Ghonzoos kardeşim merhaba.

Yaklaşık 6-7 senedir bu piyasanın içinde biri olarak sana kendi tecrübelerimi anlatmak isterim. Belki çizeceğin yol konusunda sana veya ilgilenen başka arkadaşlara yardımcı olur.

Ben bu işe ilk olarak arayüz tasarımları çizerek başladım. Herhangi bir HTML veya CSS bilgim yoktu. Photoshop'ta çok iyiydim, çizdiğim tasarımlar iyiydi ve bu yüzden sıkça freelance işler alıyordum. PSD dosyalarını teslim edip paramı alıyordum. Daha sonra XHTML ve CSS döküm şeklinde işler almaya başladım. İşi alıyordum, tasarımı çizip yurtdışında çalıştığım bir firmaya teslim ediyordum. Onlar da XHTML/CSS'e çevirip bana veriyordu. Bende müşteriye veriyordum. Arada kendime de bir komisyon ayırıyordum tabi.

Bir gün sürekli tasarımlar gönderdiğim yurtdışındaki firmadan bana bir email geldi. Tasarımlarını çok beğeniyoruz. Bizimle çalışmak ister misin dediler. Kabul ettim. Çizdiğim her anasayfa için bana 20$, alt sayfalar içinse 10$ ödüyorlardı. Bu şekilde 1 sene kadar çalıştım. Bu süreçte gerçekten kendimi çok geliştirdim. Özellikle Minimal ve Emotional Design konusunda iş yaptığım firmanın da katkılarıyla epey yol aldım. Sağolsunlar, beni çok doğru yönlendirdiler.

Sonra ailemin ve kız arkadaşımın isteğiyle maaşlı bir iş bulmak istedim. Gittiğim her firma tasarımlarıma bayılmasına rağmen beni işe almadı. Çünkü XHTML ve CSS bilgim yoktu. Ne kadar iyi tasarım yaparsam yapayım, programcı için bu tasarımların koda dönüşmesi gerekiyordu ve bunun için de hiçbir firma extra bir eleman daha işe almazdı. Bende XHTML ve CSS öğrenmeye karar verdim. Yaklaşık 6-7 ay içinde neredeyse günlük ortalama 5-6 saat uyuyarak çalıştım ve sonunda öğrendim. Tekrar freelance işlere döndüm. Bu kez XHTML ve CSS dökümlerini de ben yaptığım için daha çok para kazanmaya başladım.

Sonra tekrar maaşlı iş arayışlarım oldu. Bu kez XHTML ve CSS'in de yetersiz olduğunu gördüm. Benden JavaScript, Angular JS, duyarlı yani Responsive tasarımlar istediler. Kendimi bu alanlarda da geliştirmeye karar verdim. Duyarlı tasarım için Bootstrap'i yaladım yuttum. JavaScript öğrendim. Sonra Knockout ve Backbone gibi javascript frameworklerini öğrendim.

Sonra ilk gittiğim iş görüşmesinde hemen işe alındım. 1 sene kadar çalıştım. Kendimi geliştirebildiğim kadar geliştirdim. Bu süreçte CSS3'ün de artık yetersiz olduğunu gördüm. İşleri kolaylaştırmak adına SASS öğrendim. PHP'ye giriş yaptım ve son olarak Wordpress öğrendim. Şuan 2. işimde çalışıyorum ve 4000 liraya yakın maaş alıyorum. İstanbul'a gitsem bunun çok çok üzerinde alabilirim ama burda kalmak istiyorum.

Özetle sana şunu söylemek isterim. Eğer bu işi bir meslek olarak yapmayı düşünüyorsan yeni nesil web trendlerini takip etmen ve hepsini öğrenmen lazım. Şunu tüm samimiyetimle söylüyorum şuan HTML ve CSS bildiği için kimseye asgari ücretten bir kuruş fazla maaş vermezler. Çoğu sigorta bile yapmaz.

Kariyer.net'te Web Tasarım diye iş ara mesela. CSS3, SASS, HTML5, Bootstrap, Angular JS, Knockout, Backbone bilmiyorsan kimse seni iş görüşmesine bile çağırmaz. Çağırdılar diyelim, bunları bilmediğini anlarlarsa 2 dakika içinde sana geldiğin için teşekkür edip kapıyı gösterirler. Eğer iyi bir maaşla bu işi yapmak istiyorsan bütün bunları öğrenmek zorundasın. Öğrenmekte yetmiyor. Sürekli trendleri takip etmek zorundasın ve her yeniliğe en kısa sürede adapte olmalısın.

Photoshop'a biraz hakimsen, HTML, CSS bilirsen böyle küçük web tasarım firmaları vardır. Bakkalları, emlakçıları, kafeleri gezip web sitesi yapmak isterler. En iyi ihtimalle öyle bir firmaya girersin. Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar çok daha fazlasını istiyor senden.

Naçizane tavsiyem, önce bu işi bir meslek olarak yapıp yapmayacağına karar ver. Bu meslek bu işi hakkıyla yapanlar için hiçbir zaman ölmez. Bir Front-end Developerin bilmesi gereken her şeyi üst seviyede bilirsen, iş görüşmesine gidersin, bu kadar para istiyorum dersin. Şartları sen öne koyarsın, işveren değil.

Tasarım konusunda tavsiyem ise, Themeforest, CreativeMarket gibi siteleri her gün birkaç saat gez. Yeni siteleri incele. Tasarım trendlerini okumaya çalış. Beğendiğin yerleri not al. Üzerine çalışmalar yap. Kullanıcı deneyimi konusunda araştırmalar yap. Web tasarımın gittiği yer Minimal, Flat tasarım. Bunu sakın aklından çıkarma. Çok güzel, alengirli web siteleri yapmak yetmiyor. O siteleri kimse kullanamıyor artık. Mobil kullanıcı sayısı çığ gibi büyüyor. Bu da küçük boyutlu, hızlı çalışan sayfaları hayati derecede önemli hale getiriyor.

Her şey gönlünce olsun kardeşim.