Hocam serbest ticaret olur ama alan da sonuçlarına katlanır. Yıllık 8-10 TL'ye hosting satışı olur mu? Diyelim oldu. O sunucuya masrafları çıkartmak için 10 TL'den kaç yüz müşteri doldurulacak? Yüzlerce müşteri olup siteler de biraz hit almaya başladın mı sunucu çöküyor tabii ki. Ondan sonra gelsin şikayet başlıkları.
İlanlara bir fiyat alt limiti getirilebilir. Fakat bununda ben böyle yasaklama yoluyla değilde, firmaların kendi iniyisatifi ile olması gerektiği kanaatindeyim. Yani illa herşey yasaklarla mı olacak ? Firmalar bir araya gelse, özel ve sınırlı stok promosyonlar haricinde senelik 20 TL altına satış yapmayalım deseler daha hoş olur.
YS belgesi almakta bir şey yok. Herkes alabiliyor. UNIX bilen bilmeyen herkes bir PayPal ya da kredi kartı ile OVH'dan ucuz bir sunucu alıp işe de girebiliyor. Tüketicilerin de bilinçli olması, kalitenin fiyat ile orantılı olduğunu bilmesi lazım. Ben mesela aylık 7 dolara bir reseller kullanıyorum sitelerim için. ABD Lokasyon. Yabancı firma sağlam ama bütçe dostu bir paket. Uptime garantisi vs vermiyorlar. Ben de %99.7-8 civarında gezen uptime oranına ses etmiyorum. Bu kadar ekmeğe bu kadar köfte.
İşin özü ben yasaklara ve kurallara karşıyım. Tüketicilerin ve hosting firmalarının kendi iradeleriyle ve mantıklı hareket etmeleri gerektiği kanaatindeyim. Yoksa OVH'dan bir VPS alıp üzerine cPanel/WHM atmakla olmaz bu işler. Sonra çok canlar yanıyor.