İkisi birbirinden farklı konular ve farklı donanımlar gerektirir.
Öncelikle makale yazarının temel seo bilgisine sahip olması gerekir. Ortalama bir makalede, anahtar kelime senin silahındaki kurşunun gibidir. Olur olmaz yere harcarsan kurşunun erken biter. Kelime yoğunluğuna göre değil, kelime uygunluğuna göre makale yazması gerekir.
Makale yazarı aynı zamanda sabırlı olmalı. Tahammülü yüksek olmalı. Kimi zaman müşterilerin kafasında mota mot belirlediği birtakım kelimeler, içerikler ya da benzer konular mevcuttur. Bazen siz doğrusunu söyleseniz de, alıcı kafasındakini ister. O zaman ya kaliteden ödün vermeyip işi reddedersiniz ya da uyarıda bulunur, istediği neyse onu en iyi şekilde yaparsınız.
Aldığı siteyi iyi bir incelemeli, gözden geçirmeli, Websitenin içeriğini kavramalı.
Çoğu zaman site sahipleri, site adreslerini bile makale yazarlarına vermez. Referans dahi gösterilmekten imtina eder. Bana şu şu şu kelimelerde yaz gönder diyen çok. Burada anlatıldığı gibi her sitenin bir ahengi vardır. Farklı yazarlara yazdırdığınız ya da kendi yazdığınız üslüptan farklı şekilde bir başkasına sipariş verdiğinizde bu aheng bozulur. O yüzden ya aynı yazarlarla çalışmalı ya da kendi üslubunuzu iyi anlatıp karşı taraftan buna riayet etmesini istemelisiniz.
Google Adsense Keywords Aranma hacmine girerek, yazdığı Makaleler ne kadar yararlı? Aranma hacmi yüksek mi? Siteye hit getirir mi? Hepsini ölçmeli.
Bu kısma pek katılmıyorum. Bu alıcının yapması gereken bir çalışma. Eğer bir insan site açıyorsa, gereksinimlerini belirleyebilececek zekada olması gerekir. Siteye hit gelir mi, aranma hacmi yüksek mi, Adsense ne verir bu makale yazarının sorumluluğunda değildir. Siz ön çalışmanızı yaparsınız, beklentinizi makale yazarına iletirsiniz ve karşılığını alırsınız.
Makalelerin " Başlık açtığı konuların. " Rekabet oranı araştırılmalı.
Bu da üstteki açıklamayla paralel bir durum. Makale yazarının işi yazmaktır. Alıcı anahtar kelimelerini, bunun yanında long tail olarak araştırdığı kelimeleri bir araya getirir. Yazar burada kelimelerin ahenginden sorumludur ve içeriğin okunabilirliğinden.
Son olarak bu forumda da ne yazık ki makale yazma işi için çoğu forumda olan asgari limitler yok. Serbest Piyasa çok sihirli bir sözcükmüş gibi çoğu zaman yazar arkadaşların emekleri heba ediliyor. Bunu merdivenaltı bir forum yapıyor olsa sıkıntı değil ama kaliteli olması beklenen WMARACI gibi bir forumda alıcı da satıcı da belli çizgide buluşturulmalı. 30 kuruşa dahi makale yazdırıp, tez kalitesi bekleyen adamlar var. Birileri diyebilir ki o zaman kabul etmesin. Burada biraz empati lazım. Siz bi site açmaya karar veriyorsanız belli maddi yükümlülükleriniz olacağını baştan kabul edeceksiniz. Piyasayı araştırıp ne gideriniz olacak, hangi kalemlere ne vereceksiniz baştan düşüneceksiniz. Kervan yolda düzülür mantığıyla 20 kuruş ondan kısarım, 30 kuruş bundan kısarım diye işe başlarsanız bir arpa boyu yol gidemezsiniz.
Ben medya sektöründen gelme biri olarak bir dönem makale yazarlığı ve News yazarlığı yapıyordum ama sonra üç kuruş biriktirip kendini medya patronu zanneden tiplerin türemesiyle o işlerden vazgeçtim. Ben televizyonda ya da gazetede çalışırken 20-30 yıllık yöneticilik yapan adamlar bunlar kadar bilmiyormuş meğerse.
Keşke makale bölümlerine standart ücretlendirme, host ve seo işlerine kurumsal rank, üyelik başlangıcında konu ve mesaj kotası gibi çalışmalar yapılsa ama defalarca farklı kişiler, farklı konularda dillendirdiği halde üye talepleri de dikkate alınmıyorsa yapacak birşey yok.