lostyazilim
tr.link

Sağlıklı Bir Web Site Nasıl Olmalıdır? (1. Bölüm)

19 Mesajlar 3.722 Okunma
lstbozum
tr.link

Metin Metin metinli.com Kullanıcı
  • Üyelik 28.03.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek SEO Analisti ve Siber Güvenlik
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** Y**
  • Mesajlar 1399
  • Beğeniler 61 / 582
  • Ticaret 18, (%94)

Herkes sitesinin sağlıklı olmasını ister. Web sitenin her aşaması, farklı bir bölümünü etkilediği için Webmaster arkadaşlar, sitelerinde yapacakları değişiklikleri sadece bir bölümü düşünerek yapmazlar. Web sitenin bölümlerini bir vücut gibi düşünebiliriz. Tam olarak bağışıklık kazanmamış bir web site için bazı yöntemler gereksiz olabilir.

Bu makalemizde sizlere bir kaç başlıktan bahsetmek istiyorum. Teknik terimlerin karmaşası olmadan rahatlıkla okumanız için günlük yaşamdan örnekler vermeyi tercih ediyorum. :)

Bir web site her şeyiyle kullanıcılara hitap ediyorsa, onlara yalan söyleyerek bir şeyler elde edemez. Örneğin sitenizin içeriği gereksiz onlarca reklam ile dolu, spam & duplicate veriler ağzına kadar akıyor, arama motorlarının sevmediği ve virüs olarak algıladığı uygulamalar kullanıyorsunuz, bunlarla yola devam ederek para kazanmak istiyorsanız aslında hiçbir şey zor değil. (Teknikseverler için bknz. "Spam Content", "Duplicate Content", "SEO Virus Methods", "Sandbox'a Düşüren Etkenler")

Arama motorlarının botları sitenizi dolaşır, her taşın altına bakar, linklerden linklere bir ağ şeklinde sitenizi tarar. Ve sitenize girerken girdiği kanal ismiyle sisteminiz onu kolay bir şekilde tanıyabilir. Siz de yukarıda saydığım ve arama motorlarının hoşuna gitmeyen özellikleri bir kaç yöntemle saklayabilirsiniz. (Teknikseverler için bknz. "Static Dns Name", "Regular Expression with SEO")

Bir kaç fonksiyonla sitenize arama motoru geldiğinde onun bu virüsleri görmemesi için şöyle bir sistem uygulayabilirsiniz;

--KONTROL ALGORİTMASI--

EĞER ( Siteme giren bir arama motoru botuysa )

"Sayfamdan tehlikeli şeyleri kaldır!"

DEĞİLSE

"Normal kullanıcılara tehlikeli şeyleri göstermeye devam et."

Bu yöntemle sitenize giren normal kullanıcılara farklı içerik, arama motorlarına farklı içerik sunarak zararlı şeyleri devletten gizleyip halk arasında karışıklıklar çıkartabilirsiniz. :)

Peki bu yöntem bize ne kazandırır?

İnternetten para kazanmak aslında çok kolaydır, ama sürekliliği sağlamak o kadar kolay olmayacaktır. Güvenilir olarak uzun vade de çok gelir getirecek bir sistem kuramayacaksanız, kısa süreli ve güvensiz bir işten kazanılan para sürekli olmayacağı için sürekli bu problem sürekli sizde kuşku uyandıracaktır.

Sitenize bir sürü uygunsuz reklam aldınız, bazıları içinde virüsler var. Arama motorları bunları zararlı yazılım olarak gördüğü zaman sitenize bazı yasaklar getirebilir. Bunları engelleyerek bazı şirketlerin bu tür reklamlarını yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi, kullanıcılar sitenize güvenle bakmazlar ve kısa süreli olursunuz. (Google gibi arama motorları, işleyişlerini sadece basit botlara bırakmazlar.)

Aynı şey kullanıcılar içinde geçerli, sizin çok güvenilir olduğunu zannettiğiniz siteler aslında farklı yöntemlerle farklı gruplara referans olabilirler. Yukarıda ki sistemin tersini düşünün. Size farklı bir sayfa, arama motorlarına farklı bir sayfa gösteriyor. Bu site orta güvenilirlikte, siz her gün giriyor ve hayranlıkla takip ediyorsunuz. Sitede görünürde olan hiçbir güveninizi ihlal edecek bir unsur yok. Ama bir arama motoru botu olarak girdiğinizde bir bakıyorsunuz ki o kadar masum olan site aslında hiçte sevilmeyen örgütlere, kurumlara referans link vermişler. Bu örnekler çoğaltılabilir. (Google Botu gibi incelemek yapmak için Google Webmasters Tools kullanabilirsiniz.)

Kısacası benim tavsiyem bu tür aldatmacalardan uzak durmanız ve sitenizi arama motorları standartlarında, "kullanıcılara" göre yapmanızdır.

İnternette bir çok farklı kulvarda siteler bulunmaktadır. Günde binlerce ziyaretçi alan siteler işlerini iyi yaptığı için o konumlara gelmemiş olabilirler. Sitenize çok ziyaretçi çekmek, hastalıklardan kurtulmuş bir web siteyle kısa sürede kendiliğinden gelecektir. Sahte yöntemlerle sitenize ziyaretçi çekmemenizi öneriyorum. (Teknikseverler için bknz. "Sahte Trafik Yöntemleri", "Alexa Düşürme Hileleri", "Proxy Hit", "Alexa Lowering")

Sitemize trafik botlarından ziyaretçi satın aldım. Hem Alexa değerim düşüyor, hemde günde binlerce kişi sitemi ziyaret ediyor. Bunun bir zararı varmıdır?

Elbette Alexa değerinin düşük olması, bazı kriterlere göre reklam veren / satın alma yapan kişilerin gözünü boyayacaktır. Ama bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Artık yeni yola başlamış ve bu işte ilerlemek isteyen insanlar bile Alexa değerlerinin tek başına bir anlam taşımadığını bilmekteler.

Sitenizde bir çok uygulama kullanabilirsiniz. Ama bunları yaparken sitenizin istatistiklerini görmek, yaptığınız çalışmalara göre yol alıp almadığınızı belirleyebilir. Bu istatistiklere ulaşabilmek için her 5 site sahibinden 3'ü "Google Analytics" sistemini kullanmaktadır. (5'te 3, bilgisi Google Blogu'ndan Alınmıştır.)

Google yaptığı uygulamalar ile sitenizin bilgilerini size sunar. Raporları ise ücretsiz olmasına rağmen bir çok paralı sistemden iyidir. Fakat Google bunu hayır vakfı kurup, orada ülkesine yararlı öğrenciler yetiştirmek için yapmamaktadır. :)

Onun sizin sitenize sağladığı kaliteli raporlar, sizin o uygulamayı kullanma isteğinizi artıracaktır. Para vermek yerine, ücretsiz uygulama ile kaliteli ürünü kullanmak, çoğu Webmaster arkadaşımızın hoşuna gitmektedir. Hal böyle olunca Google sizin sitenize gelen trafiğin nereden olduğunu, babadan doğma direkt olarak bulur. Zamanla da bunu arama sonuçlarında, sitenizin listelenme şekillerine yansıtır.

Bu makalede bir kaç başlığa değinmek istedim, zamanla bu seriyi (teknik terimlerin karmaşası altında olmadan) devam ettireceğim. :)

Okuduğunuz için teşekkürler. :rolleyes:

Yazar: Metin YILMAZ
Web Site: Türkiye'nin İnternet Kanalı
bd Psycho Difuzyon

kişi bu mesajı beğendi.

Yazar, yazılım geliştirici, SEO Analisti ve siber güvenlik uzmanı.
wmaraci
reklam

bd bd WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.10.2010
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek 2
  • Konum Manisa
  • Ad Soyad B** D**
  • Mesajlar 4926
  • Beğeniler 784 / 3953
  • Ticaret 18, (%100)
Çok güzel bir yazı olmuş Metin, eline sağlık :)

AtakanAtes AtakanAtes 1881 - 193∞, özlemle...
  • Üyelik 05.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Yazılım Tek.
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 2867
  • Beğeniler 54 / 747
  • Ticaret 25, (%100)
Algoritmaya bayıldım :)

BurakBayir BurakBayir Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 05.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek SEO
  • Mesajlar 111
  • Beğeniler 5 / 13
  • Ticaret 0, (%0)
Gerçekten SEO'da iyiyle kötüyü ayırt edemeyen arkadaşlar için güzel bir makale olmuş. Klavyene sağlık.

wmaraci
wmaraci

Metin Metin metinli.com Kullanıcı
  • Üyelik 28.03.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek SEO Analisti ve Siber Güvenlik
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** Y**
  • Mesajlar 1399
  • Beğeniler 61 / 582
  • Ticaret 18, (%94)

Burak adlı üyeden alıntı

Çok güzel bir yazı olmuş Metin, eline sağlık :)

Teşekkür ederim, serinin devamını sade bir dille yazmaya devam edeceğim elimden geldiğince. :)

vBasic adlı üyeden alıntı

Algoritmaya bayıldım :)

Teşekkür ederim. :)

Burak Bayır adlı üyeden alıntı

Gerçekten SEO'da iyiyle kötüyü ayırt edemeyen arkadaşlar için güzel bir makale olmuş. Klavyene sağlık.

Teknik terimlerle kavram karmaşası oluşturmadan daha iyi anlaşılabilir bir sistem oluşturmak için bu şekilde gidiyorum. Yorumun için teşekkürler. :)

Yazar, yazılım geliştirici, SEO Analisti ve siber güvenlik uzmanı.

DemAktas DemAktas DemAktas Kullanıcı
  • Üyelik 02.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Hentbol Hakemi
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 242
  • Beğeniler 17 / 25
  • Ticaret 0, (%0)
Çok iyi bir makale olmuş gerçekten.

Sungmert Sungmert carpe diem ne diyem Kullanıcı
  • Üyelik 12.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** Y**
  • Mesajlar 1233
  • Beğeniler 506 / 407
  • Ticaret 39, (%100)
Gerçekten profesyönelce hazırlanmış bir makale.Bravo.

Ugurcan Ugurcan , Kullanıcı
  • Üyelik 11.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad U** K**
  • Mesajlar 938
  • Beğeniler 13 / 213
  • Ticaret 4, (%100)
Eline sağlık çok güzel yazmışsın.

Seomple Seomple Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 26.11.2011
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek E-ticaret & Seo Danışmanlığı
  • Mesajlar 793
  • Beğeniler 33 / 240
  • Ticaret 26, (%100)
Makale kalite ve bilgi kokuyor :) Emeğine sağlık.

Batuhan Batuhan Kendine webmaster Kullanıcı
  • Üyelik 08.05.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 3455
  • Beğeniler 783 / 1009
  • Ticaret 1, (%100)
Zevkle okudum, teknik terimleri çıkartıp o kadar güzel bi şey yapmışsın ki roman gibi geliyor. Devamını bekliyorum, ellerine sağlık.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 5 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 5 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al