Merhaba arkadaşlar, aslında uzun zamandır mail **************lığı hakkında bir bilgilendirme konusu açmak istiyordum fakat işlerim dolayısıyla vakit bulamamıştım. Az önce gereksiz kutumu incelerken çarşamba gününden kalma bir mail farkettim.



Maildende anlaşıldığı gibi sözde kartımdan bir ödeme yapılmış bunun için teşekkür ediyorlar, ve ödeme onayının ekte olduğunu söylüyorlar.

Şimdi analiz edersek

Artıları

  • kullandığım kullanıcı adlarından birine ulaşmışlar ki bu gerçekçiliği arttırmış

  • kart ödemesi bahanesini üreterek zaten can evimden vurmuşlar



Eksileri


  • kurumsal olmayan bir mail kullanılmış

  • yaptıpım ödemenin hangi ürün olduğu belirtilmemiş

  • rar dosyasıyla onay bağlantısı gönderilmiş ?



Yani sonuç olarak, mailinize düşen her maile itibar etmeyin, her zaman kullandığınız kullanıcı adını telefonunuzu ve olabilicek her türlü özel bilginizi içerse bile bilinki bu datalar pazarlanıyor, satılıyor.

Peki zararı en fazla ne olurdu bana veya size, virüstür format atarım kurtulurum diyebilirsiniz fakat bilgisayarınızdaki önemli bir projeniz, ödev dosyanız, database yedekleriniz, resimleriniz tüm özeleniz şifrelenicek ve şifreyi kırdırmak için yüklü bir miktar bu hacker arkadaşa ödeme yapmanız gerekicekti. Tabi bu mail için geçerli olmaya bilir belkide sadece chrome eklentisi tarayıcı değiştirme vs gibi basit sorunlarada sebeb olabilirdi. Kim bilir belkide gerçektende bi ödeme yapmışımdırda onaylamadığım için pişman olacağım iki gün sonra :D

ek olarak;



***** Ceo'su Santos bey oldukça düşünceli, ödenmemiş faturamı haber veriyor kendisi. Ama gelin görünki süperonline kullanıyorum. Yinede faturamı ödemeli miyim yoksa borç yiğidin kamçısıdır diyerek kendimi motive mi etmeliyim ?