Merhaba arkadaşlar.Önceki yazımda Yazının İlk Resmini Thumbnail Yapma‘yı anlatmıştım.Bu yazımda ise SEO açısından çok önemli olduğunu düşündüğüm sitedeki videolar için site haritası Oluşturmayı ve oluşturduğumuz bu site haritasını Google Webmaster Araçları’na göndermeyi anlatacağım.Her blog sahibinin google’da ilk sırada çıkma hayali vardır.Yalnız bu bildiğimiz gibi sadece hayal kurmakla mümkün olmuyor.Site için bazı geliştirmeler ve SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) uygulamamız gerekiyor.Sitemize tamamen özgün yazılar ekliyoruz.Link çıkışını en aza indiriyoruz.Resim ve diğer dosyaları kendi sunucumuza yüklüyoruz ama hala hayalimizdeki hedefe ulaşamadık.Gayet normal.Çünkü SEO sadece bunlardan ibaret değil.
Öncelikle bu video site haritasının ne işe yaradığını göstermek istiyorum.Google’ı açın ve herhangi bir video arayın. Ben ‘Kurtlar Vadisi Pusu 144. Bölüm İzle’ diye arama yaptım. aramalar arasında aşağıdaki gibi sonuçlar var.
Şimdi eklentiye geçebiliriz.Wordpress bize video indexi de kazanmamız için Google XML Sitemap for Videos adlı eklentiyi sunuyor.(Eklentiyi yazının sonundaki linkten indirebilirsiniz.)Eklentiyi sitemizin Plugins klasörüne attıktan sonra admin panelinde Eklentiler sekmesinden etkinleştirelim ve Araçlar sekmesi altındaki Video Sitemap linkine tıklayalım.
Ardından Generate Video Sitemap düğmesine tıklayalım.Video Site Haritamız oluşturuldu.Video site haritasına siteadi.com/sitemap-video.xml yoluyla erişebiliriz.
İşlemimizin son adımına gelmiş bulunuyoruz.Şimdi oluşturduğumuz video site haritasını Google Webmaster Araçları‘na bildirelim.Site Yapılandırma sekmesi altındaki Site Haritaları linkine tıklayalım.Ardından Bir Site Haritası Gönderin düğmesine tıklayıp video site haritamızın linkini yazalım(/sitemap-video.xml).
Evet arkadaşlar video site haritamızı oluşturduk,webmaster araçlarına da bildirdik ve bir yazımızın daha sonuna geldik.Yazımı okuyup zahmet ettiğiniz için teşekkür ediyorum :)
NOT: Video Site Haritamızı gönderir göndermez sitemizdeki videolar indexlenmeye başlamaz.Sitenin google’daki durumuna göre değişir.Aynı normal site haritasında olduğu gibi.Yazıyı ya da videoyu eklersiniz bir müddet sonra google aramalarında çıkar(kimi sitede 2 dakika sonra kimi sitede 1 gün hatta 2 gün sonra çıktığı da görülebilir :D ). Bu anlatılanların hepsini uyguladım ama sonuç alamadım demenize hiç gerek yok.
Google XML Sitemap for Videos Eklentisini indirmek için tıkla.
Kaynak: Video Site Haritası Oluşturma