Lozanı bitirmek Türkiyenin varlığını tartışmaya açmak tekrar savaşla sonuç belirlemek anlamına gelir, bitiş tarihi falan yok yani. Lozanda ülke sınırları çizilmiş, Türkiyeyi tanımanın şartı olarak maddeler sunulmuş anlaşmaya varılmış ve masa üzerinde çizilen sınırlar ile bir ülke kurulmuş, lozan bitti dediğin an Türkiye diye bir şey yok demiş olursun. Anlaşmayı bitirmek işgale geri dönmek ya da hadi tekrar savaşalım demek olur.

Ha lozanı bitirmek mümkün mü ? Elbette mümkün, istersen şimdi bitirirsin fakat sonuçlarına da katlanırsın, askeri gücün ne kadar alanı koruyabilirse o kadarıyla sınırlı ya da ortadan kalkan bir devlet olarak tarih sayfalarında yerini alırsın. Hangi maddesine karşı geleceksin mesela , Musulmuş Kerkükmüş nasıl alacaksın kim yedirir sana ? Boğazlarda nasıl anlaşma dışı davranacaksın kim o zaman İstanbulu senin elinde bırakır ?

Lozanın bitişi palavradan başka bir şey değildir, parti teşkilatlarına üflenir onlar da bu söylemi yayarak propaganda yapar : biz yapcaz da x izin vermiyor, madenler bizim değil , petrolümüz var ama bizim değil çıkarttırmıyorlar vs hepsi büyük yalan bunların. Madende çıkartıyoruz herşeyi yapmakta da özgürüz, köstebek gibi de petrol arıyoruz ama yok işte verimli kâr edebileceğimiz bir petrolümüz henüz bulunamadı, sebebi de jeolojik yapı, az da olsa çıkan yerler var ve zaten çıkarıp işliyoruz kullanıyoruz. Türkiye uzun yıllardır yüksek maliyetlere rağmen soluksuz petrol arayışında, dere tepe sondaj vuruyoruz.

2023 Türkiyenin kuruluşunun 100. yılıdır başka da bir numarası yok, ne anlaşma biter ne hayatımızı değiştirecek gelişmeler yaşanır, 75. yılı nasıl hiç bir şeyi değiştirmediyse 100. yılı da bir şeyi değiştirmez.