Yatay Geçiş Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Yatay geçişler, geçiş yapmak istediğiniz üniversitelerin yatay geçiş takviminde belirtilen tarihlere göre başvuru şeklinde yapılır. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda kaydınızı yaptırarak o üniversiteden devam edebiliyorsunuz. Güz ve Bahar yarıyıllarının başlangıcında veya başlamadan yaklaşık 2 hafta öncesinde başvurular yapılır. Bazı üniversiteler ara dönemlerde yatay geçişe izin vermezken üniversitelerin %90’ı ara dönemde yatay geçişi kabul ediyor. Öğrenim süreniz boyunca son yılınız hariç diğer zamanlarda yatay geçiş için başvuru yaparak yatay geçiş yapabilirsiniz.

Yatay Geçiş Yaparken Bölüm Değiştirilir Mi?

Eğer yatay geçiş şartları uyuyorsa ve bölümlerde denklik sağlanıyorsa farklı bölümlere yatay geçiş yapabilirsiniz.

Yatay Geçişte Not Ortalaması Kaç Olmalıdır?

Yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversiteye göre değişir. Ancak bir çok üniversite en az 2.00 olması gerekiyor. Not ortalamanız ne kadar yüksek olursa yatay geçiş yapmanız o kadar kolay olacaktır.

Devlet Üniversiteleri ile Vakıf(Özel) Üniversiteler Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir mi?
Yatay geçiş yaparken Devlet Üniversitesi ve Vakıf Üniversiteleri arasında geçiş yapılmasında bir sakınca yok. Ancak bazı özel üniversiteler yatay geçişleri engellemek için transkriptleri yatay geçiş tarihlerinin sonrasında vermeye başladığı için bazı Özel Üniversitelerden, yatay geçiş yapılamıyor.

Yatay Geçiş Durumunda Burs & Kredi & Yurt Devam Eder mi?
Yatay geçiş yapmanız durumunda KYK Burs, Kredi ve Yurt işlemleri için dilekçe ile devam etmesini sağlayabilirsiniz. Farklı kurum veya kuruluşlardan burs alıyorsanız o konular hakkında özel olarak sormanız gerekebilir.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapılır mı?

Üniversiteye yerleşme puanınız yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor. Ayrıca bazı üniversiteler Merkezi Yerleştirme Puanıyla öğrenci almayabiliyor, Yatay Geçiş yapmak istediğiniz üniversiteyi arayıp konu hakkında detaylı bilgi almanızı öneririz. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişte sadece merkezi yerleştirme puanı dikkate alınıyor, başarı şartı bulunmuyor.
Kaynak:Universiteler.xyz | Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?