Web geliştiriciler editör konusunda sürekli daha iyisinin arayışındadır. Notpad ile başlayan serüvenlerimizde, Notepad++ ile devam etmişizdir. Hatta Sublime Text’i kullanmışızdır. Her yeni editörde yeni heyecanlar yaşarız.

Size gördüğüm en iyi editörü tanıtacağım. Adobe tarafından geliştirilen Brackets…

Brackets editör nedir?

Brackets editör, Adobe tarafından geliştirilen çok kullanışlı, gelişmiş açık kaynaklı denilebilecek bir metin editördür.

Brackets’in özelliklerinden bahsedeyim.

1 – Kolay ve gelişmiş proje yönetimi

Notepad++’da da bir nebze bulunan bu özellik daha bir gelişmiş haliyle Brackets editörde var. Örneğin HTML tabanlı bir tema yapıyoruz. “Tema” adlı klasörün içinde bu temamızın resimleri, html sayfaları, js kodları hatta bootstrap dosyaları yer almakta.

Bu dosyaları tek tek açmaktansa “Tema” adlı klasöre sağ tıklayıp Open As Brackets Project diyoruz.



Daha sonra Brackets editörü şu şekilde ekrana geliyor.



Gördüğünüz gibi sol kısımda kullanışlı bir proje ekranı geliyor.

2 – Hızlı Görüntüleme

Hızlı görüntüleme özelliği ile örneğin HTML tabanlı sitemizde bir resim komutu girdik. Resmimizin linkinin üzerine gelince resim önizleme olarak görünüyor. Bu şekilde karıştırma olayı kalkıyor.



3 – Hızlı CSS Düzenleme

Hızlı CSS düzenleme özelliği ile HTML sayfamıza bağlantı yapılmış CSS dosyasına anında çok hızlı olarak ulaşıyoruz. Örneğin .home sınıfındaki html etiketimize tıklayıp CTRL-E kombinasyonu uygulayınca .home sınıfının css kodlarına anında ulaşıyoruz ve anında sınıfta düzenlemeler yapabiliyoruz.



4 – Canlı Önizleme

Bu harika özellik ile açtığımız projeyi anında gelişmiş bir yöntem ile tarayıcımız yardımcılığıyla ön izliyoruz. Bunda fantastik ne var diyeceksiniz. Örneğin HTML sayfamızda bir metini değiştirdik ve kaydetmedik. Ve canlı ön izlemeyi yenilediğimizde bu kayıt edilmeyen değişikliği görebiliyoruz. Eğer değişikliği beğenirsek CTRL-S ile kaydediyoruz.

Bunu yapmak için tek yapmamız gereken sağ üstteki şimşek butonuna tıklıyoruz.

5 – eqFTP

Bu özellik Brackets’e eklenti olarak gelmiş ve çok kullanışlı aranan bir özelliktir. FTP sunucusuna bağlanıp, üzerinde değişiklikler yapmamıza olanak sağlayan bir eklenti. Bunun sayesinde Filezilla ile dosyayı indirip tekrar yükleme gibi işlerle uğraşmayız.


Kaynak: Brackets Editör İncelemesi