Projenin başarılı olmasını isterdim ancak başarılı olmaması için birçok neden vardı.
1- Bu tür projelerde, bir ülkeyi temsil etmek, bir ülke kullanımını sağlamak istiyorsanız Google ve Yandex'e rakip olabilmek adına arkanıza devlet desteğini almak zorundasınız. Devlet desteği olmadan arama motoru projesinde Global anlamda hiçbir şekilde başarılı olamazsınız. Bugün Google'un arkasında devlet desteği, Yandex'in arkasında devlet desteği olduğunu bilmeyen sanırım yoktur. Bu sadece arama motorları değil, sosyal medya içinde geçerli.
2- Algoritmayı esnek tutmak zorundasınız. Site sahipleri sayfalarının sıralamalarınızda görmek ister. 1500 yazısı olan bir sitenin 150 sayfası sizin sıralamalarınızda yerini aldıysa o site sahibi sizin arama motorunuzu sadece bir backlink sitesi olarak görür.
3- Projede Globalleşmeden önce reklam bölümünü devreye sokmanız bir yönetim zaafiyeti içerisinde olduğunuzu gösterir. İlk hedefim yararlı olmaktan çok para kazanmak şeklinde izlenim bırakır buda gerçek bir izlenimdir.
4- Sadece arama motoru olarak değil yan uygulama olarak farklı birşeyler üretmeniz gerekir. Bakın WMAracı'na. Sadece Webmaster forumları olduğu için mi tercih ediliyor? Hayır. Webmaster araçlarını kimsede yokken kullanıcılarına sunabildiği için tercih ediliyor. Kimsede olmayan şeyleri yapabildikleri için insanların gözünde farklılar.
Başarısızlığa ortak olmak herkesin yapabileceği birşey değildir. Bunu başarmışsınız en azından. Bundan sonra ki projelerinizde başarılar diliyorum.