Dostum iyi niyetli bir insansın belli, biraz şöyle düşün ; hiç utanmadan böyle bir şey isteyebilen insan bu ülkede aç kalır mı muhtaç kalır mı ?
İstanbulun göbeğinde bir kaç yıl elektriksiz susuz evde oturdum, kimseden de kuruş para istemedim istemeyi bırak okulda falan bişeyler dağıtılırdı ihtiyacı olanlar adını yazdırsın derlerdi yazdırmazdım. Lise zamanı gelince okula diye çıkar gider dükkanda üstümü değiştirir inşaat elektriğinde çalışırdım yine de ekmek paramı kazanırdım ki 13-15 yaşlarında bunu yapardım.

3-3.5 sene önce çocuğuma bez alamayacak kadar kötü durumdaydım yine gidip bir kez kimseden böyle para mara dilenmedim, ailemde dilenmedi. Arkadaşımdan borç alırken bile utanarak isterim ki arkadaşım dediklerim de 17-18 yıllık arkadaşlarım yani ailelerimiz bile hepimizi kardeş görür, birbirimizi evlatlarından ayırmaz.

Biz böyleyken ( ki çoğumuz böyleyizdir) kimseden kuruş isteyemezken, kapı kapı dilenen, çekinmeden başkasında para isteyen insanlara para vermeyin. Tüpü mü bitmiş alırım aç mı yemek ısmarlarım evde ekmek mi yok diyor hadi gidelim alışveriş yapalım derim elimde ne varsa son kuruşuna kadar paylaşırım ama para isteyen birine para vermem. Emin olun vicdanlı insanları keriz yerine koyuyorlar.


Pazarcılık yaptım bir dönem, bu yerde sürünen modeller vardı uzun pantolonla, alayı akraba bu numarayla kazanıyorlar, çocukla gezenler alayı numara, bir insan aç kalsa çocuğunu o hale düşürüp sokaklara çıkmaz. Bunu yapacak kadar vicdansız insanlar da emin olum tek kuruşa muhtaç değiller zaten.

Kimseye böyle para vermeyin, tutun belediyeyi arayalım sizinle ilgilensinler diyin, erkekse sağlamsa dükkanda yapılacak bir iki iş gösterin gel benim de personel ihtiyacım var yarım saat şuraları hallet para veriyim diyin, hiç olmadı verin paspası eline şuraları bi temizle veriyim diyin göreceksiniz ki bir tanesi bile durmayacak size uymayacak kaçıp gitmenin peşine düşecek.

O yüzden böyle kendi kendine vicdan azabı çekme. Emeğinle kazandığın paranı da böyle üçkağıtçılara verme.