"Bir verinin silinmesi için 30 kere format atmak" :) Bunu okuduğumda uğradığım şoku anlatamam.
Arkadaşın üyeliği durdurulmuş ama yine de yazmak istedim.
Aynı sorunu yaşayanlar varsa şu bilinmelidir ki; bilgisayara format atarak verileri silemezsiniz! Yani 30 kere format atınca siliniyormuş dur 40 kere atayım deyip bunu ciddi ciddi işleme koymayın.
5 Yıllık bir bilgisayar eski performansı göstermiyorsa bunun en başta nedeni; oyunlar online mı? sorusunu cevaplamaktadır. Eğer öyleyse bu tür oyunlar zaman zaman patch yayınlamakta ve oyun gelişmektedir. Bu durumda oynadığınız oyunun sistem gereksinimlerini patch güncellemeleri sonrası kontrol edin. Bazı güncellemeler artık sizin sisteminizin kaldıramayacağı yeni gereksinimler sunmuş olabilir.
Eğer oyun böyle bir oyun değilse, yada sistem gereksinimleri uymasına rağmen yavaşlama söz konusuysa ve bu yavaşlık sadece oyunlarda değil bilgisayar genelinde hissediliyorsa akla ilk olarak Harddiskiniz için bir bad sector taraması yapmak gelmelidir.
Harddiskiniz de bad sector oldukça fazla ise harddiski değiştirmeniz gerekebilir.
Bunun yanı sıra 5 yıllık kullanımdan doğan veri kalıntılarını harddisk üzerinden temizlemek için Low Level Format adı verilen bir formatı harddiskinize atmanız gerekir. Bu riskli bir işlemdir. Bir güç kaynağının olduğu yerde yapmalısınız. Aksi halde gücün işlem sırasında kesilmesi harddiskinize kalıcı zarar verecektir.
Bunların yanı sıra şu unutulmamalıdır; işlemciler çok çabuk ısınan donanımlardandır. Haliyle işlemci soğutması performans açısından çok büyük önem taşıyor.
Bu yüzden 5 yıllık kullanımı olan bir bilgisayarın açılıp, işlemci macununun (Soğutmaya yardımcı elektronik-termal macun) yenilenmesi gerekir. Bu macunu elektronikcilerde bulabilirsiniz ancak doğru uygulanması konusunda internetten yardım alın. Doğru uygulanmayan macunun bir yararı olmadığı gibi zararı da dokunabilir.
Daha sonra bu işlem yapılmışken fanın sökülerek temizlenmesi ve oluşan toz kalıntılarının (eğer bilgisayarı yerde, yorgan üstünde, kucağınızda, dışarda kısacası masadan çok dışarda da kullanan birisiyseniz bu toz kalıntıları tüm fan deliklerini tıkayacak boyutlara gelebiliyor, fan çalışsa da soğutma delikleri tıkandığından işlev göremez hale geliyor) uzaklaştırılması işlemleri yapılmalıdır.
Şunu kendi meslek hayatımda tespit ettim ki bir bilgisayar fanı uzun süredir temizlenmediyse ve ciddi derecede toz oluşumları mevcutsa (özellikle laptoplarda oluyor bu) bilgisayar performansı düşmektedir.
Eğer bütün bunlar halen işlev görmüyorsa o zaman bilgisayar özelliklerinize önce bir baktıktan sonra size önerim yeni bilgisayar değil SSD olacaktır. Emin olun yeni bilgisayar alsanız belkide o performansı yakalayamazsınız :) Bu yüzden hemen git yeni bilgisayar al, 30 kere format atılsın gibi şeyler çok yanlış bana göre. 5 Yıl uzun bir kullanım süresi değildir benim açımdan. Eğer sistem özellikleri sağlamsa SSD ile rahat bi 5 yıl daha kullanılır düşüncesindeyim.
Ben olsam yeni bilgisayara vereceğim paranın çok daha az bir kısmıyla SSD alır performansımı arttırırım.