"Bu yazımda yazıya girenlerin HTML hakkında hiç bir bilgisi olmadığını varsayarak sıfırdan başlayarak HTML’in ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında bilgi vereceğim. Öncelike HTML bir kısaltmadı ve açılımı “Hiper Metin İşaretleme Dili (HyperText Mark-up Language)“dir.
HTML ile ilgili kulaktan dolma bazı bilgilere sahip olabilirsiniz. Size HTML’in bir programlama dili olduğu söylenmiş olabilir. Ancak bu bilgi yanlıştır. Çünkü yalnızca HTML ile dinamik, kullanıcı kontrolü dışında çalışan uygulamalar yazılamaz. Bu yönü sebebiyle HTML’i bir “tasarım dili” olarak tanımlamak mümkündür. HTML ancak onu yorumlayabilen uygulamalarda (tarayıcılar, kod editörleri vb.) çalışır ve görüntülenir. Yani az önce de belirttiğim üzere HTML ile kendi başına çalışan uygulamalar yazmanız mümkün değildir.
Peki o zaman HTML ne için kullanılır ?
Bu sorunun cevabı ise “web tasarım” kelimesinde gizli. Web tasarım isminden de anlaşılacağı üzere çalışan, dinamik web sayfaları hazırlama sürecine verilen isimdir. Bir işe tam anlamıyla web tasarım denilebilmesi için ortada çalışan bir internet sitesine ihtiyaç vardır. Bir internet sitesi basit bir şekilde açıklamak gerekirse 2 farklı tabakadan oluşur. Birincisi kullanıcıya gösterilen ve HTML ile şekillendirilmiş, yani düzenlenmiş ve tabiri caizse makyajlanmış kullanıcı kısmı ve kullanıcıya gönderilmeyen, kendi başına çalışabilen kodları olan sunucu (server) kısmı. Yani HTML dediğimiz dil ile oluşturulan sayfalar kullanıcıya gönderilen ve bir işlevi olmayan bilgilendirici sayfalardır. Kullanıcı tarafından sunucuya gönderilen verilerin geri dönüşleri HTML ile oluşturulmuş sayfaların içerisine yerleştirilir ve bir görsellik içerisinde kullanıcıya gösterilir. Son olarak belirtilmesi gereken bir şey ise en güncel HTML sürümünün HTML5 olduğudur."
Not: Yazıdaki şemayı ben hazırladım. Biraz eksik olabilir kusura bakmayın.