Her şeyi eğitime veya destek olmamasına bağlamamak lazım. Eğitim konusu kişinin kendisine bağlı olan bir şey. Bizim ülkemizde insanlar, zamanlarının çoğunu boş şeyler yaparak geçiriyorlar. Boş şeylerle uğraşmayan kişileri de Etohum'da projelerini, girişimlerini insanlara tanıtırken görüyoruz.

Ben bu forumda bazı kişilerin "Şöyle bir projem var, böyle bir projem var" dediklerini görüyorum. Böyle yapan kaç kişinin projesi başarılı olabildi ki?. (Ufak tefek projelerden bahsetmiyorum. Etohum'daki gibi projelerden bahsediyorum). Projesi olan insanlar forumlardan destek beklemeyle uğraşmaz. Düşünülen proje gerçekten çok ciddi bir şey ise projeye ortak olacak birini de forumlardan aramazlar.

Gerçekten inandığınız ve tutacağını düşündüğünüz bir projeniz varsa Etohum'da buluşmalar düzenleniyor. Oralara katılıp sizinle aynı şekilde düşünen insanlarla arkadaşlık kurun. Belki projenizi ortaklaşa gerçekleştirebileceğiniz bir arkadaşla tanışırsınız.

Bu ve buna benzer forumlarda "Projem var, ortak arıyorum" diyen insanları ciddiye almıyorum. Diğer yabancı ülkelerdeki başarılı kişilerle kendimizi kıyaslamak da çok saçma geliyor. Onlar sizce forumlarda zamanlarını geçiren insanlar mı?. Dün Google'ın belgeselini izledim. Ondan önce de Facebook'un belgeselini izlemiştim. İnsanların nasıl başarılı olduklarını nelerle uğraştıklarını görüyoruz. Biz zeki bir milletiz. Ama aklımızı gereksiz şeyler üretmek için kullanıyoruz. O yüzden neden Larry, Sergey ve Mark başarılı diye düşünmek, onlarla kendimizi kıyaslamak yerine herkes kendi potansiyelini açığa çıkarmak için kullanmalı.

Mesela forumda sık gördüğüm konulardan birisi Alexa değerini düşürmeyle ilgili. Böyle ufak tefek şeylerle uğraşmak yerine daha büyük düşünmek gerekir. Bizim insanımız ufak hesaplar peşinde koşarken diğer insanlar nasıl daha başarılı olabilirim, nasıl bir proje üretebilirim diye düşünüyor. Ondan sonra bizim ülkemizden neden Bill Gates, Steve Jobs gibi insanlar çıkmıyor diye söylenip duruyorlar. Bu anlattıklarımdan sonra sizce bu ülkeden böyle birileri çıkar mı?