Ahmet adlı üyeden alıntı

Sigara içmenin mantıklı açıklaması; bağımlılık yapan madde olmasıdır. Milyonlarca sigara kullanıcısının tek nedeni de budur. Vücut sigaraya bağımlı oluyor, tıpkı yemek yemeğe, su içmeye bağımlı olduğu gibi. İçtikten sonra ise sadece nikotin bağımlılığından ötürü rahatlama hissi geliyor.

Sigarayı bırakmak kolay değildir. Çok sağlam bir irade ister. Senelerce yemeklerden sonra içilen sigaranın, çay, kahveden sonra içilen sigaranın, evden çıktığında yakılan sigaranın vücut bağımlılığını yok etsen dahi psikolojik bağımlılığını atmak ve hiçbir şey olmamış gibi hayata devam etmek çok uzun zaman alır.

İnsan psikolojisi sigarayı bırakmayı kendisine kabul ettiremediği için tersi düşünceleri beyine kabul ettirir. İnsanın aklına şu soruları getirtir; "herkes içiyor ne olacak?", "yaşlanıncaya kadar nasıl olsa birşey çıkmaz", "içen ölüyor da içmeyen ölmüyor mu?" vb. gibi birçok şeyi tersini yapamadığı için kabul ettirir kendisine. Yılda 1-2 defa hastanelerde ölen yakınları, kanser olan arkadaşlarına denk geldiği zaman bir defa bırakma isteği gelir, 10 gün sonra hiçbirşey olmamış gibi sigarayla hayata devam ettirir.

Benim dedem 6 sene içmedi ama tekrar başladı, annem 6 ay içmedi tekrar başladı. Sigara bir hafta içmeyince artık alışırım dedirten bir madde değildir. Psikolojik etkilerini bırakmak neredeyse imkansızdır. Bana göre sigarayı bırakmanın tek yolu, başlamamaktır.


Neden içmeye başlıyo sorusuna cevap yeşilçam filmlerinde sigaranın iyi biişeymiş gösterilmesi merak okulda sigara içersen arkadaş ortamı kurulur gibi gibi diğer soru cevabı üstte