-200 Adet İlanla Sınırlı Paket Fiyatı İçin Yıllık 14.500 TL İle 20.000 TL Arasında Bir Rakam Talep Etmektedirler.
Bir dönem gayrımenkul sektöründe ünlü bir Amerikan firmasında çalıştım.
200 tane ilanda full kiralık satsan ortalama 140 bin TL gelir elde edersin. Tekel diye kınadığın firma senden bunun karşılığında %10 alıyor. %700 zam alıyor diye şikayet edilen paketten emlakçının yaptığı kar oranı %850 - %900. Adam böyle nimet bulmuş, hala ağlıyor. Üstelik çoğu da yurtdışında olması gerektiği gibi bu işi lisanslı olarak yapmadığı halde.
Şimdi bu pür zeka arkadaş, kiralık ev için yüzde 10 + KDV istediği müşteride, acaba ben haddinden fazla mı kazanıyorum demeyecek ama Sahibinden aynı şekilde kendisinden %10 istediğinde bunlar tekel, bunlar kan emici olacak.
Normalde emlakçı yer gösterme ücreti alamaz, Türkiye'de alınıyor çoğunlukla. Kaparo için vekaletname gerekir, çoğu sözle geçiştiriyor. Sözleşmesiz hizmet verilmemesi lazımken, yine ahbap çavuş ilişkisiyle ortada resmi evrak olmadan satış yapılıyor. Bazı işlemlerde neredeyse emlakçıya ait tek bir imza bile olmadığı zaman oluyor. Adamın o satıştan devlete tek kuruş beyanı yok.
Hayır bir de bindiği dalı kesiyor. Sahibinden.com'un ardından gelen firmalar, Sahibinden'e bir zarar oluşsa sanıyor ki aynı fiyat politikası güdecek. Bu sefer piyasadaki boşluğu doldurmak için onlar da rakamları arttıracak.
Şu kadar basit bir matematik hesabını yapamayan adamın ticaret yapıyor olması cidden memleketin özeti.