Merhabalar. Son zamanlarda çoğu site sahibi arkadaşın başına kötü olaylar geliyor ve siteler çöküyor. Yedek almak ihmal edildiği için de geri dönüşler ya olmuyor ya da büyük bir kayıpla gerçekleşiyor. Çünkü sunucu sahipleri yedekleri haftalık olarak almakta. Yani haftada 20 yazı girdiğinizi ve bu yazıların da özgün olduğunu düşünürsek büyük bir kayıp. Yedek almak önemli. Günlük yedek almak en güzeli ama bu biraz zor gibi. Şimdi bir wordpress eklentisinden bahsedeceğim. Bu eklentiyle günlük yedek almak çok zor değil hatta zor bile değil çünkü otomatik olarak eklenti bunu yapıyor. Sizin yapacağınız sadece yedek aralığını ve yedeğini almak istediğiniz dosyaları seçmek. Geçelim eklentiyi nasıl kullanacağımıza.

Eklentimizin adı WordPress Backup to Dropbox

Buradan eklentiyi indirelim.

WordPress wp-content klasörümüzde plugin klasörüne gönderiyoruz dosyalarımızı ve admin panelimizden eklentimizi etkinleştiriyoruz.

Buradan sonrasına dikkat
FTP hesabımıza giriyoruz ve wp-content klasörümüzü açıyoruz. Buraya bir klasör oluşturuyoruz ve başka biri tarafından farkedilmeyecek ve tahmin edilmeyecek bir isim verelim klasörümüze. Çünkü burada yedeklerimizi geçici bir süre saklayacağız. Oluşturduktan sonra (mesela "yedek1" olarak oluşturduk) yedek1 klasörümüzün CHMOD ayarlarını 777 olarak ayarlıyoruz. Bu noktada dikkat edelim, eğer klasörümüzün içerisinde bir index dosyamız olmaz ise klasörü bulan arkadaş browser üzerinden bile rahatlıkla klasör içeriğini görecektir. Bu yüzden boş bir index.html dosyası oluşturup bu dizine yollayın. Kontrol etmek için http://siteadresi.com/wp-content/yedek1/ yazıp kontrol edelim. Boş bir ekran çıktıysa doğru yoldayız demektir.

FTP ile işimiz bu aşamada bitti. Şimdi admin panelimize girip geri kalan işlemlerimizi halledelim. Bize bir dropbox hesabı lazım. Ücretsiz olarak 2 GB dropbox hesabımız yeterli olacaktır. Referanslı linki kullanırsanız bana faydanız dokunmuş olur -siz hiç bir şekilde etkilenmezsiniz- ama referanssız da üye olabilirsiniz. Konunun en altında referanssız link mevcut.

Referanslı link

Gelen ekranda ad soyad ve e-posta bilgilerimizle kayıt oluyoruz.

Eklentimizi etkinleştirmiştik. Panelimizden WordPress Backup to Dropbox sekmesine giriyoruz. Authorize bağlantısına tıklayıp dropbox hesabımız ile wordpress sitemizi köprülüyoruz. Bu aşamada dropbox kullanıcı adı ve şifrenizi isteyebilir, gerekli şekilde doldurup giriş yapıyoruz. WordPress ile dropbox hesabımızın köprü işlemine dair uyarı geldiği vakit Allow diyerek işleme onay veriyoruz. Bundan sonra sadece bir kaç adım kaldı.

Admin panelimize geri dönüp Continue linkimize tıklıyoruz.

Artık yedekleme işlemlerimizi kendimize göre ayarlayıp Save Changes butonumuza tıklayıp kaydedebiliriz. Ayrıca bilgi edinmek isteyenler yazının devamını okuyabilirler.

Neyin ne olduğundan biraz bahsedeyim.

Next scheduled yazan alanımızda bir sonraki yedekleme tarihimiz görebiliriz.

History kısmında önceden alınmış yedeklerimizin tarihlerini görebiliriz.

Settings alanımızda "Locally store your database backup in this folder" kısma en başta FTP den oluşturduğumuz yedek1 klasörümüzün ismini veriyoruz. Yani son şekli wp-content/yedek1 olacak. "Store backup in this folder within Dropbox" yazan yere ise dropbox hesabımızda yedeklerimizin hangi klasör altında depolanacağını yazıyoruz. WordPressBackup olarak kalabilir bu alan.

Day and time alanımıza yedeklerimizin hangi günler alınacağını seçebiliriz.

Frequency seçeneği ile hangi zaman aralıklarında alınacağını belirliyoruz.

Excluded Files and Directories alanımız ise yedeklenmesini istemediğiniz dosyaları seçebileceğiniz yerdir. Yedeğini almak istemediğiniz dosyalarınızın yanındaki kutuya tik işareti koyun.

Son olarak Save Changes butonumuza tıklayıp ayarlarımızı kaydediyoruz.

Backup Now butonumuza tıklayıp yedeğimizi hemen alabiliriz.

Dikkat edelim, ilk yedekten sonra mutlaka ve mutlaka dropbox hesabınızı kontrol edin. Herhangi bir aksaklık ya da yedek almama durumunda adımları doğru yaptığınıza emin olun.

Referanssız link için buraya tıklayın.

Kaynak