4.5G Nedir (LTE-Advanced)

Neredeyse hepimizin telefonu 3G'yi desteklemekte. Bu teknolojiye diğer ülkelere kıyasla çok geç kavuşmamız sebebiyle daha tüm Türkiye'nin 3G erişimi sağlanmadan yeni bir standarda geçmek zorunda kaldık. Bunun asıl nedeni internet hızla büyürken Türkiye'nin 3G'sinin arkadan gelmesi oldu. Şu anki durumda 4G atlanarak 4.5G'ye geçiş kararı alınıdı. İhale 26 Ağustos'da gerçekleştirilecek. 4G ise 1 Nisan 2016'da hizmete sunulacak. Peki 4G ve 4.5G nedir?


4G (4.Nesil Kablosuz Sistem)

Öncelikle 4.5G'nin temeli olduğundan 4G'den bahsetmek zorundayız. Bir bağlantının 4G olması için gereken standartlar vardır. Bu standartları Uluslararası *******ünikasyon Birliği tarafından belirlenmiştir. Fakat yapılan yatırımlara rağmen hiçbir bağlantı gereken 4G standartlarını karşılayamamıştır. Yani aslında gerçek 4G hızına henüz erişilememiştir. Bu sebeple 4G LTE teknolojisi oluşturulmuştur. 4G LTE (3.9G olarak da bilinir) gerçek 4G'nin standartlarını karşılayamamakla birlikte bu standartlara en çok yaklaşan teknoloji olmuştur. Gerçek 4G ile LTE arasında hız açısından çok fark bulunmamakta.


4G NASIL ÇALIŞIR

4G iletim için iki farklı metot ile işler. Ses iletimi için eski standartlarda kullanılan dairesel değişim teknolojisini kullanır. 1G ve 2G gibi eski teknolojilerde tüm veriyi (ses, mesaj, küçük resim) iletmek için kullanılan bu yöntem 4G'de sadece ses için kullanılır. Dairesel değişimde veri tek bir hat üzerinden yollanır ve eğer bu hatla bağlantı koparsa aynı hat'a yeniden bağlanması gerekir. Paket değişim teknolojisi ise diğer bütün bağlantılar (internet, müzik, video) için kullanılır. Bu metotta alınacak veya gönderilecek veri küçük parçalara bölünüp en uygun hat üzerinden yollanır. Eğer bağlantı koparsa veri başka bir hat üzerinden iletilir.

4G'nin bu çalışma prensibi yüzünden arama yaparken internet kullanmak mümkün değildir. Bu durumu çözmek için Voice-Over LTE geliştirilmiştir. Bu teknoloji ile normalde dairesel değişim ile iletilen ses paket değişimi ile iletilir. Bu olayı telefonda Skype kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Fakat ne kadar Türkiye'de 4G bulunmadığından bizi etkilemese de yurt dışındaki operatörler bu teknolojiyi pek sevmiyorlar. Bunun sebebi ise aramalar internet ile gerçekleştiğinden normal arama ücretlendirmesi yapamamaları.

Ayrıca hepimiz çift taşıyıcılı internet terimini duymuşuzdur. Türkiye'deki operatörlerin bize sundukları teknolojilerden biri. 4G'de de bulunan bu teknolojiye kısaca değinmemiz 4.5G'yi anlamanıza yardımcı olabilir. Popüler 4G LTE türünde download ve upload ayrı frekanslardan yapılır. Bu sayede iki işlem birbiri ile çakışmaz. Eğer bu iki yoldaki bant genişliğini iki katına çıkarırsanız aktarılan veri miktarı teorik olarak iki katına çıkmakta. İşte buna çift taşıyıcılı internet diyoruz. Taşıyıcı sayınız kaç olursa olsun sadece tek bir bağlantı ile internete erişirsiniz. Fakat 4.5G'de durum farklı.

PEKİ 4.5G?

Buraya kadar 4G hakkında neden bu kadar teknik bilgi verdiğimizi merak etmiş olabilirsiniz. Bunun sebebi 4.5G'nin aslında 4G'den devrim niteliğinde farklarının olmaması. Ve bu noktaya kadar bahsettiğimiz her şey 4.5G'nin de çalışma prensibini açıklıyor. Ancak elbette 4.5G'deki buçuk da bir anlam ifade ediyor.


4.5G'NİN BUÇUĞU


4.5G'ye aynı zamanda LTE-Advanced da diyoruz. Aslında 4.5G'nin en büyük yeniliği "Taşıyıcı Birleştirme" dediğimiz özelliği. Az önce standart 4G'nin sadece tek bir bağlantı ile internete eriştiğinden bahsetmiştik. İşte 4.5G bu noktada Taşıyıcı Birleştirme özelliği ile öne çıkıyor. Bu özellik sayesinde aynı anda iki bağlantı ile internete erişim kurabiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse standart 4G download ve upload için çift şeritli bir yola sahip olsun. Bütün işlem bu çift şeritli yol üzerinden gerçekleştiriliyor. Fakat 4.5G ile aynı anda 2 adet çift şeritli yol kullanabiliyorsunuz. Yani teoride hızınız 2 katına çıkıyor.
Bu teknolojinin en güzel yanlarından biri ise mobil ağ ile Wi-Fi'ı aynı anda kullanabilmeniz. Böylelikle çok daha hızlı bir internete kavuşuyorsunuz.



SONUÇ

Aslında bakarsanız 4.5G hali hazırda yurt dışında bulunan 4G'nin üstüne çok yenilik koymuyor. En önemli özelliği "Taşıyıcı Birleştirme"yi Türkiye şartlarında operatörler nasıl değerlendirir bilemiyoruz. Fakat her şeye rağmen 4G'nin atlanması doğru bir karardır. Bu sayede artık diğer ülkeler ile aynı bağlantı standartlarına sahip olacağız ve büyük ihtimalle 5G'ye onlarla aynı anda geçeceğiz. Teorik rakamlar çok daha yüksek olsa da gerçek dünyada 3G bize ortalama 1.5Mbps hız sunarken, 4G 6Mbps hız sunuyor. 4.5G ile 18Mbps'ı rahatça görebiliriz fakat belirtmekte fayda var 4.5G'nin potansiyel hız sınırı 300Mbps. Yani çok daha yüksek hızlar görmemiz muhtemel. Umarız 4.5G tüm Türkiye için hayırlı olur.

KAYNAK: http://webnoloji.net/internet/4-5g-nedir-lte-advanced/