WordPress’in seo için en iyi hazır scriptlerden birisi olduğunu, seo hizmeti veren her kişi bilmektedir. Ancak bunun yanında insanların kafasında WordPress hakkında sıkça sorulan bir çok soru vardır. WordPress ve Seo Hakkında 10 Önemli Soru ve Cevapları isimli yazımızda, bunları cevaplamaya çalışacağız. Bu sorular genel olarak sorulan ve bilinen sorulardır.

WordPress ve Seo Hakkında 10 Önemli Soru ve Cevapları



Joomla, WordPress, Drupal vs. gibi internet dünyasında web sitenizi yayınlamak için bir çok hazır içerik yönetim sistemi mevcuttur. Ancak özellikle seo hizmetinin bu kadar önemli ve yaygın hale gelmesi ile birlikte, seo çalışmalarına en uygun olan WordPress, diğerlerinden daha önde durmaktadır.

WordPress artık bloglar, şirket web siteleri ve online alışveriş siteleri için bile kullanılmaktadır. Çok yönlülüğü ve her kullanım amacına adapte olabilme özellikleri nedeniyle tema tasarımcılarının da oldukça yoğun ilgisini çekmektedir.

Çok az bir kodlama bilgisi veya bu konuda bilgi sahibi olmadan da kolay bir şekilde WordPress tabanlı bir web sitesinden yayın yapabilirsiniz. Dünya üzerindeki en iyi 10 milyon web sitesinin %25’i wordpress alt yapısını kullanmaktadır.

WordPress kullanımının kolay olmasının yanında bir de, sitenizin başarı ve ondan fayda sağlamanızı toptan etkileyebilecek seo unsurlarının göz ardı etmemenizi göstermeye çalışıyor.

Bu yazı adım adım WordPress’e nasıl seo çalışması yapılır sorusunu cevabı olan bir yazı değildir. Ancak burada cevabını bulacağınız sorular, WordPress ve seo hakkında sıkça sorulan soruların cevabı olacaktır.

Soru 1: WordPress’in SEO İçin Optimize Edilmiş Olduğunu Duydum, Doğru Mu?



Hayır. SEO için iyi bir içerik yönetim sistemi(İYS) demek, seo için kendinden optimize edilmiş İYS demek değildir. Yani en iyi sonuçlar için yine bir SEO çalışmasına ihtiyaç duyarsınız. Yalnızca WordPress kullanmanız, sizi arama motorlarında en üst sıralara çıkarmaz.

“Optimize Edilmiş İYS” kelime grubu ise internette çokça dolanıyor. Bu düşüncenin kaynağı ise tabii ki İYS yapımcıları olmaktadır. Çünkü onlarda herkes gibi ürettikleri şeyi insanlara pazarlamak isterler. Bunu da günümüzde insanların bir içerik yönetim sistemini seçerken dikkat ettiği en önemli şeylerden birisi olan SEO’ya dikkat çekerek yapmak isterler. Çünkü eskisi gibi insanlar şaşalı tasarımlara sahip olup, arama motorlarında çuvallayan İYS’lerden sıkıldılar. İYS üreticileri de bunu bildikleri için, SEO Optimizeli İYS(CMS) konusunu her yerde kullanmaya çalışıyorlar.

Ve bu taktik tutuyor hala.

Fazlaca teknik bilgiye sahip olmayan şirket yöneticileri, SEO Optimizeli ve SEO’ya Uygun arasındaki ince çizgiyi kaçırıyor. Yeni bir İYS sistemine geçerek tüm SEO ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşünen şirketler de mevcuttur.

Ancak tabii ki bu düşünce işe yaramıyor. WordPress size mükemmel bir SEO hizmeti sunmaz ancak o size SEO hizmeti için mükemmel bir başlangıç noktası sunar. Yani eğer nasıl yapacağınızı biliyorsanız, WordPress(WP) ile çok fazla zaman ve para harcamadan çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Soru 2: WordPress’e Yeni Bir SEO Eklentisi Kurdum, Artık SEO’ya İhtiyacım Yok Değil Mi?

Bunun cevabı da hayır olacaktır.

SEO asla hızlı ve kolay kurulumu olan bir şey olmamıştır. SEO asla kur ve o arkada çalışsın tarzında bir şey olmamıştır, bu SEO’nun çalışma mantığı değildir. SEO sürekli bir ihtiyaçtır, bu SEO hizmeti alan kişi veya kurumların pazarlama ihtiyaçlarına göre sürekli değişim gösterir.

Tüm SEO ihtiyaçlarını karşılayan tek bir WP eklentisi mevcut değildir. Sadece bir çekiç ile mükemmel bir ev inşa edilmez. Doğru bir SEO eklentisini sitenize yapılandırmak doğru bir yöntemdir ancak sadece ilk adımlardan birisidir. Diğer adımlar ise daha karmaşıktır.

Organik aramadan anlayan, pazarlama faaliyetlerini nasıl artıracağını bilen ve sizi pahalıya mal olacak pazarlama hataları yapmaktan koruyacak bir SEO uzmanına ihtiyacınız olacaktır. Bu SEO uzmanı mutlaka sizinle uzun dönemli çalışmalıdır. Belki sizin bir çalışanınız olabilir veya da SEO hizmeti veren firmalardan bunu alabilirsiniz. Ancak şunu kesinlikle bilmelisiniz ki SEO hizmeti sürekli almak zorunda olduğunuz bir hizmettir.

Bu durumu birkaç örnekle gösterebiliriz:

WP’yi veya bir eklentiyi güncellediğiniz zaman ya da yeni bir tema kurduğunuzda, bu sitenizin kodunu değiştirecektir. Eğer bu durumu iyi hesaplamadı iseniz, sitenizin sıralaması düşecektir.
Yeni bir eklenti eklemek sitenizin hızını düşürecektir ve site hızı da arama motoru sırlamasında önemli bir etkendir. Bu yüzden masum bir değişiklik, sizi geriye götürebilir.
İçerik pazarlama hassas bir konudur. Oluşturduğunuz içerikleri, kullandığınız kelimeler ve bunların yoğunlukları sizin hedef kitleniz için özel olarak oluşturulmalıdır. Bunlar da tek başına WP eklentisi ile yapılamaz.
Sitenizi sürekli SEO yönünden denetlemek, sitenizi sürekli değişen SEO dünyasında aynı kılacaktır. Ancak eğer bir SEO danışmanınız var ise daha iyi bir pazarlama hedefi koyabilir ve bunun karşılığını alabilirsiniz.
Soru 3: Web Sitem İçin En İyi SEO Eklentisini Nasıl Seçebilirim?

Geri kalan SEO eklentilerinden ayrı olarak değerlendirmemiz gereken All In One SEO Pack ve WordPress SEO by Yoast adında iki eklenti mevcuttur. İlki biraz daha yaygındır ancak ikincinin oylama puanları ise biraz daha yüksektir.

Bu iki SEO eklentisinden birini kullanmanın yanında başka eklentilere de ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Yani sitenizin SEO’ya etkiyen kodlarını veya backlinkleri gibi şeyleri izlemenizi sağlayan eklentiler de seo hizmet için gerekli olabilir.

Hangi eklenti olduğunu belirlemeden önce, aşağıdaki soruları cevaplamanız gerekebilir.

Uyumluluk: Eklenti sitenizde kullandığınız sistem ile uyumlu mu? Şu an uyumlu ancak gelecek için ne öngörüyor? Tahmin yapmak yerine bu konuda emin olmanız gerekir.
Destek: Kullanacağınız eklentide karşılaşabileceğiniz sorunlar için yeterli bir destek ortamı mevcut mu? Eklenti üreticisinin kendisi veya bir forum benzeri bir ortam ile yeterli bir destek mekanizması mevcut mu emin olmalısnız.
Kullanım Sayısı: Çok sayıda tercih edilen eklenti, büyük ihtimalle kaliteli bir eklentidir. Ayrıca çok sayıda kişinin kullandığı eklenti çok büyük ihtimalle destek açısından da oldukça tatmin edici olacaktır.
Geliştirme: Aldığınız eklenti güncelleniyor ve yeni çözümler sunuluyor mu? Bu da oldukça önemlidir çünkü, dediğimiz gibi SEO dinamik bir hizmettir. Burada durağan bir eklenti işimizi görmez.
Soru 4: WordPress İçin İyi Bir Barındırma Hizmetini Nasıl Seçebilirim?



Bunu seçerken ücret, kolay kurulum ve sunucu yönetimi gibi göz önünde bulundurmanız gereken bir çok nokta vardır.

Eğer barındırma, güncelleme, veri depolama ve siteyi geri yükleme gibi şeyler için zamanınız ve kaynağınız var ise VPS (virtual private server) sizin için en iyisidir.

Ancak eğer bu olmuyorsa sizin yerinize bunları yapabilecek; güvenlik, teknik, yönetim gibi konuları çözebilecek bir WordPress barındırma hizmetini almanız da oldukça faydalı olacaktır. bu şekilde siz de sadece SEO hizmetine odaklanabilirsiniz.

Ancak barındırma hizmeti seçerken, seçeceğiniz hizmetin aşağıdakileri kapsadığından emin olmalısınız.

Eklentiler İçin Destek: Bazı barındırma firmaları sayıları az da olsa eklentiler için destek vermeyebiliyor. Bu konuyu hizmeti almadan önce konuşmanız faydalı olabilir.
Yedekleme & Geri Yükleme: Bazı firmalar tek tık ile geri yükleme sunabiliyor, bu da işler kötü gittiğinde çok önemli olabilir.
İtibar: Bazı firmalar işlerini iyi yaptıkları için gerçekten iyi bir itibara sahipler. Bu tür firmalar da iyi bir hizmet için yeterli olabilir.
Ortaklık ve Uzmanlık: Barındırma hizmetlerini yapan kişiler başka hizmetler de yapabiliyor. Size barındırma hizmetini öneren kişi veya kişilerin, önerdikleri firma ile olan bağlantısına dikkat etmelisiniz. Ayrıca barındırma hizmetini yapan kişi aynı zaman da WP ile çalışan bir kişi de olabilir. Böyle bir kişi de sizin için çok faydalı olacaktır.

Soru 5: Ücretsiz WordPress Temaları SEO’ya Zarar Verir Mi?

İki ihtimal de olabilir. WP’nin en iyi yönlerinden birisi de size bir çok ücretsiz tema sunmasıdır. Birçoğu web site veya blog için zararsız ve iyi bir seçim olabilir. Ancak bazıları ise SEO hizmetinize zarar verebilir. Aşağıdaki soruları bir düşünmenizi tavsiye ederiz:

Spam Link Var Mı? Bir WP teması seo çalışmalarınıza zarar verebilecek bir dizi link veya seo taktiğini sitenizin başına bela edebilir. Eğer bu link veya taktikleri kaldıramıyorsanız, bu temayı kesinlikle kullanmamalısınız.

Destek ve Güncelleme Sağlanacak Mı? Çok az sayıda tema güvenlik açıklarına ve gelecekteki WP güncellemeleri için yamaya sahip olur. Bu eksik de seo hizmetleri için kötü bir noktadır.

Tema Hakkında Diğerleri Ne Diyor? Kullanıcı görüşleri ve geri bildirimleri size kullanacağınız temanın kullanışlı ve iyi bir üne sahip olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Tema Google Yönerge ve Seo Kurallarına Uygun mu? Google Web Yönergelerine hızlı bir göz atma ile daha sonra temanızdan dolayı yaşayabileceğiniz hüsranı önleyebilirsiniz.

Mobil Uyumlu Mu? En güzel tema bile olsa günümüzde mobil uyumu yok ise çok büyük bir eksiye sahiptir. Seo açısından da mobil uyumu oldukça önemlidir.

Soru 6: WordPress’i Yeni Bir alan Adına, Alt alan Adına veya Alt Dizinden Hangisine Kurmak Seo İçin Daha İyidir?

Eğer bir şirket web sitesine sahipseniz ve sitenize blog ekleyecekseniz, bu harika bir sorudur. Hadi birlikte bu sorunun cevabını arayalım.

Yeni alan adları genelde etkinlik tanıtımı gibi kısa süreli tanıtım organizasyonları için kullanılır. Ancak blogunuzu yeni bir alan adında barındırmak da ayrı bir tercihtir. Ancak bu yeni alan adı üzerindeki blogda ana alan adınızdaki performansa erişememe ihtimaliniz vardır. Burada seo hizmeti almanız gerekmektedir. Kısa süre içinde hedef kitlenize ulaşmanız adına kurumsal seo danışmanınız size yardımcı olacaktır.

Hedef kitlenizin istediği, umursadığı şeylere yönelik bir içerik pazarlama stratejisi ve anahtar kelimelerinizi buna göre ayarlayarak; bu yeni alan adında başarı şansınızı maksimuma taşıyabilirsiniz. Ancak eğer yeni alan adı alacaksanız buna gerçekten ihtiyacınız olduğundan emin olun.

Eğer yeni alan adına ihtiyacınız yoksa blog.site.com gibi bir alt alan adına blogunuzu kurabilirsiniz.

Ancak bu üç seçenek içinde en sağlıklısı site.com/blog şeklinde bir alt dizine blogunuzu kurmaktır.

Soru 7: Bir Blog Yazısını Birçok Kategoriye eklemek Seo Açısından İyi Mi Kötü Mü?

- Devamı için: https://www.seoturuncu.com/wordpress-ve-seo-hakkinda-10-onemli-soru-ve-cevaplari.html