Arkadaşın dediği gibi 8'nci sınıfta iken ALS sınavlarına girmeniz gerekiyordu. (Bkz)

bunu kaçırdığınıza göre artık 12'nci sınıfı beklemelisiniz. YGS'ye gireceksiniz ve KKK, HvKK, DzKK, JnGK veya Sahil Güvenlik Komutanlığı personel alım sitelerini ayda en az bir defa kontrol edeceksiniz. Astsubaylık sınavları genellikle bu aylarda, başvurular ise yıl sonundan başlayarak yeni yılın başlarında olur.

Astsubay olduktan sonra, Asb. Üçvş. rütbesine gelecek ve Subaylık sınavlarına gireceksiniz. Bu şekilde subay olabilirsiniz. Ayrıca 4 yıllık yüksek okul okursanız, dışarıdan sözleşmeli subaylık ya da astsubaylık sınavlarına katılabilirsiniz. Bunun yanı sıra en az 4 yıllık lisans okuyup, zorunlu askerlik hizmetinizi asteğmen rütbesinde (sınavlıdır) yaparsanız, askerliğinizin bitimine son iki ay kala teğmen rütbesine geçer ve subaylık sınavlarına girebilirsiniz.

Elbette 8'nci sınıftaki ALS'yi kaçırdığınız için her ne şekilde olursa, olsun subaylığa geçer iseniz, 1/10.000 ihtimal general olabilirsiniz. Hatta kurmay subay olmanızda zor. Ayrım yapamam ama gözlerimiz ile gördüğümüz başka bir gerçek daha var. Subaylar ordunun göz bebeği, birisi şehit olduğunda haftalarca ardından haber yapılır. Genelkurmay özel anma etkinliği düzenler. (Astsubaylıktan geçmiş olsa bile ama neyse yeri burası değil.) kolay gelsin.

Ben bunun yerine 12'nci sınıfta okurken Polis Meslek Yüksek Okulu sınavlarına girmenizi tavsiye ederim. Geleceği açıktır. (Bkz.) (Her ne kadar polislerde de bir rütbe ayrımcılığı olsa da, TSK'daki kadar değildir.)