Bence kısaltılmış linkler backlinkten sayılmıyor. Birçok büyük site, mesela Onedio gibi bir siteyi ele alalım. Görmüşsünüzdür, onedio.com yerine, kendilerine ait olan oned.io kısatlma servisi üzerinden link veriyorlar. Fakat, bunun amacı analiz ve yol belirleme içindir. Başta goo.gl olmak üzere bit.ly gibi kısatlma servislerini reklamverenler ve ticari kaygısı olan kişiler kullanırlar. Çünkü bu servisler aracılığı ile linke tıklayanların hangi site üzerinden geldiği, coğrafi bilgileri, tarayıcısı, günlere hatta saatlere göre ziyaret bilgilerini görebilirsiniz. Amaç backlink değil, amaç ziyaretçiler ve ziyaretçilerin getireceği hasılat benim bildiğim kadarıyla. Fakat, bu servisleri backlink filtresine düşmemek için kullananlar da var, ne kadar işe yarıyordur bilemem ama şahsi kanaatimce, backlink olarak görünmeden sitenize hit çekmek için işe yarar bir taktik olabilir, güzelce ve düzgün bir şekilde kullanıldığı zaman tabi.

Diğer yandan, link kısaltma servislerinin mantığı 301'dir. Bu aklıma bir zamanlar affiliate aracılığı ile para kazandığım ilk yıllarımı aklıma getirdi. O zamanlar clickbank, clicksure, xticaret gibi siteler aracılığı ile bize referans linkler verilirdi. Sattığımız ürünün adı abc olsun ve örneği de xticaret üzerinden vereyim. Referans linkinde xticaret.com yer alırdı ama enter tuşuna basınca milisaniyelik bir hızlı abc.com sitesine yönlendirirdi. Fakat, referans linki ile yönlendiği için kullanıcı çerezleri aracılığı ile benim referans linkim olduğu anlaşılırdı ve istatistiklere yansırdı. Bu açıdan bakınca pek bir zararı görünmüyor.

Tabi benim bahsettiğim kısaltma servisleri goo.gl ve bit.ly siteleri. Çünkü bu siteler saniye saymadan, reklam göstermeden ve kazanç iddia etmeden link kısaltan sitelerdir ve en çok tercih edilenleridir. Şahsi fikrim, diğer ücretli ve reklamlı kısaltma servislerini backlink amacıyla düşünmeyin bence ve en önemlisi de; goo.gl sitesi de google'ın bir sitesidir, bu siteyi kullanacaksanız çok dikkatli olun derim, ajan site olabilir. :) bit.ly sitesinin kaynağını pek bildiğim söylenemez ama genelde o siteyi kullanırım.

Bütün bu yazdıklarım şahsi fikirlerim ama tabi sallamasyon değil, belli başlı dayanaklardan yola çıkarak düşündüklerim bunlar, doğru da olabilir, olmaya da bilir. :)