Mostar

Bu şehre ayrı bir sevgi besliyorum. Bilmiyorum neden ama sanki yıllar sonra emekli olacakmışım da buraya yerleşecekmişim gibi bir sevgi. Yılların nice badirelerin yıkamadığı koca yürekli şehir; Mostar
Bosna Hersek'in güney kısmında yer alan bu sevimli şehir de en dikkat çekici yapı Mostar Köprüsü Neretva Nehri üzerinden geçen bu köprünün orjinal hali Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılından yapılıyor. O zamandan günümüze kadar ise nice savaşlara nice dostluklara nice aşklara şahitlik yapıyor. Mostar şehri tarihinde farklı krallıklara, imparatorluklara, ülkelere ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu küçük güzel şehirin insanları o kadar misafirperverki kendinizi evinizde hissetmemeniz için hiç bir neden yok. Bu arada belitmeden geçemeyeceğim mostar köprüsünün nice aşklara şahitlik yapmasının nedeni boşnak adetlerine göre eğer bir kızı seviyorsan ve onunla evlenecekseniz ona olan sevginizi göstermeniz için öncelikle Mostar köprüsünden atlamanız gerekiyor :) ( Genellikle mostar tarafında eğlence olsun diye devam ettirilen bir adettir korkmayın).
Köprü 1566 yılından Osmanlı tarafından kullanıma açılıyor. 1993 yılındaki katliam da ise tepeden gelen bir top atışıyla yıkılıyor. Bu güzide eserin tekrar kullanıma açılması pekde kolay olmuyor. Orjinale uygun şekilde yapılması için ilk başta yıkılan köprünün taşları Neretva nehrinden çıkartılıyor. Ardından köprü orjinaline uygun olması amacıyla o dönem kullanılan ve sonrasında kapatılan taş ocağı tekrar kullanıma açılıyor. Halen köprü etrafında yıkıntıdan kalan taşları görmeniz mümkündür. Köprü 2004 yılında Türkiyenin büyük desteğiyle kullanıma açılıyor.
Mostar'a gittiğinizde bu şehri duygularıyla birlikte yaşamanızı öneririm.