Hepimizin bildiği gibi yeni bir site açtığımızda, Google botları bu siteyi tarar ve içeriğine göre kategorize eder.
Google'la ilgili son dönemlerde yaşadığım en büyük sorun; kategorize ettiği sitelerin genel değerlerini arama sonuçlarına yansıtmaması.
Şöyle açıklayalım: Siteniz diyelim ki sağlık sitesi. İçeriğin tamamı sağlıkla alakalı ve sürekli güncelleniyor. Siz bu kategoride hergün düzenli içerik girdiğiniz halde, arada popüler sorgu olarak aratılan sağlık içeriklerinde sayfalarınız ön plana çıkmıyor.
MOZ'un bildiğiniz gibi domain için ayrı, sayfalar için ayrı bir otorite ölçümü var. Bu sanıyorum Google'da aynı şekilde bulunmuyor. Algoritma çok fazla bölünmüş bir şekilde sıralama belirliyor.
Mesela siz herhangi bir sağlık içeriğini sitenize girdiniz. Ardından bir sorgu o dönem popüler oldu ve haber siteleri de bu sorguyu kullandı. Google burada ana kategorisi sağlık olan siteye, bu özelliğinden ötürü öncelik tanımıyor. Bunun yerine hemen her konuda kısa - uzun, SEO uyumlu ya da değil, spam barındırsın barındırmasın diğer sitelere öncelik tanıyor. (Bu sitelerin kiminin belirli bir kategorisi yok, olanlarında da çok kategorili bir yapı mevcut.)
Farklı kategorilerde de bu şekilde dönüş alıyorum. Deneme amaçlı rekabeti düşük olan bir alanda 2 aylık site açtım. Bu süre zarfında hergün en az 1 içerik girildi. Backlink az sayıda ve kaliteli sitelerden alındı. Gerekli SEO çalışmaları yapıldı. 2 ay kıa bir süre olsa da indeks alan içeriklerin çoğu ilk 100'den sıralamaya girdi. Buna rağmen aynı kategoride olmayan birçok site sıralamada daha yukarılarda ve ziyaretçilerin çoğunu alıyorlar.
Bunu sınavlarda katsayı uygulaması gibi düşünün. Google burada kendi kategorisinde içerik üreten sitelere katsayı avantajı sağlamalı. Sağlık sektöründe 1 site 30 gün sağlık içeriği girerken, 1 haber sitesi 1-2 gün popüler bir sorguyu kullandı diye ona öncelik tanınmamalı. O site ne kadar popüler olursa olsun. En azından kategorisi hariç aramalarda daha az katsayı verilmeli (ki Google zaten haber siteleri için ayrı bir servise sahipken)
Yani aynı siteyi hem ilk sayfada göster, hem haber sitesi olarak ekstra bir alan yaratıp göster... zaten 10 sorgudan 6'sı neredeyse bu tip sitelere gidiyor.
Gerçekten verilen emek ve alınan karşılık çok alakasız.
Bunu buraya yazmam birşey değiştirmeyecek elbette ama gerçekten insanın motivasyonunu düşüren birşey. Özellikle siz kelime kelime SEO uyumlu bir içerik yaratmak için uğraşırken, kimi zaman adamların 2 kelime içerik girip sırf başlıktan sıralamada yürümesi insanın zoruna gidiyor.
Spam içerik üreten sitelerim de oldu. Her sene şu algoritma gelecek, bu güncelleme şunu bitirecek haberleri okuyalı kaç sene oldu hatırlamıyorum. Napalım yani yedek adsense hesapları alıp spamdan kazanabildiğimiz kadar diyip başkasının emeğine mi ortak olalım? İlla Black Hat mi çalışalım?
2016 başından beri hem Google hem de Adsense'te sürekli bir dalgalanmadır gidiyor. İçerik kraldır safsataları her platformda yazılıp çiziliyor ama ben yazdıklarımın boşa girmesinden gerçekten yoruldum.
Şu an ciddi ciddi bir haber sitesi açıp ve bunu News'e sokup, sonra iki botla bana sadece SEO'su kalacak şekilde çalışma yapmak gibi bir fikrim var. Kayıt edilene kadar diğer sitelere harcadığım özgün içerikleri buna harcarım. Kayıttan sonra da basarım spamı. Artık o ünlünün bilmem neresi gelsin, bu maçın saat kaçta oynandığı gelsin. Niye ben özgün içerik girmek için uğraşıyorum ki?
Cidden şu son haftalarda bu tip şeylerden canım sıkıldığı için konu açma gereği duydum. Vakit ayırıp okuyanlara teşekkür ederim. Vaktinizi almadım umarım.