Şimdi yukarıda ki **************lık örneğini bir kenara koyalım ve bunun gerçekten ilgili firma tarafından gönderildiğini varsayalım.

Peki bu internet ortamında özellikle görseller üzerinden talep edilen telif hakkı uygulaması ne kadar doğrudur.

Basit bir örnek verecek olursam,

İnternet gibi milyarlarca görselin bulunduğu bir ortamda marka, logo, ürün vs. gibi belirleyici olmadıktan sonra herhangi bir ortam resminin kime ait olduğunun sorgulanması veya araştırılması mümkün değildir.

Şayet x resim sitesi, bünyesinde bulunan resimleri telif ibaresi olmadan internet ortamına kasıtlı olarak sızdırıyorsa ve daha sonrasında bu resimleri kullanan sitelerden veya kişilerden görselimizi kullandın diyerek telif ücreti talep ediyorsa bu durumda ne olacak?

Bunun belirli bir şartlarının olması gerekmiyor mu?
Kimisi uyarı şarttır diyor, kimisi de uyarı şart değil, direkt olarak hak talep edebilir diyor.

Şayet konu hakkında herhangi bir yasa yok ise mevcut olan ile kıyas yaptıklarından yanlış sonuçlar, değerlendirmeler çıkabiliyor. Adam tutuyor internet üzerindeki herhangi bir çimler üzerinde çekilmiş mutlu aile fotoğrafını Apple logosuna uyguladığı yaptırım ile kıyaslıyor.

Kaldı ki bu resim sitelerinde havalarda uçuşan lisans yaptırımlarının dayanağı nedir?

Bu konuda ki düşüncem, gerçekten bilmeden kullandıysan ve tarafına yapılan ıspatın ve uyarının ardından ilgili materyali kaldırdıysan sonraki süreçte fırsatçılık yaparak "Kullandın bir kere illa ödeyeceksin" deseler de bir sonuç çıkmayacağıdır.

Çünkü bu konunun manipülasyona açık olduğunu ıspat edebileceğin tonlarca delil mevcuttur.

Tabi bu söylediklerim kasıtsız kullananlara yöneliktir.
Kasıtlı olarak telif hakkı ihlali yapan kişileri asla desteklemiyoruz.

Küçük bir tavsiye;

Bir avukat arkadaşım ile görüşmem üzerine aldığım bilgiyi, faydalı olması açısından sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Yarın bir gün herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına şayet internet üzerinden telif ibaresi olmayan bir görsel indirip kullanıyorsanız, indirdiğiniz kaynakları (Google kaynak olarak sayılmıyor) bir yere not ediniz. Yarın bir gün olumsuz bir durum oluşur ve sizden hak talep edilirse, kasıtlı bir kopyalama yapmadığınızı ve görselleri aldığınız yerleri ıspat etmeniz durumunda sorumluluktan kurtulabilirsiniz."