Alıntı

Cdn nedir?
CDN, sitenizdeki değişmeyen içeriklerinizi yani Css,Js, images gibi dosyaları koyabileceğiniz bir çeşit depolama alanıdır.
Siteniz yüklenirken bu statik dosylaları kendi sunucunuzdan çağırmak yerine örneğin gibi başka sunuculardan alırsın.

CDN ne avantaj sağlar ki?
En büyük yararı statik dosyaların dünyanın farklı kıtalarındaki sunucularda barındırılır. Örneğin sitene amerikadan giren bir kullanıcı için resimler amerikadaki sunuculardan yükletilir bu sayede siten çok hızlı açılır. Avrupadan giren ziyaretçi için resimler avrupa sunucularındaki dosyalardan yüklenir. Googlebot, amerikaki sunucularından siteni ziyaret ettiğinde siten çok hızlı açılır ve seo adına çok büyük katkı sağlar sana.


ikinci olarakta, browserların farklı sunuculardan talep geldiği için paralel download yapmasına olanak sağlar. Yani sayfan çok daha hızlı yüklenir. Hele ki CDN servisi aldığın yer GZIP compression yapabiliyorsa sayfaların çok daha hızlı açılır.

Kıtalar arası dosya senkronizasyon işlerini CDN firması yapıyor.


CDN kullanımı büyük ve çok dilli siteler için çok önemli zaten kullanıyorlar. Bunun dışında küçük siteler ve performas odaklı siteler için (örneğin e-ticaret) çok önemli bir yeri var. Çok düşük maliyetlere ki zaten bunlarda çekilen bandwidth'e göre hesaplanıyor, çok daha hızlı bir siteniz olabilir.



Cloudflare'ı ücretsiz olarak kullanabilirsin.