Maliye öğrencisi cevaplamış ***da ;

maliye 4. sınıf öğrencisiyim, geçmiş yıl matrahları 1-25 mart aralığında beyan ediliyor gittiğinizde muhtemel olaylardan haberiniz olmadığı ve gerekli beyannameleri vereceğinizi söylerseniz herhangi bir cezai işleme maruz kalmazsınız ek olarak 2015 yılı gelir vergisi beyannamesi şöyledir;

12.000 TL'ye kadar 15%

29.000 TL’nin 12.000 TL’si için 1.800 TL, fazlası 20%

66.000 TL’nin 29.000 TL’si için 5.200 TL (ücret gelirlerinde 106.000 TL’nin 29.000 TL’si için 5.200 TL), fazlası 27%

66.000 TL’den fazlasının 66.000 TL’si için 15.190 TL (ücret gelirlerinde 106.000 TL’den fazlasının 106.000 TL’si için 25.990 TL), fazlası 35%

şeklinde tarife mevcuttur.

bir de aklınızda bulunsun geçmiş yıllara dair kazançlarınızdan dolayı türk vergi hukukunda vergilendirilme yoktur (geriye yürümemezlik) yani son 5 yıl için vergi alırlar vs yazan arkadaşlara bakmayın bilgisizlik tamamen, sadece 2014 - 2015 yılı için matrah tespiti yapmak amaçlı bir çağrıdır. umarım sıkıntısız atlatırsınız.

----

Bir diğer mesaj ;
Öncelikle Geçmiş olsun. sadece 2014 yılı kayıtlarını incelemeleri çok iyi olmuş. isteseler dahada geriye dönük araştırabiliyorlar. bu maliyedeki kişinin insafına kalmış bir durum bir nevi. maliye okuyan bir arkadaşımız geriye dönük konun işlemez demiş ama bu bahsettiğiniz gelir vergisi için geçerli olmuyor. eğer maliye yeni bir kanun çıkarırsa bu kanun geriye dönük işlemez genelde. ama gelir vergisi kanunu yeni düzenlenen bir kanun değildir. çünkü bir arkadaşımızın babasının gelirini 3 yıl geriye dönerek hesapladılar toplamda 58 binlira ceza kestiler 2 yıl taksitlere böldüler oradan biliyorum.

Ek Olarak: Ek olarak eğer ben ayda 3 5 bin tlnin üzerinde kazanıyorum diyorsanız şahıs firmasını önermişler oda şu şekilde ;

Hocam, şahıs firması kurmanızı öneririm, 1 günde kuruluyor,
1-2 gün içinde de yoklama memuru gelip imzalıyor,
kurulumda vergi levhanızı da alıyorsunuz.
Ev kira ise, üzerinize kira sözleşmesi yapıp, (ev-mesken) %50 sini vergiden düşebilirsiniz.
Eft yurtdışından geldiği için dekontun çıktısını alıp, %0 KDV ile fatura kesebilir,
vergi beyannamenize işleyebilirsiniz.

Mümkün olduğunca iş ile ilgili gider göstermek gerek.

Bunlar yeter heralde :D