renpeli adlı üyeden alıntı

dtmuratcan Tam da bu dediğiniz telif olayı beni korkutuyordu. Fakat yotube'de yayınlanan şarkıları siteye koyduğumuzda nasıl bir yaptırım olabiliyor? Sonuçta orada yayınlanan şarkılar telife tabii değil mi?

Şarkıların telif hakları Sony Music, Müyap ve bunun gibi kuruluşlarla anlaşmalara bağlı. İnternet sitelerinde -kişisel bloglar ve dernek siteleri hariç tutulmak üzere ki derneklerde de kampanya müziği olarak kullanılacaklar hariç- bu parçaları paylaşmak sıkıntı olacaktır ki fizy olarak bizler dahi hukuki süreçlere maruz kaldık.

Şunu söylemeye çalışıyorum, tüm telif ödeyen müzik siteleri inanılmaz ödemeler yapıyorlar, gerçekten tahmin dahi edilemez düzeyde ve bu şarkıların çoğu ücretsiz üyeliklerle dinleniyor. Zaten gerek spotify gerek fizy gerekse diğer bu işi yapan şirketler son dönemde bu yüzden premium üyelikleri gündeme getirerek pazarlama yapma yoluna girdiler. Hatta sony, apple gibi firmalarla görüşerek uygulamalarının telefon içerisinde hazır olarak gelmesi için anlaşmaya çalışıyorlar. Sanıyorum son 1 yılda spotify en sonunda vodafone ile böyle bir anlaşmayı sağladı.

Belirli bir hit alana kadar bu durum çok fazla dikkat çekmeyecektir ancak yavaş yavaş duyulmaya başladığınızda telif nedeniyle başınız çok ciddi şekilde derde girebilir.

Çözüm ve tavsiye boyutunda bu sarmaldan kaçmak için sunucu, domain vesaire bilgilerinizin tamamını yurtdışında ve sahte hesaplarda bulundurun. Ancak yine de uluslararası anlaşmaların da olduğu düşünülürse bu süreç her ihtimalde sıkıntı yaratacak bir süreç oluyor.