Başarısızlıklar ne kadar acı verici olsada ders almak için içerisinde büyük fırsatlar barındırıyor. path.to kapanışını açıklarken girişimcilik anlamına çıkardıkları dersleri 6 madde halinde bloglarında paylaşmış. Maddeleri okuduğumda her bir maddenin ayrı ayrı çok önemli olduğunu ve girişimciler için kritik derecede olduğunu gördüm. Bu yazıda sizlerle path.to’nun kapanırken çıkarmış olduğu 6 dersi kısaca paylaşacağım.
1. İş modelinizi geliştirmek için beklemeyin!
İş modeli ve parasallaştırma konusu girişimcilerin en çok zorlandığı konulardan bir tanesi. Ürün ve ürünün kullanımı tam oturmadan parasallaştırma ile ilgili aksiyon almak oldukça zor ve çok sağlıklı kararlar olamamaktadır. Fakat parasallaştırmanın zor olması sizin bu konu hakkında düşünmenizi engellemesin. Ürününüzün çözdüğü problemin, müşterilerinizin para ödemek için istekli oldukları bir problem olduğuna emin olmalısınız. Eğer müşterilerinizin ödeme yapmak için istekli olmayacağı bir problem üzerine çalışıyorsanız projeyi yeniden değerlendirmek anlamlı olabilir.
2. Teknoloji tek başına çözüm değil!
Ürününüz ilk çıktığında beklediğiniz performansı göstermediğinde, ürünün teknolojisi ile ilgili geliştirmeler yapmadan önce problemin performanstan kaynaklı bir problem olduğuna emin olun. “Gerçekten sayfanın yavaş açılmasımı kullanıcıların ödeme yapmasına engel?”
3. Pazar yeri oluşturmak zordur!
İlan siteleri gibi iki taraflı pazar yerleri oluşturmak oldukça zor ve uzun çalışmalar gerektiren projelerdir. Bu tarz projelere karşı dikkatli olmakta, zorlukları sıkı değerlendirmekte fayda var.
4. Ürününüzü sahip olduğunuz müşterileriniz için yapın!
Bir ürünü inşa etmek sandığınızdan çok daha zor bir çalışma. Uzun süreler ürün üzerinde çalışmanız ve geliştirmeler yapmanız gerekiyor. Bu sırada hali hazırda sahip olduğunuz müşterileriniz varsa, onları düşünmek sizin için oldukça önemli olacaktır.
5. Takım iletişimi ve güven anahtar!
Ekip üyeleri arasındaki iletişim, organizasyon içerisindeki en önemli konulardan bir tanesi. Bireysel olarak gerçekten çok yetenekli kişilerle çalışabilirsiniz fakat eğer ekip iletişimi zayıfsa en basit problemlerin çözümü bile büyük konular haline dönüşecektir. Ekip içerisinde iletişimi güçlü tutmak girişim ve ürün için kritik derecede önemlidir.
6. Test, Test, Test, Test
Girişimciler için ürünlerini ve uygulamalarını sık sık test ediyor olmaları çok önemli. Olabildiğince sık testler yapın ve yaptığınız testler ile küçük kararlarla hızlı bir şekilde ürününüzü iyileştirmenin yöntemini arayın.
Kaynak : http://medyamaster.blogspot.com.tr/2015/09/girisimciler-icin-6-kritik-baslk.html