Adana Valisi 'Dünya Rakı Günü' Buluşmasını Yasakladı
Adana Valisi Mustafa Büyük, kentte 'Dünya Rakı Günü' denilerek her yılın aralık ayında düzenlenen ve adı sosyal medyada 'Rakı Festivali' ya da 'Adana'da Buluşalım' olarak da geçen etkinliğe izin verilmeyeceğini söyledi. Vali Büyük, her yıl yapılan ve geçen yıl da 20 bin kişinin katıldığı 'Rakı Festivali'ne herhangi bir engel koymamıştı.
Şalgamı ve kebabı ünlü Adana'da yerel kebapçıların çokça bulunduğu Kazancılar Çarşısı bölgesinde küçük grupların yılın belli bir gününde bir araya gelerek sabah çok erken saatlerde kurduğu içki sofralarının sayısı, sosyal medyanın geniş bir ağ yaratması ile hızla arttı. Son 4-5 yıldan bu yana Kazancılar Çarşısı'nın bulunduğu tarihi Büyüksaat civarında binlerce kişi, akşamdan kurdukları rakı sofralarında ya da ayakta durarak sabaha kadar içki alemini sürdürdü, kendi aralarında şarkılar söyleyip dans etmeye, halay çekmeye başladı. Geçen yıl bu etkinliğe yaklaşık 20 bin kişi katıldı ve Adana'nın 'Portakal Çiçeği Karnavalı' benzeri bir karnaval havası oluştu.
12 Aralık'ta yapılacaktı
Bu yıl da sosyal medyada yapılan çağrı ile tarih 12- 13 Aralık olarak ilan edildi. 12 Aralık cumartesi akşamı kurulacak rakı sofraları ya da kaldırımlardaki çilingir sofraları 13 Aralık pazar gününe kadar devam etmesi planlandı.
Bu arada Yeşilay Derneği Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba ile Diyanet dernek ve sendikaları adına yapılan açıklamalarda, bu etkinliğin iptali istenip, organizasyon 'rezalet' olarak nitelendirildi.
Otellerde ve bu bölgedeki kebapçılarda bugünler için büyük çapta rezervasyonlar yapılmışken Vali Mustafa Büyük'ün açıklaması hazırlık yapanları şaşırttı.
Vali: İçkiyi yasaklamayız ama içilmesini de arzu etmeyiz
Resmi bir organizasyon niteliği ve düzenleme kurulu olmayan, özellikle kent dışında yaşayan Adanalıların özlem gidermek amacıyla oluşturduğu platformun çağrıları ile 12 Aralık hazırlıkları yapılırken, Vali Mustafa Büyük dün gece katıldığı yerel Kanal A TV'deki programda, bir soru üzerine, "İzin vermeyeceğiz" dedi.
Vali Büyük konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Bu konuda basına da yansıyan haberler olunca, arkadaşlarımın hepsini görevlendirdim. Böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değil. Biz insanların içki içmesini yasaklayacak değiliz ama içmesini de arzu etmeyiz. Bunun reklamının yapılmasını istemeyiz. Buna da engel oluruz. Toplumun kötü alışkanlıklardan alkol bağımlılığından ve buna dayalı kötü gidişattan kurtulması için çaba sarf ederken, sanki normal bir faaliyetmiş gibi festivalmiş gibi yapma teşebbüsünü çok olumsuz görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye izin vermeyeceğimizi ve yapılamayacağını belirttik. Bunların sokakların kapatılarak umumi hale getirilmesi de buna izin verilmesi de mümkün değil."
Alkollü içki reklamı yasak
Alkollü içkilerin reklamının yapılması ve onların içimini teşvik eder vaziyette tanıtılmasının yasak olduğunu hatırlatan Vali Büyük, sözlerini şöyle devam etti:
"Biz işyerlerinin dış cephelerinde bile içki görüntüsü reklamı vitrinine izin vermezken bir festival teşebbüsünü çok yanlış bir teşebbüs. Kimin tarafından yapıldığı da tam belli olmayan son dönemlerde sosyal medya diye bir şey var. Mahiyeti kimin yaptığı belli olmayan bir şeyi, bakıyorsunuz birileri düzenliyor. İzin vermemiz mümkün değil. Kimse niyetlenmesin. İçkiyi, sunum izni almış yerlerde insanlar tabii ki içebilirler, ama bu bizim tavsiye ettiğimiz bir şey değil. Bizim bu alışkanlıklardan toplumumuzu uzaklaştırma görevimiz var. Biz bunun için gayret gösteririz. Olmaz böyle şeyler."
Valiliğin etkinlik yapılacak bölgede yolların uzun süre trafiğe kapalı kalacak olmasını gerekçe gösterdiği belirtildi.
Aileler de geliyor
Adana'nın bu semtindeki geleneğin çekirdeğinde, aynı yerde yüz yıl kadar önce kurulan 'Kuş Pazarı' esnafının sabahları kebap ve ciğer yemesi geleneğinin devamı bulunuyor. Tarihi bir öneme sahip olan bu çarşıda sonraki yıllarda da pazar sabahları aileler erken saatlerde bu kebapçılara giderek geleneği sürdürdü. Sonra da aile ya da arkadaşlar arasındaki buluşmalar cumartesi geceden başlayıp sabaha kadar sürdü ve bir festival görüntüsü aldı. Adanalıların sahiplendiği bu gelenek, son yıllarda 'Dünya Rakı Günü' denilerek başka bazı illerde de gerçekleşmeye başladı.
İki yıldır Adana Valisi olan Mustafa Büyük, geçen yılki 'Rakı Festivali' engel olmamış, Adana Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları katılımcıları ziyaret etmişti.
'Dünya Rakı Günü Durdurulamaz' kampanyası başlatıldı
Change.org'da 'Türkiye'nin hatta dünyanın bir çok yerinden Turistlerin katılımı ile gerçekleşen Dünya Rakı Festivali sadece eğlence ve kültürel olarak değil aynı zamanda ekonomik olarak da engellenemez. Hepimiz ordaydık, ne çevremize ne birbirimize zarar verdik. Bizler içmesini bildiği kadar medeniyeti de bilen insanlarız. İçene değil içmeyene bakın. Ayran da bizim şalgam da, rakı da bizim, kebap da' açıklamasıyla insanları destek olmaya çağıran kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.
DHA