Belediyelerin ve partilerin dağıttığıyla devletin dağıttığını karıştırmamak gerek. Parti ve belediye seçim öncesinde reklam için dağıtır, her türlü propagandayı yapar. Ama benim bu sene 9. senem ve senelerdir hiçbir reklam vs aracı olmadan yapılıyor bu işler. Kendi elimle verdiğime hayır verilmiyor, reklam yapılıyor diyemem. Ayrıca bizde devletin hizmetleri çok suistimal edilebiliyor. Eskiden görürdük, mercedes ile yeşil kart almaya gidenler olurdu. Şimdi de doktorlara başhekimlere para yedirip malulen emekli olanlar var. Emekli olamasa bile bakım parası alıyorlar. O yüzden şimdi senede bir defa gelir testi yapılıyor ailelere, ihtiyaç sahipleri o şekilde belirleniyor. Suistimal olmasa başka şekilde olurdu bu işler.
Birde sürekli gelişmiş ülkelerle karşılaştırmamak gerek. Finlandiya'yı da ne bileyim İsviçre ile karşılaştırsan, daha kötü geri çıkar. Kendi geçmişimizle karşılaştırman gerek. Bu ülkede karneyle ekmek de dağıtıldı, memur maaşını aylarca ödeyemeyen hükümet deprem yardımlarıyla maaş ödedi, başbakan benim memurum işini bilir dedi, 2 hafta içinde 18 tane banka iflas etti vs...
Şimdi engellilere, fakirlere ve yaşlılara hiç olmadığı kadar yardım yapılıyor.
En yakın örneğim benim yengem. Eşi vefat etti. Devlet hem kendisine hem çocuğa maaş bağladı (2si 1000 lirayı geçiyor). Kömürünü veriyor, gıda yardımı yapıyor(alışveriş çeki ile), elektrik faturasında büyük indirim alıyor, müzelere bedava giriyorlar, otobüse bedava biniyorlar, THY indirim yapıyor, TCDD bedava, çocuk okursa 25 yaşına kadar tamamen devlet desteği altında okumazsa 18 yaşına kadar vs vs... Bunlar varmıydı eskiden? Şimdi yaşlı anasına bakıyor diye 700 lira maaş veriyorlar, sen bak ailene, huzur evine yollama diye. Daha birçok örnek.
Birde sürekli gelişmiş ülkelerle karşılaştırmamak gerek. Finlandiya'yı da ne bileyim İsviçre ile karşılaştırsan, daha kötü geri çıkar. Kendi geçmişimizle karşılaştırman gerek. Bu ülkede karneyle ekmek de dağıtıldı, memur maaşını aylarca ödeyemeyen hükümet deprem yardımlarıyla maaş ödedi, başbakan benim memurum işini bilir dedi, 2 hafta içinde 18 tane banka iflas etti vs...
Şimdi engellilere, fakirlere ve yaşlılara hiç olmadığı kadar yardım yapılıyor.
En yakın örneğim benim yengem. Eşi vefat etti. Devlet hem kendisine hem çocuğa maaş bağladı (2si 1000 lirayı geçiyor). Kömürünü veriyor, gıda yardımı yapıyor(alışveriş çeki ile), elektrik faturasında büyük indirim alıyor, müzelere bedava giriyorlar, otobüse bedava biniyorlar, THY indirim yapıyor, TCDD bedava, çocuk okursa 25 yaşına kadar tamamen devlet desteği altında okumazsa 18 yaşına kadar vs vs... Bunlar varmıydı eskiden? Şimdi yaşlı anasına bakıyor diye 700 lira maaş veriyorlar, sen bak ailene, huzur evine yollama diye. Daha birçok örnek.
Hocam senin bahsettiğin karneyle ekmek aldığımız dönemde macarlar polaklar romenler slovaklar çekler açlıktan kırılıyordu allah aşkına bir de şimdi bakın taaa fi tarihinden bahsediyorsunuz.Öğretmenseniz neden karneyle ekmek aldığımızı da bilirsiniz demagoji yapmanın alemi yok. Bütün araştrma rakamları ortada 1980 den bu güne kadar gelişmişlik düzeyimiz %110 gibi artmış idi son 3 senedir bütün kuralların kanunların askıya alınıp ekonominin tıkanıp kalmasından önce ki rakam bu üstelik 80 den bu yana bütün kazanım bu , cumhuriyet boyunca büyüme hızı da ortalama %5 yani extra kulaktan ateş çıkarma falan yok bu dönemde, hatta 3 yıldır yaşananlar yüzünden ortalamanın altında büyüyoruz ve milli gelir artmıyor azalıyor. Üstelik 2002 öncesi herhangi bir dönemde hükümet battık dediğinde bile en büyük borcumuz 20 milyar dolarları geçmiyordu ki son 13 senede yapılan özelleştirmelerin yarısını yapsa anında borcumuzu ödeyebilecek durumdaydık artık böyle bir ihtimal de yok 50 milyar doların üzerinde özelleştirme yaptık ve para eden satılacak bir şey kalmadı ve borcumuz şu an için 500 600 milyar dolarlarda dolanıyor. Bu olayların dünyanın yaşadığı krizi parasal genişlemeyle aşmaya çalışmasından dolayı olduğunu da biliyorsunuz. Menderes dönemini açın araştırın tarih şu anda tekerrür ediyor ekonomi siyasi vs. her şeyin bir tekrarını yaşıyoruz resmen. Natonun savaş alanlarına ulaşabilmek için yaptığı yolları halka hizmet diye tanıtmışlardı , marshall planı gibi şeyler sayesinde havadan giriş yapan paraları başarı olarak tanıtmışlardı. Bunların sonuna gelindiğinde soluğu sovyetler birliğinde almışlardı ...
Sonradan çıkan belgelerde itiraflarda natonun o dönem Türkiyenin üstünü çizdiği olası bir savaş halinde kırmızı çizgisi olarak bulgaristanın bile gerisinde cepheleştiği ortaya çıkmıştı. Neyse bütün tarihi olan biteni tartışmanın manası yok.
Bahsettiğin şeyler doğru ise ve bu maaşlar falan sigortanın doğurduğu kazanımlar değil ise(ki tcdd thy falan sigorta ile alakasız) benim ölüm ailemin işine dirimden daha fazla yarıyor demektir. Asgari ücret 950 lira 5 yıllık ortalama işçi maaşı en baba 1200-1300 lira ve bu söylediklerinizin karşılığı bu rakamın çok üstünde.
Yardım konusunda daha önce de söylemiştim çok fazla yardım var sizde teyit etmişsiniz.
Bu yine bir adaletsizliği işaret etmez mi sizce ? Sosyal yardımlar bu seviyeye ulaşabiliyorsa çalışanın daha fazla kazanması gerekmez mi ? Asla sosyal yardımların kısılması taraftarı değilim kimsenin zor durumda kalmasına da gönlüm razı değil herkesin daha iyi yaşayabilmesini savunuyorum bunu tartışıyoruz zaten.
Bu yardımlar gerçekten bu düzeyde ise asgari ücretten vergiyi silmek 1500 1400 1700 lira yapmak hayal falan değilmiş yine yalan söylemişler değil mi ?
Devletin verdiği ayrıca yardımlar konusunda bir şey söyleyemiyorum. Ben yukarıda da partiler ve belediyelerin yardımlarından bahsetmiştim. Nihayetinde belediye başkanları babasının kesesinden harcamıyor o da halkın parasıyla bunları yapıyor fakat reklamlarla kendini öne çıkarıp bu yardımları seçim çalışmasına çevirip oy devşiriyor. Bu yardımlara muhtaç ailelere gidin hep hükümet değişiminden korkarlar çünkü yardımların kesileceğini aç bırakılacaklarını düşünürler çünkü seçim önceleri bu tarz söylemler insanlara pompalanır korkmaları sağlanır. Amacın sosyal yardım değil koltuk koruma stratejisi olduğu da ortada.
Konu da nereden nereye evrildi :)