1- Üst araması yapılabilir. Okula zararlı madde getirip getirmediğini kontrol eder. Zararlı maddeden kastım sigara , çakı vb. Fakat bu aramayı Öğretmen tek başına yapamaz. Okul idaresi arama yapılacağına dair karar alır, arama yapılacak öğretmenler belirlenir, onlar dışında arama yapamaz kimse..
2- Öğretmen ders esnasında telefon ile uğraştığını görür ve telefonu senden isterse ve sen vermezsen disiplin cezası almanı sağlayabilir. Böyle durumlarda cep telefonunu verip ders sonunda alman daha uygun. Çalıştığım okullarda genellikle telefon alındığında velisine haber verilip velinin gelip alması ve veliye; öğrenci bir daha telefon ile gelecekse bile derste çıkarmaması için uyarı vermesi gerektiği söylenip, ikinci kez tekrarlanırsa disiplin cezası verileceği söylenir, ki ceza alan çok öğrenci gördüm.
3- Öğrencinin okula gidip gelirken uyması gereken kurallar var. Bu kurallar içerisinde saç sakal bakımına da dikkat etmesi var. Sakallı gelen öğrencinin okula alınmaması, birkaç kez tekrarlaması durumunda disipline gönderildiğine şahit oldum. Okula geliyorsunuz, kahveye değil. :)
4- Ne sebeple olursa olsun, hiç bir Öğretmen veya İdareci öğrenciye hakaret edemez. Edildiği taktirde şikayet edilecek yerler belli. Şikayet edilecekse en etkili çözüm BİMER. Öğretmen hakkında soruşturma açılır, soruşturma devam ederken sadece MEB'le kalmaz. Aynı zamanda 4-5 koldan incelenir soruşturma.
5- Bazı Öğretmenler vardır öğrenciyi susturma veya korkutma yolu olarak tokat atar. Böyle durumlarda ilk önce Okul Yönetimine haber verilmesi, çözüm bulunmazsa Velinin okula gelip Okul idaresiyle konuşması, çözüm alınmayacağı anlaşıldığında da son çare olarak Okul idaresine Emniyete , Kaymakamlığa, Valiye yani BİMER aracılığıyla tüm kurumlara şikayet dilekçesi yazacağını söylemesi durumunda idare Öğretmen ile ciddi ciddi konuşur ve olayın bir daha tekrarlanması engellenir.