gokseltoprak adlı üyeden alıntı

Bu tür forumlar her şeyin en ince ayrıntısına kadar belirlendiği projelere pek aşina değil. Genelde "Yeni bir projeye başlayayım diyorum, sizce oyun sitesi mi açsam yoksa teknoloji mi?" mantığında olduğumuzdan site açmayı proje sanırız. Ama öyle değil tabii.

Benim bildiğim bu kadar kapsamlı ve adım adım ilerlenen her iş başarıyla sonuçlanır. Benim böyle oldu en azından :) Dorebar doğru yoldasınız ama ben olsam bazı kısımlarda değişiklik yapardım kesinlikle. Öncelikle ilk aylar hatta belki bir yıl için şirketi vs. düşünmez, buna ve vps'e vs. ayıracağım bütçeyi kendime özel, kaliteli bir yazılıma ayırırdım. Gerçi ben olsam içime sinmeyeceğinden kendim yazar, o parayı da reklama ayırırdım. Ne kadar gerçekçi olursa olsun, reklamı yapılmayan projeler evinde oturup işverenlerin kapıyı tıklatmasını bekleyen işsizlikten yakınan yeni mezun gibidirler :) Belki bir gün o kapı çalar ama o zamana ne heves, ne aşk, ne sabır kalır :)

Hayırlı uğurlu olsun şimdiden, başarılar diliyorum.


Evet genelde klasik konu başlıkları ile açılan beyin fırtınalarından doğan sonuçlar doğrultusunda açılan siteler çok geçmeden çöp site oluyor ve bunun gibi yüzlerce hatta binlerce site şu anda çöp durumda. Söylediğiniz gibi doğru yolda olduğuma kesinlikle inanıyorum. Bütçe ve plan değişikliklerine sıcak bakmıyorum. Ne de olsa her şeyi en başından kusursuz bir şekilde kurmak bence her şeyin en mantıklısı. Evet kendi yazacağım içerikler de mevcut, alanında uzman kişilere yazdıracağım makaleleri bile kendi içime sinecek şekilde organize edeceğim için bu konuda da sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. Önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi. Yayına başladıktan sonra ki 1 yıl, kesinlikle reklam, tanıtım, backlink gibi yollara para harcamadan sitenin kendi kendine kök salmasını bekleyeceğim. Sonra ki yılın başında reklam çalışmalarına başlayacağım. Bunu siz verdiğiniz örnekteki gibi nitelendirebilirsiniz fakat benim planlarım doğrultusunda kalıcı bir seo ancak bu şekilde olabilir.

aktuelsöylesi adlı üyeden alıntı

biri özetleyebilir mi acaba çok uzun :)


Keşke okusanız...

umut35 adlı üyeden alıntı

Tebrikler, bence bu şekilde bir işi düzgün yaparsanız, başarısız olması saçmalık olur. Ben çok başarılı olacağı kanaatindeyim. 2 risk görüyorum. 1. İnsan kaynağı. Para önemli değil. Bir şekilde bulursun. Ama tek başına işin içine girmek farklı. Yapanın körlüğü diye bir şey var. Sen ısrarla "bu konu çok güzel, bu şekilde yapmalıyım" dersin. Ama aslında güzel oan diğer seçenektir. Ya 1 ortak al, ya da bir kaç danışman edin (düzenli).

2. olarak, şu an bu sistem çok güzel görünüyor. Ama, internette moda değişiyor. Bu aralar yemek tarifi v.s. yaygın. Kadınlar bakıyor. Peki 3 sene sonra? Belki kadınlar yemek tariflerine instagramdan bakacak? Ya da yemek tarifi uygulamaları çıkacak? Webden aranma sayısı düşecek. Kendini buna göre hazırladın mı? Yani, projeniz esnek mi? 3 yıl içerisinde değişecek şartlara uyum sağlıyor mu?

Bunun dışında. Helal olsun. Devam edin bence.


Hocam, konuya mesaj yazan arkadaşlara tek tek verdiğim cevapları dikkatlice okursanız, uzun vadede bu işin altından tek başıma nasıl kalkacağım konusunda tüyolar verdim. Ortak düşünmüyorum ve söylediğiniz gibi düzenli danışmanlarım mevcut. Mesela projemin başlangıç aşamasında alt yapı desteği konusunda endişelerim ve aklıma takılan yüzlerce soru vardı ve Tural Abiyev bunları tek tek detaylarıyla yanıtladı. Bana güven verdi ve onunla da çalışmaya karar verdim. Arama motoru optimizasyonuyla alakalı olarak aklıma takılan yüzlerce soru vardı ve BigSEO bunları tek tek yanıtladı yine bu şekilde bana güven verdiği için onunla çalışmaya karar verdim. Genel olarak aklıma takılan bir soru olduğunda Google'dan önce forumda arıyorum, benzer sorunlar ve problemler gördüğümde konuya verilen cevaplara bakıyor, gerekirse not alıyorum. Aldığım notlar ve okuduğum cevaplar doğrultusunda Google aramalarımı gerçekleştirip asıl bilgiye ulaşarak kendimi eğitiyorum. Bir çok konuda sorular sorduğum ve bir beklentisi olmayan arkadaşlar mevcut onlara da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Projemin iskeletini oluşturduktan sonra ise alanında uzman kişilerden ücretli danışmanlıklar alacağımı bilmenizi isterim, örneğin yukarıda ismini etiketlediğim arkadaşlar kesinlikle proje sürecimin ücretli danışmanları mesela.

Evet oluşturduğum sistem çok güzel, iş bu sistemi kullanıcıya karmaşa olmadan ve kolay bir arayüz ile sunabilmek, bulunabilirliği ve kullanılabilirliği arttırmak. İnternetin modası ne kadar değişirse değişsin burada önemli olan bunları takip ederek ayak uydurabilmek. Bu da özverili çalışmalar doğrultusunda öngörü yeteneğimi geliştirerek olabilecek bir durum. Size küçük bir tüyo vereyim. Projemde belirlemiş olduğum her alan için facebook sayfalarını, twitter ve instagram hesaplarını, youtube kanallarını ayrı ayrı her kategorim için açacağım. Gündemi takip ederek paylaşımlarımı da ona göre yaparak yine link ağının en sonunda kişileri siteme çekeceğim. Konusu önem arz eden ve kullanıcı kitlesinin fazlalığına güvendiğim kategorilerim için ise, IOS, Android ve diğer işletim sistemleri üzerinde uygulamalarını yaptıracağım. Her ne kadar bunların hepsi bir anda olmasa da projemin beta aşamasında biçtiğim ömür doğrultusunda arzuladığım her şeyi oluşturabileceğime ve yönetebileceğime inanıyorum. Konuda da belirttiğim gibi bu 2 yıl boyunca maaşımın yarısını bu projeme kesinlikle harcayacağım. Bu da ortalama aylık 1.000 lira üzerinden toplamda 25.000 lira gibi bir rakam eder ve 25.000 lira gibi bir rakam ile bu proje üzerinde benim yapamayacağım hiç bir şey yok bunu bilmenizi isterim. Projem yeterince esnek ve her sene uğrayacağı değişimlerlere ve şartlara uyumlu olması için temeli çok sağlam atılmış durumda.


Bu güzel fikir, öneri ve yön göstermelerinizden ötürü herkese minnettarım. Siz öneri ve fikirlerinizi sundukça ve ben de karşılık olarak cevap verdikçe daha da mutlu oluyorum ve projemin ilerleme aşamasında katkıda bulunduğunuzu bilmenizi istiyorum.