memur elektriği kesmeyi bırakın durumu öğrenince çıkarıp cebinde ki tüm parasını o aileye bırakıp gitmişti. Çıraklık yaptığım iş yerinin binasında birebir canlı yaşadım bunu. O elektriği kesmeye gelen de 3 kuruş maaşla çalışan işçidir nihayetinde belki evini bile zor geçindiriyordu.

Bahsettiğimiz şeyler hep yardım fakat Finlandiya devletinin bu yaptıkları yardım değil standart, manevi bir değer yaratılmış. Her şeyi bir tarafa koyalım sefaletten cehaletten sıyrılıp şimdi ki hallerine ulaşmışlar. Eğitim sistemlerinin kalitesinden de ne kadar doğru şeyler yaptıkları anlaşılıyor.

Bahsettiğim şunlar gibi şeyler, yardımdan öte reklam çalışmasına dönüşmüş :

http://www.duzceyerelhaber.com/haber-detay.asp?id=8136#.VZDkIfntmko

armoniy armoniy Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 20.04.2015
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mimarlık Adayı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 975
  • Beğeniler 227 / 270
  • Ticaret 2, (%50)

LikeSend adlı üyeden alıntı

Devlet gibi devlet işte. Düşünceye bakarmısın : Fin çocuklarına ailelerinin geliri, sınıfı ne olursa olsun “eşit” bir başlangıç sağlamak.
Bizim devlet politikamız ise tam tersine işliyor daha doğduğunda sınıf farkını ortaya çıkarabilmek için her yolu deniyor.

Dikkat ettiniz mi verdikleri kutuda elbiselerde falan reklam namına bir şey yok. Bizim ülkemizde olsa dışında parti reklamı yada belediye logosu belediye başkanının adı soyadı imzası + içinden çıkacak 50 sayfalık yine parti propagandası yapan bi broşür vs. içindekilerin dışarıda yazılı listesi bi sürü fuzuli şey olurdu. Bu tarz şeyleri gördükçe sinirden kendimi parçalıyorum.

Gelişmiş ülke olmak böyle bir şey işte. Bu yüzden adamların 16. olduğu dünya ülkeler arası gelişmişlik sıralamasında Türkiye 83. sırada. Toplumların kalite farkını ortaya koyan yegane unsur benim için budur. Orada ki bu refah kendine kendine olmadı toplumun zeka+onur+çalışkanlık vs. gibi nice kriterlerde bize göre üstün olmalarından kaynaklandı. Bu fark da giderek açılıyor.

Şunu gelişmişlik sıralamasını paylaşayım da rakiplerimizi bilin . Vatanını milletini seven birinin bu tabloya bakıp sinirlenmemesi üzülmemesi utanmaması mümkün değil.

59 Trinidad and Tobago
60 Serbia
61 Belarus
62 Costa Rica
63 Peru
64 Albania
65 Russian Federation
66 Kazakhstan
67 Azerbaijan
68 Bosnia and Herzegovina
69 Ukraine
70 Iran Islamic Republic of
71 The former Yugoslav Republic of Macedonia
72 Mauritius
73 Brazil
74 Georgia
75 Venezuela, Bolivarian Republic of
76 Armenia
77 Ecuador
78 Belize
79 Colombia
80 Jamaica
81 Tunusia
82 Jordan
83 TURKEY

Verileri 2010 yılına ait . 2014 itibariyle 7 sıra daha gerileyerek 90. sıraya düşmüşüz.

51.SIRADAYIZ HOCAM WİKİDEN BAKIN Burda takdirlik bir durum var süper birşey

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 12.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad C** Ş**
  • Mesajlar 1930
  • Beğeniler 1527 / 1150
  • Ticaret 25, (%100)

armoniy adlı üyeden alıntı

51.SIRADAYIZ HOCAM WİKİDEN BAKIN Burda takdirlik bir durum var süper birşey

Hatalı olabilirim .

Link verirmisin ulaşabildiğim en son gelişmiş ülkeler sıralamasında durum yukarıda ki gibi . Wikiden almıştım fakat yine farklı bir kaynaktan da teyitliydi.

Hem saygın bir ekonomist hemde eski hazine müsteşarlarımızdan :

http://www.mahfiegilmez.com/2013/03/insani-gelismislik-sralamasnda.html

Birleşmiş milletlerin ilgili linki eski olduğundan kırılmış fakat hemen bulduğum her kaynak aynı şeyi söylüyordu.

armoniy armoniy Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 20.04.2015
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mimarlık Adayı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 975
  • Beğeniler 227 / 270
  • Ticaret 2, (%50)

Hatalı olabilirim .

Link verirmisin ulaşabildiğim en son gelişmiş ülkeler sıralamasında durum yukarıda ki gibi . Wikiden almıştım fakat yine farklı bir kaynaktan da teyitliydi.

Hem saygın bir ekonomist hemde eski hazine müsteşarlarımızdan :

http://www.mahfiegilmez.com/2013/03/insani-gelismislik-sralamasnda.html

Birleşmiş milletlerin ilgili linki eski olduğundan kırılmış fakat hemen bulduğum her kaynak aynı şeyi söylüyordu.

wki doğrudur hocam zaten onun için söylemedim takdir etmemiz gereken bir durum var. Keşke bizim ülkede böyle olsa

• Üyelik 12.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad C** Ş**
  • Mesajlar 1930
  • Beğeniler 1527 / 1150
  • Ticaret 25, (%100)

armoniy adlı üyeden alıntı

wki doğrudur hocam zaten onun için söylemedim takdir etmemiz gereken bir durum var. Keşke bizim ülkede böyle olsa

Bende onu söylüyorum keşke bizim ülkemiz çok daha iyi olsa. Onlar bize imrenirken biz onlara imrenir duruma gelmişiz.

Burada da 92. sırada olduğumuz yazıyor bu arada

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi

Bu da var :

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi%27ne_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

Ya aslında wiki miki rakamlara gerek yok avrupanın yaşantısı da bizim yaşantımız da ortada her konuda çok gerideyiz. Heriflerin sözde krize girmiş hali bile varlık içinde yüzüyor tabi ki bunu araplar gibi şanslı olup petrolle değil çalışarak didinerek yapmışlar. Saygı da duymak lazım.

Üst sıralarda yer aldığımız konular da var da bir işe yaramıyor işte : Nüfus, Ordu Gücü vs.

32095 32095 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 31.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 1809
  • Beğeniler 2 / 459
  • Ticaret 5, (%100)

Bende onu söylüyorum keşke bizim ülkemiz çok daha iyi olsa. Onlar bize imrenirken biz onlara imrenir duruma gelmişiz.

Burada da 92. sırada olduğumuz yazıyor bu arada

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi

Bu da var :

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi%27ne_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

Ya aslında wiki miki rakamlara gerek yok avrupanın yaşantısı da bizim yaşantımız da ortada her konuda çok gerideyiz. Heriflerin sözde krize girmiş hali bile varlık içinde yüzüyor tabi ki bunu araplar gibi şanslı olup petrolle değil çalışarak didinerek yapmışlar. Saygı da duymak lazım.

Üst sıralarda yer aldığımız konular da var da bir işe yaramıyor işte : Nüfus, Ordu Gücü vs.

arkadaşın baktığı 51. sırada olduğumuz 2013 sıralaması biz 2015 ten bahsediyoruz o yüzden yanlışlık bizde değil

• Üyelik 12.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad C** Ş**
  • Mesajlar 1930
  • Beğeniler 1527 / 1150
  • Ticaret 25, (%100)

darkthepro adlı üyeden alıntı

arkadaşın baktığı 51. sırada olduğumuz 2013 sıralaması biz 2015 ten bahsediyoruz o yüzden yanlışlık bizde değil

Eğer öyle bir sıralama varsa yine büyük bi hata vardır bir kaç yıl içinde o kadar büyük oynamalar olmaz , bir anda 40 sıra yükselip 40 sıra düşmemiz imkansız.
Mutlak bir yanlışlık var farklı şeylerin sıralamalarına bakıyoruz gibi geliyor bana

32095 32095 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 31.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 1809
  • Beğeniler 2 / 459
  • Ticaret 5, (%100)

Eğer öyle bir sıralama varsa yine büyük bi hata vardır bir kaç yıl içinde o kadar büyük oynamalar olmaz , bir anda 40 sıra yükselip 40 sıra düşmemiz imkansız.
Mutlak bir yanlışlık var farklı şeylerin sıralamalarına bakıyoruz gibi geliyor bana

bizim ülkede işleyiş tersine gidiyo hayatları daha kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyoruz bak bi asgari maaşa yurt dışında bu en az 4 bin tl maaşları var vergiler dahil edildiğinde bide bizde bin tl geçinebilen insan yok çok zor bir durum, hasta olmak ayrı bir dert adamın vucudu yandı ülkede yanık merkezi yok, adamlar bacaklarını kollarını kaybediyor askerde sgk karşılamıyor tam tersine dava açıyo sen bu protez bacağı aldın parasını ödemedin diye, engellilerin çoğu iş bulamıyor yada sokağa çıkamıyor niye yeterli düzen yok kaldırımlar vs vs, elektriğin kesildi 81 il 1 gün boyunca elektriksiz kaldı, sel aldı, doğalgaz patladı vs vs bunlar yurt dışı ülkelerinde nadir yaşanan şeyler ve adamlar hayvana bile değer verirken bizde olmaması kötü ek olarak ha 60 da olmuşun ha 90 da önemli olan gerilemiş olman ve ilk 10 bile girememen
Rekomedya

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al