Linux'te çeşitli arayüzler var: KDE, GNOME, Mate, Cinnamon, LXDE, XFCE vs.

KDE ve GNOME arayüzlerin son versiyonları biraz daha güçlü donanım ister tabi ki ama yine de Windows'tan ağır olamaz. Kurduğunuz sistemde ek sürücü yüklemeniz gerekmiş olabilir. Keşke hemen pes etmeseydiniz.

Kesin performans olsun derseniz, LXDE ve XFCE arayüzleri ile başlayın derim. Yani istediğiniz dağıtımı, LXDE veya XFCE arayüzü ile indirin.

Mesela Ubuntu, varsayılan arayüz olarak Unity ile gelir.
LXDE arayüzlüsü Lubuntu,
XFCE arayüzlüsü Xubuntu,
KDE arayüzlüsü Kubuntu

Bazı major dağıtımlarda çeşitli arayüzleri birarada bulabilirsiniz. Mesela bir OpenSuse DVD'si indirdiğinizde içinde desteklediği tüm arayüzler hem 32bit hem de 64 bit olarak bulunur.

Yani OpenSuse KDE x86, KDE x64, GNOME x86, GNOME x64, XFCE x86, XFCE x64... Bunların hepsi bulunur kurulum DVD'sinde.

Solaris'ten 2005 yılında kurulum DVD'si istedim. Sağolsun SUN firması ABD'den İzmir'e 3 tane DVD gönderdi. Intel/AMD PC, Mac, SPARC donanımlar için ayrı ayrı...

Ama, Ubuntu mesela Debian türevidir. Bir de bundan bir dünya çatallama yapılır. LinuxMint, Sabayon vs... Bu türev ve çatallamalar daha çok tekil arayüzler ile ayrı birer kurulum dosyası sunar.

Bunlar elbette kural falan değil. Sadece gözlemlerimden çıkarımlar...

Linux, bilgisayarınızın da kafanızın da rahat etmesini sağlar. Biraz üzerinde durur ve özellikle Slackware, Debian gibi dağıtımlara terfi ederseniz, kendinizi çok geliştirirsiniz. Memleketin ve bilişim dünyasının böyle beyinlere çok ihtiyacı var. Windows bağımlısı ise milyonlarca...