Typo kelimesi İngilizce bir kelime olup "yazım hatası" anlamına gelmektedir. Domain sektöründe de bu hatalardan kaynaklanan domainlere typo domainler denilmektedir.

Typo domainlerin çeşitleri vardır bunları birkaç örnekle açıklamaya çalışalım.

1) Konuşma dilinden kaynaklı hatalar örneğin tiyatro kelimesi yerine tiyatra, veya sinema kelimesi yerine sinama kullanımı.

2) Yazım hataları genelde domainleri alırken dikkatli davranmamak , klavyeden yazarken eksik veya fazla karakter yazmaktan kaynaklanmaktadır. Örneğin Diziler.com yerine Dziler.com, veya sayfam.com yerine sayfm.com örneği gibi.

3) Klavyedeki yanyana bulunan tuşlardan yanlış girilme sonucu oluşan typo domainler. Örneğin domain.com yerine domaim.com gibi m ve n karakterlerin yan yana olmasından kaynaklanan bir hatadır.

4) Bilinçli oluşturulan typo domainler bu domainler hiti yüksek olan siteler için oluşturularak daha fazla kullanıcın siteye girmesi hedeflenmektedir. Örneğin hotmail.com yerine hotmaik.com örneğinde olduğu gibi.

5) Domain uzantılarından kaynaklana typo domainler. En bilineni .cm uzantısıdır. com uzantısıyla karıştırılmasından dolayı ziyaretçi çekmek hedeflenmektedir.

Büyük firmalar genede işlerini riske atmayarak typo domainlerin çoğunu reğlemişlerdir. Fakat her sitenin bunu yapması mümkün değildir.
Yukarıda Bahsettiğimiz olumsuzlukların yanında typo domainlerin olumlu yanları varmıdır diye incelersek tek olumlu yönü sağlam bir typo domainler asıl siteye gitmek isteyen ziyaretçilerden yüzde 5-10 gibi bir oran sitenize çekebilirsiniz. Bu şekilde gelir sağlayabilirsiniz veya orjinal domainin sahibi domaini satın almak isteyebilir bu şekilde de farklı bir kazanç sağlanması mümkün.

Typo domain nedir ne değildir değinmeye çalıştık bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Lütfen Emeğime Saygı: Kaynak

Saygılarımla / Dksy