Backlink, web sitelerinin kendilerine olumlu veya kısmen olumsuz etki eden referansın ingilizce ismidir. Backlink şu anda önemini halen taşımaktadır. Ancak doğru yapıldığında etkisi iyidir. Türkiye’de bu iş malesef kötü yapılmaktadır. Peki hangi durumlarda backlink önemli olur. Sizlere kısaca anlatacağım.

Backlink kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar faydalıdır. Faydayı neye göre belirlememiz gerekiyor? Öncelikle en büyük rakibinizi analiz etmeniz gerekiyor. Örneğin;

Benim kişisel blog sitemi ele alacağım. Benim blog sitemdeki ilk hedefim ”Kişisel Blog” kelimesinde yükselmek olsun. Mantıken ne yapmalıyım tabi ki google aramasında kişisel blog aramasında ilk sayfada çıkan sitelerden link almam gerekiyor. Şöyle bi bakalım ilk sayfada ilk sırada kim var? :)

İlk sırada Timur Demir var. (20.09.2015 tarihinde) .. Anlaşıldı bu sitede kişisel,kişisel blog ve türevi kelimeleri aratacağım. Ve arattım. Bana uygun bir makale buldum. İçinde kişisel blog geçen makaleye linkimi bıraktım. (Böyle birşey yapmadım tabi hayal ediyoruz :) Şimdi aklınıza ne alaka kel alaka şeyler geldi. Durun açıklıyorum kısa sürede olmasa da uzun süre etkili olacak bir nofollow dahi olsa sitemiz için güzel bir backlink aldık. Neden böyle bir yöntemi tercih ediyorum. Çünkü link alırken her zaman sizden kelime olarak sıralamada yüksek sitelerden link almalısınız. Peki sıralamada benden düşük sitelerden link alsam ne olur ki demeyin. Almayın! Çünkü size uzun vadede hiçbir şey vermez. Bir aralar network marketing yapanlar vardı hatırlarsınız. Ne derlerdi? Hep üst kolunuza sadık olun. Evet sizde bunu yapmalısınız. Üstünüzdekini besleyin. Alttaki size hiçbir şey katmayacaktır. Onlar sizi beslesin. Kısaca altta kalanın canı çıksın oynamalısınız. Yoksa tutunamazsınız. Aslında google mantığı piramit sistemin bir parçası. Peki bu şekilde hep altta kalırız,onlar kazanır biz kaybederiz diye düşünmeyin. Meyvesini er geç yiyeceksiniz.

Yine yaptığımız yanlışlardan birini daha söylemeden edemeyeceğim. Mesela yorum bırakıp gidiyoruz. Ama nereye? Bu yanlışa hep düşeriz. Önümüze gelen siteye linkimizi ekleriz. İngilizce ve birçok dilde ziyaretçi defterlerine ,forumlara link bırakır kaçarız. Yapmayın Allah aşkına.. Google çeker ipinizi. Sen gidip ingilizce siteye linkini bıraksan orada o linki görenler tıklar hemen kaçar. Durup dururken sitede kalma süresini berbat etmeyin. Hem demezler mi link koyup gitmişin ama bu sayfa alakası yok. Direk ban!

Peki blog sitelerine bıraktığımız yorumlar nasıl olmalı? Bu önemli arkadaşlar. Ben Erhan GENÇ kelimesinde yükselmek için direk adımı soyadımı yazıyorum. Bazen kişisel blog ismiyle de yorum attığım oluyordur. Buna dikkat edin ama şunu da es geçmeyin. Yorumlarınız insan tarafından yazıldığı belli olsun. Gidip ”Aaaa bu inanılmaz bir haber” yerine ” bu gerçekten inanılmaz bir haber. Görünce çok şaşırdım ama beni canı gönülden etkiledi” yazın. Yani uzun ve güzel yorumlar yazın. Unutmayın o yorum site açık olduğu sürece kalacak. Google her baktığında aaa bak bu yorum gerçekten elle yazılmış bunu dikkate alalım” diyecektir.

Rakiplerinizin bir de şu istatistiklerine bakın. Timur Demir ustamıza kafayı taktık madem onun verileriyle hareket edelim. :)

Alexa’da en çok hit aldığı kelimeler şu şekildedir:

Keyword Percent of Search Traffic
1. kişisel blog 67.16%
2. timur demir 6.14%
3. trust flow sorgulama 1.61%
4. web yöneticisi araçları 1.47%
5. kişsel blog 1.43%


Peki bunları neden arattım. Rakibimden link alıyorum ama sitem onunkine benzer içerikli olmalı ki ondan aldığım link işe yarasın. Bu kelimelerle ilgili güçlü backlinkler almalıyım.

Son vereceğim tavsiye sakın ama sakın backlink paketleri almayın. Çünkü ömür boyu o linkler sizin peşinizden gelecek. Unutmayın ne ekerseniz onu biçersiniz. Bu paketi satanlar inanın hiç ilgili değiller. Program vasıtasıyla otomatik olarak 1 yada 3 iş günü arasında işlem yapıyorlar. Google bu durumu affetmez. Siteniz güncel ve özgün olsun bu paketlere ihtiyacınız bile yok.


Kaynak: Backlink gücünün önemi


Yakında yeni seo taktikleriyle tekrar sizlerle olacağım.