MuhammedEminoğlu adlı üyeden alıntı

Bu arkadaşa neden bu kadar yüklendiniz anlamadım? Gören de hepinizi özgün projesi olan insan zannedecek. Bu sitenin %90'ı wordpress site kurup içerisine içerik atmıyor mu? Özgün içerik dediğiniz de text'in içeriğinin özgün olması. Değilse hiçbiriniz hiçbir yerde yayımlanmayan kanser tedavisi konusundan falan bahsetmiyor. Ben bunu kınamıyorum, ben de aynı işi yapıyorum. Ancak hevesli insanların hevesini kırmayı da doğru bulmuyorum.

Facebook dediğiniz siteyi özgün mü zannediyorsunuz? Facebook'un sahibi mark Zuckerberg'in ailesinin milyarder olması gibi ufak bir ayrıntıyı ihmal ediyorsunuz. Facebook'tan önce yonja vardı, tagged vardı, varoğlu vardı. Facebook projesi ilk ortaya çıktığında, basit bir meslek yüksekokulu mezunu birisinin php ile yazabileceği yazılımdan ötesini sunmamaktaydı. Dediğim gibi özgün değildi. Ancak Zuckerberg'i gerek ailesi, gerekse de çevresi hayvani bir şekilde finanse etti. Medyada ismi duyuruldu, bu iş için eşek gibi de para harcandı.

En iyi yazılımcıları, sistemcileri bünyene alıp, herkesin beğenebileceği bir yazılımı üretmek zor mu zannediyorsunuz? Ya da bu çok büyük bir başarı mı sizce? Scorp denmiş, yahu Scorp'un aldığı yatırımla, bu konuyu açan arkadaşın yaptığı yatırım aynı mı? Bu işler parayla oluyor, özgün hiçbir yazılım reklamı yapılmazsa hak ettiği değeri görmez.

Bak kendimden örnek vereyim, Sözlük Sitesi sahibiyim. Yazılımım %100 özgün. Ama Ekşi Sözlük ile kapışabilir miyim? Asla. Ekşi Sözlük vaktiyle Okan Bayülgen aracılığıyla medyada yoğun bir şekilde reklamını yaptırtmayı başardı. Bu reklamı sen de yaptırırsan, sen de başarırsın. Beni geç, instela diye bir sözlük sitesi var. O kadar çok başarılı özelliği var ki Ekşi Sözlük'e 1000 basar. orjinallikse orjinallik, özgünlükse özgünlük. Neden Ekşi Sözlük'ten daha başarılı olamıyor? Çünkü Ekşi Sözlük'ün reklam hacmi çok daha geniş.

Boş hayallerle kendinimizi kandırmayalım. İstediğiniz kadar diğer sistemlerde olmayan özellik çıkarın, bunun reklamını yapmazsanız kimse bilmez. Bu arkadaşı da hazır script kullanmış diye küçümsemenin de manası yok. İyi ki sıfırdan script yazıp zaman kaybetmemiş. Proje o zaman da tutmayacaktı zaten. Sanki tutsa bile, diyelim 10 milyon üye aksa, projeyi host'u kaldırabilecek mi? o durumda da site çökecek. yine kaybedecek. Para yoksa bu tip işler hayal, ancak ben bireylerin hayallerine saygı göstermeyi tercih ediyorum. Geleceği daha iyi bir şekilde dizayn edeceğine inanıyorum.



Tamamen Katılıyorum.