Merhaba arkadaşlar. Bionluk, Sadeceon gibi siteleri bileniniz vardır. Bunlar örneğin 10TL ye satılan bir işlemde 7-8 TL yi bize ödüyor. 2-3 TL kendisine kalıyor.

Mesela sadeceon da sipariş ekliyorum. 100 youtube abone 10 TL diye. Bunun satışını site yapıyor. Sonra bana 7 TL ödüyor. 3 TL kendisi alıyor. İşi yasal olarak yaptığınızda %18 KDV (dijital ürünlerde %8 olabilir?) ve %20 gelir vergisi ödemeniz gerekiyor (Türkiye'de).

Bu şirketler 10 TL için %18+%20= %38 yani 3.8TL vergi ödemesi gerekmiyor mu? Eğer öyle ise kazanç nasıl sağlanıyor?

Bir reklam şirketi (sitesi) projemiz var. Farklı bir konsept üzerinde yazılım geliştiriyoruz. Satacağımız ürün dijital yani kargolama gerektirmeyen, fiziksel olmayan bir ürün. Diyelim ki 100TL lik bir reklam sattık. Bunun ne kadarını vergilendirmek zorundayız. Birde reklam yayınlayanlara ödeme yapacağız. Diyelim ki bu 100TL nin 40 TL sini de yayıncılara ödeyeceğiz. Ödemeyi faturalandırma ve vergi ödeme durumumuz var mı?

Adhood.com da yayıncı olarak iş yapmıştım. 100 TL kazandığımızda stopaj felan kesintisi yapıp 60-70 TL arası ödeme yapıyorlardı. Yani hiç ödeme yapmadılar ama beklemede olan ödememde (4 aydır) böyle bir kesinti mevcut.

Bilgilendirme için şimdiden teşekkürler.