Maalesef biz sadece backlink alarak her şeyin olacağına inanıyoruz. Olmuyor. Ha keşke olsa. Emek ve zaman harcamadan yeterince para ödeyerek her kelimede çıkabilsek. Ben backlink değersiz demiyorum, sadece eskisi gibi değerli değil.

Bunu bizzat Matt Cutts da söyledi. Samimiyetle, backlink yüzünden kaliteli içeriğe sahip, kullanıcı dostu sitelere bir dönem haksızlık ettiklerini açıkladı. Şu son 2 senede bu haksızlığı düzeltmeye çalışıyorlar. Eskiden Google güzel backlink toplayan siteleri hemen yukarıya çıkıyordu. Sitede ne olup bittiğiyle pek ilgilenmiyordu. Şimdi ilgileniyor. Ziyaretçi sitede ne kadar süre kalmış, kaç sayfa tıklamış, sayfalar ne kadar sürede açılmış, sayfaların boyutları ne, site mobil uyumlu mu, hızlı mı, kullanıcı dostu mu, yeni nesil web standartlarına uygun mu, böyle yüzlerce parametreyi inceliyor artık.

Özellikle hız konusuna takmış durumdalar. Geçtiğimiz Şubat ayında bununla ilgili resmi bir açıklama da yapmışlardı. Zaten pek çoğu kişi biliyordur, Mobil aramalarda altyapısı güçlü, hızlı sitelerin yanına bir "Hızlı" işareti ekleyip test ettiler. Bu sene içinde bunun aktif olarak tüm ülkelerde yayına geçmesi bekleniyor. Bu noktada yeni nesil, Mobil uyumlu, kullanıcı dostu sitelerle site içi SEO'ya ağırlık verirsek bunun karşılığını fazlasıyla alacağımızdan eminim.

İstediğin kadar backlink al. Sitene gelen ziyaretçi sayfanda 1 dakikadan az duruyorsa sonunda mutlaka tarihin arka sayfalarına gönderir seni Google. İş backlink almakla bitmiyor. Ziyaretçiyi sitede tutmak önemli. Bunun içinde siteleri geliştirmek gerekiyor. Sayfaların hızlı açılması, resimlerin hızlı yüklenmesi, makalelerin okunabilir olması ve en önemlisi ziyaretçiyi site içinde gezinmeye, doğru bağlantıları tıklamaya teşvik etmek gerekiyor. Bunun için de ciddi bir emek harcamak, her şeyi planlı yapmak gerekiyor.

Yani Wordpress'te makalenin altına "ilgili başlıklar" eklentisini yüklemekle olmuyor bu işler. Yazının içinde kullanıcıyı doğru yönlendirmek gerekiyor. Mesela bir annelik/aile sitesinde makalenin içinde hamilelik belirtilerinden bahsediyorsunuz... Bulantı, kusma, baş dönmesi gibi sebepleri sıralıyorsunuz. Bunun yanında sitenizde hamilelikte bulantılarla ilgili bir yazı var. Hemen o hamilelik belirtilerini sıraladığınız paragrafın altına büyük puntolarla dikkat çekecek bir başlık eklemelisiniz. "Hamilelik bulantılarını azaltmanın yolları" diye. Gerekirse başlığı ilgili bir resimle daha da dikkat çekici bir hale getirmelisiniz. Bu sayede ziyaretçiyi hamilelik bulantıları sayfasına geçirebilirsiniz. Aynı şekilde o sayfada da sitenizin başka bir bölümüne tıklaması için teşvik edebilirsiniz.

Derdimiz sitemize giren her bir ziyaretçiden maksimum verim almak olmalı... Sitemize her gün 50 kişi giriyorsa bu 50 kişiye en azından 500 sayfa tıklatmalıyız. O kadar sayfayı tıklatabilirsek kullanıcıların sitede kalma süresini de artırmış oluruz. Aynı zamanda içeriklerimiz okunabilir olursa bu içerikleri sosyal medyada paylaşmalarını sağlayabiliriz... Önemli olan bunu başarmak. Bunu başardığın an zaten Google seni yavaş yavaş sıralamalarda ön plana çıkarıyor. Hakkını veriyor.

İşte bu yüzden her gün 10 alt sayfa yapmak yerine dolu dolu 1 sayfa yapın diyorum. İş anasayfada değil, alt sayfalarda bitiyor. Bunu anlamak zorundayız. Büyük harflerle yazayım. SEO ALT SAYFALARDA BAŞLAR. Önce alt sayfalara çalışılır. Çünkü doğal olan budur... Hem de avantajlıdır. Google zaten ciddi trafiği olan jenerik aramaların altına ilgili küçük aramaları koyuyor. Koymakla kalmıyor, Adwords araçlarında tıklama hacmini de veriyor. Alın o alt başlıklardan birini. O başlıkla ilgili 300 kelimelik değil, 1000 kelimelik bir makale yazın. Aralarına dikkat çekici resimler ekleyin, videolar bulun ekleyin. Bu şekilde onlarca sayfa yapın. Her sayfayı makalenin içinde bir diğerine bağlayın/yönlendirin. Bakın birkaç aya neler oluyor...

Saglikveyasam.com var. Sadece alt sayfalara çalışıyorlar. Anasayfada herhangi bir kelimede çıkmak gibi bir dertleri yok. Dikkatli inceleyin. Doğru çalışıyorlar. Backlink çalışması da yapıyorlar tabi. Rakibim oldukları için SEMRush'la her adımlarını takip ediyorum. Siz de böyle siteleri takip edin. Bir makaleyi yazıp siteye eklemekle olmaz. Önceki sayfada bahsettiğim o makaleyi servis etme işini özenle yapmak lazım.

Sizi temin ederim bütün bunların yanında backlink küçük bir şey kalıyor... SEO emek işidir. Zaman işidir. Sabır işidir.