DisOrientedb adlı üyeden alıntı
İçinde yaşadığımız yerin aslında bir karadelik olduğu teorisini cidden çok beğeniyorum, heyecan verici :) Şunu duymuş muydun, eğer bir cismi güvenilir bir uzaklıktan karadeliğe doğru hareket ederken izlersek, cisim event horizon dediğimiz yere git gide yavaşlayarak yaklaşır. Ancak cismin karadeliğin içine düştüğünü görmezsin. Öylece event horizon da durur. Bunu Einstein'ın Relativity teorisi ile açıklıyorlar.Yani bu şu mu demek, kara deliğin yakınında zaman o kadar yavaştır ki, o cismi uzaktan sen gözlemlerken içine düştüğünü görmek için belki de yüz yıllarca beklemen gerekir? Çünkü yer çekimi zamanı inanılmaz derecede bükmüştür ve o cisim için zaman durma noktasına gelmiştir.
Açıklamasını böyle mi yapmak gerekir?
Hmm açıklamasının nasıl yapılacağından emin değilim. Sonuçta bizim "görüntü" dediğimiz şey ışık ile oluşuyor. Yani bir şeye baktığında ışık yoksa görüntüsünü göremezsin. Karadeliklere de bu yüzden karadelik deniyor çünkü "ışık" bile kaçamadığı için içindeki herhangi bir şeyin görüntüsünü göremiyoruz. Bunu akıntıya karşı yüzen yüzücü (ışık) şeklinde yorumlayabiliriz belki de.
Bir kişi akıntıya karşı yüzüyorsa ve biz doğrudan adamın ters yönüne bakıyorsak bize olduğu yerde duruyormuş ya da yavaşça uzaklaşıyormuş gibi gelir. Örneğin;
A --------<--B----C--->
A = Gözlemci
----> Akıntı Yönü
<---B Yüzücü yönü.
C = Cismin kendisi.
Yani C cismi merkeze gidip düşse de ondan çıkan görüntüler (ışık/B) sürekli kaçmaya çalışacak ama olay ufkundan kurtulamayacak ve yavaş bir şekilde geri çekilecektir. Bu belki bize duruyormuş ya da yavaş bir şekilde geri çekiliyormuş gibi gözükür.
Sonuçta karadeliğe giren bir şey bir daha kurtulamaz, orada kalır. Ee merkezine gidip yokedilmediğine göre olay ufkunda görüntü/ışık kalacaktır. Dışarıya da kaçıp tamamen yokolmaz, içeriye de hızlı bir şekilde de gitmez. Orada görüntü asılı kalır aynı tvde kaydı dondurmak gibi.
Ben bunu ışık ile yorumladım, doğrudan zaman ile de alakalı olabilir. Sonuçta görelilik de zamanla alakalı.