4.5G aniden hayatımıza girdi. Türkiye'deki operatörlerin reklama ayırdıkları büyük bütçe sayesinde duymayan da kalmadı. 4.5G ya da asıl adıyla LTE-Advanced'ın nasıl çalıştığını önceki yazımızda anlatmıştık. Ancak 4.5G ve Türkiye ilişkisi üstünde pek durmamıştık. Peki 4.5G ihalesi nasıl sonuçlandı?


İHALE

İhale ile dağıtılan bantlara baktığımız zaman en yüksek hızı sunacak bandın Turkcell'e gittiğini görüyoruz. Aynı zamanda kapsama alanı açısından önemli bir bant da Turkcell'in elinde. Vodafone ise IMT-Advanced ihalesini kazandı. Avea da başka bantlara sahip oldu. Sonuç olarak en iyi 4.5G'yi teoride Turkcell sunacak. Ancak bu operatörler vaat ettiklerini sunabilecek mi?





BALON

Maalesef şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki 4.5G reklamları operatörler tarafından çok doğru olmayan bilgiler ile doldurulmuş. 3G ile 4G arasında bile hayati farklar yokken 4G LTE'nin üstüne birkaç yenilik koyan ve devrim niteliğinde olmayan bir teknoloji için hayatımızı değiştirecek demek çok doğru değil. Aslında bakarsanız reklamlarında verdikleri teorik hız değerleri hariç anlattıkları her şey 5G ile alakalı. Fakat 5G bile tek başına hayatımızı değiştiremez. Örneğin bir reklamda doktorların hastalarını uzaktan tedavi edebileceği söylenmiş. Maalesef bunu 4.5G'nin bant genişliği ve tepki süresi yüzünden başarmak çok mümkün değil. Bunu başarmak için gelişmiş bir Sanal Gerçeklik teknolojisine ve 5G'ye ihtiyaç duymaktayız. Aynı reklamdan başka bir örnek daha verelim. Reklamda gelecekte otobüslerin durağa ne zaman geleceğini bileceğimiz söyleniyor. Anladığımız kadarıyla operatör bunun uzun zaman önce belediyeler tarafından başarıldığının farkında değil. Başka bir kuruluş ise 4.5G reklamında dünyanın en hızlı fiber altyapısını kurduğunu iddia ediyor.


HIZ

Reklamlarda teorik hızlar kullanılmakta. Yani şu an için ancak muhteşem koşulları sağlarsanız o hıza erişebilirsiniz. Buna göre 300Mbps teorik hız şu an gerçek dünyada yaklaşık 100Mbps'e denk geliyor. Bu da 12.5 megabyte/saniye'ye eşit ki bu gerçekten iyi bir hız. Ancak sorun şu ki pek çok kişi verilen yüksek hız değerlerinin teorik olduğunu bilmiyor. Yani 4.5G çıkana kadar bu teknoloji kendini geliştirmezse 375Mbps hız tamamen hayalden ibaret. Fakat 375Mbps üst sınırına zamanla yaklaşabiliriz.





SONUÇ

4.5G ya da gerçek adıyla LTE-Advanced'a kesinlikle karşı değiliz. Türkiye'nin 4.5G'ye geçiş zamanlaması sayesinde hem diğer ülkelerle kısmen aynı seviyeye gelmiş olacağız hem de 5G'ye hazırlık yapmış olacağız. Aynı zamanda ülkemizde şu an kullanılan 3.75G'nin (HSPA+) üzerine hız açısından çok şey katacağız. Burada bizim derdimiz operatörlerin halkı yanlış bilgilendirmesi. 4.5G'ye geçince bir anda çağ atlamayacağız ya da hemen yeni SIM kartımızı takıp 375Mbps hızında internette sörf yapamayacağız. Teknolojinin Türkiye'ye oturmasına ve bolca gelişmesine ihtiyaç var. Şu an operatörlerin yaptıkları kendileri için kötü. Para harcayıp reklamlarla 4.5G balonunu şişirmek çıktığı gün bu balonun patlamasına sebep olabilir. Bunun yerine operatörler halka onları gerçekten neyin beklediğini anlatmalı. Aynı zamanda 500Dk+1000SMS+4GB paketten 70tl alan operatörlerimizin 4.5G'yi nasıl ücretlendireceği merak konusu. Çünkü verdikleri teorik hızlara göre 4GB interneti doldurmanız 2 dakikadan kısa süre alacak.

Kısacası 4.5G ülkemizde kullandığımız 3.75G'nin üstüne hız açısından çok şey katıyor. Fakat vaat edilen 300Mbps hızlara hemen ulaşılacağına inanmıyoruz. Bu teorik üst limite ulaşıncaya kadar 5G'yi tartışmaya başlamış oluruz. Tek isteğimiz operatörlerin halkı yanlış bilgilendirmeye ayırdıkları bütçeyi altyapılarını geliştirmeye yatırması. Belki o zaman uygun fiyata 300Mbps internet kullanabiliriz.

KAYNAK: http://webnoloji.net/genel/4-5g-hayaller-ve-gercekler/