Herkes sitesinin sağlıklı olmasını ister. Web sitenin her aşaması, farklı bir bölümünü etkilediği için Webmaster arkadaşlar, sitelerinde yapacakları değişiklikleri sadece bir bölümü düşünerek yapmazlar. Web sitenin bölümlerini bir vücut gibi düşünebiliriz. Tam olarak bağışıklık kazanmamış bir web site için bazı yöntemler gereksiz olabilir.
Bu makalemizde sizlere bir kaç başlıktan bahsetmek istiyorum. Teknik terimlerin karmaşası olmadan rahatlıkla okumanız için günlük yaşamdan örnekler vermeyi tercih ediyorum. :)
Bir web site her şeyiyle kullanıcılara hitap ediyorsa, onlara yalan söyleyerek bir şeyler elde edemez. Örneğin sitenizin içeriği gereksiz onlarca reklam ile dolu, spam & duplicate veriler ağzına kadar akıyor, arama motorlarının sevmediği ve virüs olarak algıladığı uygulamalar kullanıyorsunuz, bunlarla yola devam ederek para kazanmak istiyorsanız aslında hiçbir şey zor değil. (Teknikseverler için bknz. "Spam Content", "Duplicate Content", "SEO Virus Methods", "Sandbox'a Düşüren Etkenler")
Arama motorlarının botları sitenizi dolaşır, her taşın altına bakar, linklerden linklere bir ağ şeklinde sitenizi tarar. Ve sitenize girerken girdiği kanal ismiyle sisteminiz onu kolay bir şekilde tanıyabilir. Siz de yukarıda saydığım ve arama motorlarının hoşuna gitmeyen özellikleri bir kaç yöntemle saklayabilirsiniz. (Teknikseverler için bknz. "Static Dns Name", "Regular Expression with SEO")
Bir kaç fonksiyonla sitenize arama motoru geldiğinde onun bu virüsleri görmemesi için şöyle bir sistem uygulayabilirsiniz;
--KONTROL ALGORİTMASI--
EĞER ( Siteme giren bir arama motoru botuysa )
"Sayfamdan tehlikeli şeyleri kaldır!"
DEĞİLSE
"Normal kullanıcılara tehlikeli şeyleri göstermeye devam et."
Bu yöntemle sitenize giren normal kullanıcılara farklı içerik, arama motorlarına farklı içerik sunarak zararlı şeyleri devletten gizleyip halk arasında karışıklıklar çıkartabilirsiniz. :)
Peki bu yöntem bize ne kazandırır?
İnternetten para kazanmak aslında çok kolaydır, ama sürekliliği sağlamak o kadar kolay olmayacaktır. Güvenilir olarak uzun vade de çok gelir getirecek bir sistem kuramayacaksanız, kısa süreli ve güvensiz bir işten kazanılan para sürekli olmayacağı için sürekli bu problem sürekli sizde kuşku uyandıracaktır.
Sitenize bir sürü uygunsuz reklam aldınız, bazıları içinde virüsler var. Arama motorları bunları zararlı yazılım olarak gördüğü zaman sitenize bazı yasaklar getirebilir. Bunları engelleyerek bazı şirketlerin bu tür reklamlarını yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi, kullanıcılar sitenize güvenle bakmazlar ve kısa süreli olursunuz. (Google gibi arama motorları, işleyişlerini sadece basit botlara bırakmazlar.)
Aynı şey kullanıcılar içinde geçerli, sizin çok güvenilir olduğunu zannettiğiniz siteler aslında farklı yöntemlerle farklı gruplara referans olabilirler. Yukarıda ki sistemin tersini düşünün. Size farklı bir sayfa, arama motorlarına farklı bir sayfa gösteriyor. Bu site orta güvenilirlikte, siz her gün giriyor ve hayranlıkla takip ediyorsunuz. Sitede görünürde olan hiçbir güveninizi ihlal edecek bir unsur yok. Ama bir arama motoru botu olarak girdiğinizde bir bakıyorsunuz ki o kadar masum olan site aslında hiçte sevilmeyen örgütlere, kurumlara referans link vermişler. Bu örnekler çoğaltılabilir. (Google Botu gibi incelemek yapmak için Google Webmasters Tools kullanabilirsiniz.)
Kısacası benim tavsiyem bu tür aldatmacalardan uzak durmanız ve sitenizi arama motorları standartlarında, "kullanıcılara" göre yapmanızdır.
İnternette bir çok farklı kulvarda siteler bulunmaktadır. Günde binlerce ziyaretçi alan siteler işlerini iyi yaptığı için o konumlara gelmemiş olabilirler. Sitenize çok ziyaretçi çekmek, hastalıklardan kurtulmuş bir web siteyle kısa sürede kendiliğinden gelecektir. Sahte yöntemlerle sitenize ziyaretçi çekmemenizi öneriyorum. (Teknikseverler için bknz. "Sahte Trafik Yöntemleri", "Alexa Düşürme Hileleri", "Proxy Hit", "Alexa Lowering")
Sitemize trafik botlarından ziyaretçi satın aldım. Hem Alexa değerim düşüyor, hemde günde binlerce kişi sitemi ziyaret ediyor. Bunun bir zararı varmıdır?
Elbette Alexa değerinin düşük olması, bazı kriterlere göre reklam veren / satın alma yapan kişilerin gözünü boyayacaktır. Ama bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Artık yeni yola başlamış ve bu işte ilerlemek isteyen insanlar bile Alexa değerlerinin tek başına bir anlam taşımadığını bilmekteler.
Sitenizde bir çok uygulama kullanabilirsiniz. Ama bunları yaparken sitenizin istatistiklerini görmek, yaptığınız çalışmalara göre yol alıp almadığınızı belirleyebilir. Bu istatistiklere ulaşabilmek için her 5 site sahibinden 3'ü "Google Analytics" sistemini kullanmaktadır. (5'te 3, bilgisi Google Blogu'ndan Alınmıştır.)
Google yaptığı uygulamalar ile sitenizin bilgilerini size sunar. Raporları ise ücretsiz olmasına rağmen bir çok paralı sistemden iyidir. Fakat Google bunu hayır vakfı kurup, orada ülkesine yararlı öğrenciler yetiştirmek için yapmamaktadır. :)
Onun sizin sitenize sağladığı kaliteli raporlar, sizin o uygulamayı kullanma isteğinizi artıracaktır. Para vermek yerine, ücretsiz uygulama ile kaliteli ürünü kullanmak, çoğu Webmaster arkadaşımızın hoşuna gitmektedir. Hal böyle olunca Google sizin sitenize gelen trafiğin nereden olduğunu, babadan doğma direkt olarak bulur. Zamanla da bunu arama sonuçlarında, sitenizin listelenme şekillerine yansıtır.
Bu makalede bir kaç başlığa değinmek istedim, zamanla bu seriyi (teknik terimlerin karmaşası altında olmadan) devam ettireceğim. :)
Okuduğunuz için teşekkürler. :rolleyes:
Yazar: Metin YILMAZ
Web Site: Türkiye'nin İnternet Kanalı