Merhaba,

Bundan sonra eğitim sitemizde kişisel gelişim konuları da paylaşacağız. Bir türlü ders çalışamıyorum konusu da ilk kişisel gelişim yazımız. Bu belkide her öğrencinin başından geçmiş bir olaydır. Zaten bu olayı yenen insanlar öğrencilik hayatında başarıya ulaşmış insanlardır. Peki neden ders çalışma isteği gelmiyor ve ne yapmamız gerekiyor?

İşte tam olarak bu soruların cevabını vermek için böyle bir yazı yazıyorum. Sonuna kadar okuyun pişman olmayacaksınız. :)

Neden ders çalışamıyorum?

Aslında bunun birçok cevabı vardır. Ama genel olarak öğrencilerde hemen hemen aynı sorunlar vardır. Ben maddeler halinde yazayım siz içinden çekersiniz. :)


  • ”Gelecek için bir hedefim yok.” Şimdi düşünün sıcak yatağınızda uyumak varken neden tahta okul sıralarındasınız, neden akşama kadar oyun oynamak varken ders çalışmanız söyleniyor, neden o çileyi seneler boyunca çekeceksiniz? İşte bütün bunlara bir cevap bulmalısınız. Tek bir cevap! Kesinlikle emin olduğunuz, yüzünüzü güldüren işte bu dedirten bir cevap! Bilgisayar mühendisi, hemşire, öğretmen, şirket sahibi hiç farketmez hangi meslekte mutlu olacağınızı düşünüyorsanız o mesleği seçin ve bunun için çalışın. Böylece çektiğiniz eziyetin bir anlamı olsun!



  • ”Babamın parası var yea, o bakar bana.” B*k bakar. :) Kısa bir cevap değil mi? Umarım tam anlatabilmişimdir. Ancak şöyle bir düşüncenizi kabul edebilirim. Babamın şirketi var, ileride ben o şirketi çok daha ileriye götürmek istiyorum. Bakın buda bir meslektir. O alanda okusan bilgi sahibi olsan ve şirketin başına geçsen çok daha iyi olmaz mı?



  • ”Bende ders çalışma isteği var. Ancak bir türlü oturamıyorum kitabın başına.” Sen bir şeyin bağımlısı olmuşsun. Ya gezmenin ya teknolojinin ama var bir bağımlılık sende. Seçtiğin hedefi yaşamak istiyorsan kurtul bu bağımlılıklardan. Çünkü hedefine ulaştıktan sonra hepsine çok daha rahat bir şekilde ulaşacaksın zaten… :)



  • ”Ders çalışma imkanım yok. Odamda yok!” O zaman sana iyi bir haberim var. :) Bak başarılı insanların hayatına, çoğu fakir ailelerden çıkmış insanlardır. Ama onların bir özelliği var yılmamaları! Evet olay basit kardeşim yılmadan bir şeyler yapmak için didiniyorlar. Sen hedefine ulaşmak için illaki bir yolunu bulursun. Olmadı benimle iletişime geç bu konuda sana birlikte çare arayalım!



Bir türlü ders çalışamıyorum sıkıntısının nedenleri işte bunlar. Baktım da ne eften püften sebeplermiş. Sorununu öğrendin şimdi gelelim bunun cevabına. Heyecanlan biraz! :)

Ders Çalışmak İçin Ne Yapmalıyım?


  • İlk önce hedefini koydun değil mi? Eğer hala karar aşamasında isen acele etme ya, kaçıran yok seni bu kararı doğru vermezsen ömrün heba olacak. Bir saat, gün, hafta ne ki? Eğer hemen veremiyorsan kapat bu yazıyı. Linki kopyalamayı unutmada. :) Sonra istersen çık hava al, ne yapmak istediğini düşün ve seni heyecanlandıran en doğru hedefte karar kıl. Tek bir hedefte kem küm yok!



  • Hedefin var artık senin! Seni heyecanlandıran bir meslek. Tam olarak ders çalışmaya itmese de yönlendiren diyelim. Şimdi geldik ikinci kısma. Bu mesleği kazanmak için ders çalışıp, eziyet çekip hedefini tutturman gerekiyor. Sürekli bu hedefi hatırlayacak bir şeylere ihtiyacın var senin. Neden hayalindeki mesleğin ismini duvara asmıyorsun? Böylece ders çalışmadığın her dakika vicdan azabı çekeceksin. :)



  • Seni ders çalışmaya itecek ufak şeyler al kendine. Mesela yeni bir kalem, yeni bir not defteri, yeni bir masa lambası, Seni ders çalışmaya itebilir. Böylece monotonluktan da çıkmış olursun.



  • Hedefini herkese anlatmayı dene! Şimdi şöyle düşün. Kesin olarak hedefini anlatıyorsun. O kadar kesin bir şekilde anlat ki sanki gerçekten o işin içindesin.

  • İlerde yapmak istediğin şeyi iyice araştır ve hayal et. Hevesin artsın. Ama dikkat et ki hayal dünyasında kaybolmayasın!



  • Bir şeyi anlamak sana zor gelebilir. Mesela matematikte bir ”kümeler” konusu hemen kavranacak bir olay değil. Ama sende salak değilsin! Eğer salak olduğunu düşünüyorsan zaten bundan sonrasını okuma yazının. Sürekli üstüne git, öğretmenlerine sor, en basiti İnternet ve kitaplardan bak ve sonunda o konuyu öğreneceksin.




Bu yazıyı tüm duygunu katarak okudun mu? Artık Bir türlü ders çalışamıyorum diye İnternet’te aramazsın İnşallah. :) Kendine iyi bak! Sen çok önemlisin!

Bundan sonraki yazım ders çalışma taktikleri hakkında olacak. Takipte kalın :)

Yazıyı sitemizden okumak için: http://www.notbu.net/bir-turlu-ders-calisamiyorum/