Öncelikle JW Player'in ne olduğunu söyleyeyim. JW Player sitenizde video oynatmanıza yarayan bir video oynatıcısıdır. Başta mp3, flv gibi birçok uzantıyı desteklemektedir.

JW Player'in en güzel özelliklerinden biri de Youtube videolarını sadece video linki ile oynatmasıdır. Hatta bu videoyu Facebook'ta paylaştığınızda playerdan dolayı video olarak çıkar. Bu yazımda JW Player ile WordPress'de eklentisiz olarak Youtube videolarını oynatmayı anlatacağım.

JW Player'in son sürümünü buradan indirip rar dosyasının içinden çıkan video klasörünü tema klasörünüzün içine atınız.

JW Player'in en basit kullanım şekli aşağıdaki gibidir.


<script></script>

This text will be replaced


<script>
jwplayer('mediaspace').setup({
'flashplayer': 'player.swf',
'file': 'http://content.longtailvideo.com/videos/flvplayer.flv',
'controlbar': 'bottom',
'width': '470',
'height': '320'
});
</script>
Şimdi bu kodları WordPress'e uyarlayalım.


ID,'youtube', true);
if ($youtube!="") { ?>
<script>/video/jwplayer.js"></script>
This text will be replaced

<script>
jwplayer('mediaspace').setup({
'flashplayer': '/video/player.swf',
'file': '',
'controlbar': 'bottom',
'width': '470',
'height': '320'
});
</script>

Yukarıdaki kodu single.php dosyasında videonun çıkmasını istediğiniz yere koyun. Yazı eklerken youtube özel alanını kullandığınızda video kısmı çıkar, kullanmazsanız video kısmı çıkmaz. Peki ne yazacağız bu özel alana? Youtube'dan eklemek istediğiniz videonun linkini yazmanız yeterli. Örneğin; http://www.youtube.com/watch?v=b-fCu3aMjvc

Genişlik ve yükseklik ayarlarını width ve height değerlerini oynayarak düzeltebilirsiniz.

Eğer videoyu sayfaya girer girmez oynamtmak isterseniz yukarıdaki kodlardan 'controlbar': 'bottom', kodunun hemen altına 'autostart': 'true', kodunu eklemeniz yeterli olacaktır.

Eğer Youtube'daki gibi alttaki kontrol çubuğunun video başlatınca kaybolması, video üzerine gelince tekrar geri gelmesini isterseniz 'controlbar': 'bottom', kodunu 'controlbar': 'over', şeklinde değiştirmelisiniz.

Alt kontrol çubuğunun rengini beyazdan farklı bir renk yapmak isterseniz 'controlbar': 'bottom', kodunun hemen altına 'backcolor': '000000', eklemeniz yeterli. Buradaki 000000 renk kodudur. Bunu kendinize göre değiştirmeniz gerekmektedir.

Bu yazımda en kolay şekilde JW Player'i WordPress bloğunuzda kullanmayı anlatmaya çalıştım. Daha fazlası için LongTail Video'ya bakabilirsiniz.

Kaynak: http://www.usluer.net/detayli-olarak-jw-player-kullanimi/