Merhabalar,

Bazı arkadaşlarımız sürekli forumda konular açıyor ve düşüş yaşadıklarını dile getiriyorlar. Bende bu konuları görüp detaylı bir araştırma yaparak toplamış olduğum ingilizce, fransızca ve almanca verileri mümkün olduğunca türkçeye çevirerek tamamen kendi hazırlamış olduğum bu döküman ile sizlerle buluşturuyorum.

Google Penguin, algoritması olarak bildiğimiz ve arama motoru üzerindeki gelişmelerin haber vericisi olarak aldığımız güncellemelere yeni birisi daha eklenmiştir. Hayırlı olması dileğiyle hoşgeldin; Penguin 4.0 2016'da en güzel yılbaşı hediyesi oldun! :p

Penguin algoritmasını baz alarak düşünecek olursak şayet ki türbülans olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bu durumu bilen arkadaşlarımız için ekleme yapmam gerekiyorsa ki eğer ABD üzerinde 6 milyon üzerinde web sitesinin etkilendiğini mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bunun harici ise ABD SERPs etkisini yaşadık artık. Önümüzdeki günler veya haftalarda mutlaka İngiltere SERPs etkisini de göreceğiz.

19 kasım 2015 tarihinde başlayan Penguin 4.0 dalgalanması devam etmektedir. Tam olarak ne zaman biteceğinin kesin bir söyleşisi veya yazılı olarak bilgisi mevcut değildir.



Google Penguen Nedir?

Google Penguin, ilk olarak nisan 2012 tarihinde Unleashed algoritma, Google SERPs yüksek ve düşük rütbe, kaliteli bağlantı şemaları kullanan web sitelerini hedeflemek için tasarlanmış bir webspam algoritmasıdır.

Penguin 4.0, algoritması yine bu düzenek üzerine kurulu bir şekilde yoluna devam edecektir. İlk analizler neticesinde ve mümkün olan tahminler doğrultusunda 10/15 günlük bir süreç içerisinde çok ciddi dalgalanmalar meydana geldi. Bu dalgalanmalar neticesinde bir çok web sitesi ilk sayfadan, en son sayfalara, en son sayfalarda olanlar ise ilk sayfalara geldi.

Her geçen gün değişen sıralamalar sebebi ile artık kullanıcılar sürekli olarak şok yaşamaktadır. Bu şok tabi kalıcı değil geçici olarak bilinmelidir. Google'nin geliştirmiş olduğu ve belirli periyodik zamanlarda geliştirilen bu ( Panda, Penguen, Güvercin, Titanic, vb) gibi güncellemeler ile sıklıkla kullanıcıları büyük zarara ugrakmaktadır.

(A) sitesinden (B) sitesine almış olduğunuz backlinklerinizi mutlaka Ahrefs ve buna benzer araçlar üzerinden mutlaka analiz etmelisiniz. Backlink alırken kullanmış olduğunuz (dofollow) link kodunu bu şekilde almamanız gerekmektedir. 2017 ve sonrası için geliştirilen bu akıllı mekanizma sayesinde artık bu süreçten sonra Backlink denilen çalışmanın hiç bir öneminin kalmayacağını ve artık olmayacağını da bilmemiz gerekiyor.

Google'ye ait olan bot ve botlar buna göre entegrasyon edileceği belirtilmiştir. Bizler ise hep bu yolda sitemizin adını ve markasını yükseltmemiz gerekmektedir. Bunun için ise yerine göre uygun bir şekilde belirli periyod adımlarla yavaş yavaş ilerleyecek hakimiyet kaybetmeden ilerlememiz gerekmektedir.

SPAM olarak tabir ettiğimiz ve namı diğer adı ile ÇÖP sitelerin artık bu algoritma sonrasında temizleneceğini de hatırlatmak isterim. Birbirine benzer tamamen kopya olan ve SPAM, ÇÖP ve diğer unsurları da içerisine dahil eden Penguin 4.0 artık korkulu bir rüya haline gelmiş denilebilir.

Bir kaç tane örnek vererek konuya devam etmek istiyorum. WMAraci.com sitemize webmaster kelimesinden değil de forum kelimesinden backlink aldığımızı düşünelim. Analiz yaparken de (Anchor Text"forum") şeklinde görünmesini sağlayacağımızı bilmenizi isterim. Bu ibare şeklide Google mekanizmasına şu şekilde bir ileti olarak geri bildirim şeklinde iletilmektedir.

Bu site bir forum sitesidir. Forum içeriğine sahip (Webmaster, SEO İşleri, Backlink Paketleri ve SEO Uzmanları) gibi içerik konseptine sahiptir. Gözüyle bakmasına olanak sağlamış oluruz.

Keza yine aynı şekilde 30/50 arası farklı kelimelere #Backlink veya #SEO çalışması yaptığımızı düşünecek olursak Google robot ve robotları inceleme sonrasında bu web sitesinin organik olarak geliştirilmediğini ve #Backlink edinmediğini çok kolay anlayabilecek pozisyona sahip olduğunuzu unutmayın.

Kısaca örnek vermek gerekiyorsa eğer; (Web sitenizi marka yapmaya çalışıyorsunuz) veyahutta (Web sitenizi hızlı adımlarla ilk sayfaya getirmeye gayret ediyorsunuz) Bu yüzden de #SPAM olabilecek #HİT bazlı yurtdışı üzerinden sağlanan trafiklere dikkat etmeniz gerekiyor.

Yani şöyle söyleyeyim anlamayacak arkadaşlarımız için geçerlidir.
Eğer alan adınızı önemsemeyerek, direk olarak trafik içeren veya içerikli kelimelere yönelerek bu şekilde bir çalışma şekli sergileyecek olursanız sıralamalarda değil ön plana gelmek tamamen düşmenize sebebiyet olabilmektedir. Bu birinci aşama olarak geçerlidir. Diğer bir konuyu da özetlemek istiyorum.

Arama Motoru Optimizasyonu, olarak bildiğimiz ve #SEO çalışmasına dayalı olan bu çalışmalar dahilinde tamamen doğal süreçlerden oluşmasına önem göstermeliyiz. Bu zaman gerektirir. Bir ay içerisinde (Whois backlink, Spam backlink, Hit backlink) ve buna benzer bir çok backlink alabilirsiniz. Backlink sorgulaması yaptığınız zaman ( Backlinks WMAraci.com 5000K ) olarak gördüğünüz zaman sitenizin #Backlink değerlerini benim ne kadar backlink değerim varmış helal olsun bana diyebilirsiniz. Yanlız unutmayın ki bu kadar #Backlink almak ile hiç bir zaman sıralama yolu almış olmazsınız. Bu kadar backlink aldığınızda cezaya girmeniz an meselesi olabilir. Sonuçları ise malumunuzdur ki hüsrandır.

O kadar çalışmaya vermiş olduğunuz emek tamamen çöp olacaktır. O kadar masraf ise tamamen cebinize zarar olarak size geri dönüş sağlayacaktır. Hem cebinize zarar vereceksiniz, Hem web sitenizi cezaya sokacaksınız. Bu sefer verilen bütün emekleri kaldırıp çöpe atmanız gerekecektir. Yada bazı işimi ben iyi yapıyorum diyen arkadaşlar için geçerli olan (Eski domaini -> Yeni domaine yönlendirme) kısacası 301 redirect diyebiliriz.

Algoritmalara uyumlu olarak sürekli sitelerinizi rütin olarak kontrol edip ve özenli bir şekilde düzeyini aşmadan ve çalışmalarınızdan hiç bir şekilde şaşmadan rayına uygun bir şekilde ilerlemeniz sizin için bir artı olarak geri dönüş sağlayacaktır. Penguin 4.0 güncellemesini baz alarak hareket edecek olursak temelleşmeye dayalı olarak (Web sitelerinin doğallığı, Çalışmaların uygun ve işleyiş sistemine yatkın) bir şekilde olması büyük önem taşır.

Eğer ki kullanmakta olduğunuz web sitenizin içeriğinde "SPAM/ÇÖP" ve buna benzer XYZ olarak belirtmiş olduğumuz içerikler mevcut ise Google tarafından savaş açılan site olacağınız şüphesizdir. Özgün içerik her zaman için en önemli husustur. Özgünlüğe önem veren web siteleri Google gözünde her zaman prestij kazanan siteler olmayı başarmıştır.

Web site kullanıcıları bir alan adı kayıt edip de gerektiği zaman ücretli veya sponsor hosting paketi alarak almış olduğu alan adı içeriğini tamamen keyfine göre modifiye ederek belirli sektörlere hizmet etmek amacı ile proje oluşturur. Bu projeler kapsamında sitelerin içeriği çok önemlidir. Eğer ki hızlı bir şekilde ben bir şeyleri çiğneyerek, direk kafadan alıntı yaparak veya kopyalayarak hemen hızlı bir şekilde önüme her gelen siteye kafa atayım ben daha üstte olayım diye düşünüp de gözünün görmediği şekilde yoluna devam ederse o zaman eyvahlar olsun diyebiliriz.

2008 ve 2009 yıllarına dönüp şöyle baktığımız zaman bir çok insanın hatırladığını düşünüyorum. Hatırlamayan arkadaşlar için araştırma yapmalarını tavsiye ederim. Araştırmacılık yapmadan, kaba taslak hiç bir zaman proje üreterek kafanızın dikine asla gitmeyin ki sonuçlarına katlanmış bir hizmet sözleşmesi imzalamayın. :)

Zararlı içerik barındıran, Spam ve Çöp siteler kategorisine dahil olan web siteleri ve Anti legal spam yaparak backlink alınan web siteleri Google'de artık eski dönemlerde olduğu gibi malesef ki ilerleyemiyor. #AntiSEO olarak bilinen Hacklink bile artık eskisi kadar etkili değildir. Spam olarak bildirim gönderdiğimiz zaman gerekli incelemeler sonrasında Google o web sitesinin almış olduğu web sitelerinde olan linkleri tespit ederek tek tek engelleme işlemi sonrasında web sitesini filtreye düşürerek ceza verebiliyor.

Yada duruma göre direk sandbox olarak tabir ettiğimiz ban formülünü uyguluyor.
Ben lafı daha fazla uzatmadan bir kaç öneride bulunarak artık konuyu toparlayarak bitireceğim. Eğer ki bilginiz var ise mutlaka web sitelerinizin analizini yapmayı unutmayın. Bu konuda bilginiz yok ise mutlaka iş bilen birisine belirli ücret ödeyerek bu analizleri yaptırmaktan çekinmeyin.

Forum da bir çok arkadaşımız var belirli Analiz Tools hesabına sahip olan gerek Filtre Tespit gerek ise Disavow işlemi yapabilmektedirler. Bu tür konular da elinizi cebinize sokup bir bedel ödemeniz şarttır.

Şayet ki bedel ödemem diyerek yanıt verecek olursanız size tavsiyem şudur ki (AHREFS, Monitör Backlink, Majestic SEO, ve benzeri) gibi araçları inceleyerek belli bir süre örnek 7 Days yani günlük şeklinde kısıtlı bir erişim hesabı sahibi olarak bu gibi incelemeleri ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Tabi benim önerim mutlaka iş bilen birisine bu tür işlemleri yaptırmanız ve ağrımadık başınızı ağrıtmamanızdır.

Özen göstererek yazmış olduğum bu yazıyı umuyorum ki okuyan değerli arkadaşlarım teşekkür butonunu kullanıp bir teşekkürü çok görmezler diye düşünüyorum.

16.01.2016 - Cumartesi - 03:55 ila 06:15 arası hazırlanan makaledir.

WMAraci.com, Sosyal medya hesapları üzerindeki konumuz ile alakalı olan bilgilendirmeyi okumak için alttaki linki ziyaret edebilirsiniz.

https://www.facebook.com/wmaraci