Ben de arada sorarım bu soruyu genelde forumda olan işlerde. Yüz yüze görüştüğüm müşterilerime direkt fiyat veririm zaten. Bundaki amaç benim açımdan zaman kazanmaktır. Yani müşteri adayı bir proje ve ya site istediğinde benim aklımda zaten fiyat vardır. Karşının da aklındaki ortalama rakamı isterim ki acaba anlaşabilir miyiz yoksa ben sistemimi hiç anlatmasam mı diye karar veririm. Aklımdaki fiyat 2000 tl ise karşımdaki 1500 tl dediyse anlaşabileceğimizi düşünür sistemimi anlatır teklifimi veririm. Adam 5000 derse de 2.000 tl lik işe 5.000 demem etik olmaz benim açımdan.
Geçen bir konu altında açık teklif verdim Her şey dahil 2.000 TL diye. Başkası geldi her şey dahil 250 tL dedi. :) Müşterinin bütçesini bilsem yorum bile yapmam :)

Yeri geliyor kullanıcı diyor ki bütçem 50-100 tl normalde o fiyata yapmasam bile bakıyorum ki yapabilen ve ya yapmak isteyen çıkmıyor tamam diyorum ben yaparım bazen de ücret bile almıyorum. Birazda hatır işi oluyor.
Bence bu soruyu sanal alemde bu kadar yadırgamamak lazım. Ama her işte de sorulması uygun değil.
Kısaca benim için ön görüşme şartlarından biri diyelim. Çünkü çevrede ölü fiyatına iş yaptırmak isteyen çok, zaman kaybı olmaması açısından duruma göre sorduğum oluyor.