Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi fikir olan yazılara “makale” denir.
Makalenin özellikleri şunlardır:
[*]Makalede temel unsur düşünce “fikir”dir.
[*]Yazar, herhangi bir konudaki görüşlerini, belli kanıtlar, belgeler, inandırıcı veriler kullanarak anlatmaya çalışır, böylece okuyucuyu bilgilendirmeyi amaçlar.
[*]Makalenin amacı; açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir. Ama genellikle eleştirel tutum ön plandadır.
[*]Makaleler, yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayımlanabilir.
[*]Makalede açık, anlaşılır, ciddi bir dil kullanılır.
[*]Makaleler öğretici yazılardır. Bu nedenle yazar tutarlı, tarafsız, bilimsel bir üslûp kullanır.
Yukarıda kısaca makalenin ne olduğu hakkında bir bilgi verildi. Bu bilgileri internette detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Şimdi gelelim makale yazarlığı meselesine.
1-Günümüzde bu iş o kadar ilginç bir hal almış ki insanlar istediğiniz konuda makale yazabileceklerini iddia ediyorlar. Bunlar gerçekten makale mi, sorusunu zaten sormuyorum. Bir insanın her konuda fikri olabilir mi, sorusunun da cevabı açık. Her konuyu derinlemesine bilebilir mi, tabiki hayır.
2-Bazı arkadaşlar bir makaleye 30 dk uğraştıklarını iddia ederek övünüyorlar. 30 dakikada bir konuda yazı yazmak gerçekten mükemmel bir yetenek ve bilgi birikimi olsa gerek.
3-Neden insanlar bilgili oldukları konularda web sitesi açmazlar ve sağdan soldan çöp içeriklerle bir şeyler başarma peşinde koşarlar? Bu gerçekten sizin başarınız mı olmuş oluyor?
4-Neden biz bu ülkede yaşayan insanlar her konuyu kuşa çeviriyoruz? Yani her işi yapmak zorunda mıyız? Hayatımızda derinlemesine yapabileceğimiz bir kaç iş olsa hatta bir iş olsa ve biz bunun üzerine yoğunlaşsak daha faydalı olmaz mıyız?
5-
6-
.
.
.
Bu liste uzar gider...
Kişisel fikrim yaptığımız işlerde kalıcı fayda sağlamayı amaçlamak gerekliliğidir. Yani günü kurtarmak için yaptığımız her iş bizi basitleştiriyor. Millet olarak ülke olarak yaptığımız araştırmalar, okuduğumuz okullar, yaptığımız işler hepsi günü kurtarmak amaçlı olduğu için bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu bağlamda makale yazarlığı da gerçekten bana komik geliyor. Hele ki elimi sallasam makale yazarına değdiği bu ortamda daha da komik geliyor. O kadar çok makale yazarımız var fakat hala hiç bir yeterliliğimiz yok. :) Siz de düşüncelerinizi belirtin bakalım...
Not: Polemiğe girme amaçlı yazılmamıştır. Sizden ricam yazdıklarınızın soru niteliği taşımaması yada bana cevap hakkı doğuracak nitelikte olmasıdır. Yalnızca düşüncelerinizi belirtirseniz daha faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Kolay gelsin...